Επισκεφτείτε το μουσείο Sultanate Palace της Malacca στη Μαλαισία

Γυρίζοντας ένα Spotlight στο Apogee της ιστορίας της Μαλαισίας

Κατασκευασμένο από το 1984 έως το 1986, το Malacca Sultanate Palace είναι ένα σύγχρονο reimagining της Istana (βασιλικό παλάτι) που πρέπει να έχουν βρεθεί σε αυτό το σημείο στην πόλη Malacca τον 15ο αιώνα. Ο σχεδιασμός του Παλατιού, που βασίζεται στις εισροές της Μαλαισιακής Ιστορικής Εταιρείας και της Ένωσης Καλλιτεχνών της Μελάκας, υποτίθεται ότι αναδημιουργεί το Istana του Σουλτάνου Mansur Shah της Μαλάκκας, μια δομή που χτίστηκε το 1465 και καταστράφηκε το 1511 επιτίθεται σε πορτογαλικές δυνάμεις.

Μικρή αναφορά γίνεται στο τέλος του παλατιού στα χέρια των Δυτικών δυνάμεων. Εξάλλου, ο Μανσούρ Σάχ κυβέρνησε τον οικισμό της Μαλάκα στο ύψος της πολιτικής και πολιτιστικής του εξουσίας και το παλάτι επί του παρόντος βασίζεται στην αντανακλαστική δόξα εκείνης της εποχής, όταν οι Μαλαισιαί (η πλειοψηφία των εθνοτήτων στη Μαλαισία) ήταν αναμφίβολα υπεύθυνοι.

Throwback καθημερινά: Διαβάστε αυτή τη σύντομη ιστορία της Malacca, Μαλαισία για μια άποψη ελικοπτέρου του παρελθόντος της πόλης. Για πρόσθετο πλαίσιο σχετικά με την ιστορία της Μαλαισίας, διαβάζετε το About.com Ιστορία της Ασιατικής Ιστορίας στη Μαλαισία - Γεγονότα και Ιστορία.

Ένα ρεπλίκα ενός μεγάλου χαμένου "Istana"

Τα Μαλαισιανά Χέρια , που γράφτηκαν τον 17ο αιώνα, είναι ένα θεμελιώδες έγγραφο για τους Μαλαιούς της περιοχής και μέρος του μιλά για τη δόξα της Istana στην ημέρα του σουλτάνου Mansur Shah. "Η υπερβολικά όμορφη ήταν η εκτέλεση αυτού του ανακτόρου", γράφει ο συγγραφέας του Annals. «Δεν υπήρχε άλλο ανάκτορο σε ολόκληρο τον κόσμο σαν αυτό».

Αλλά καθώς οι Μαλαινοί χτίστηκαν από ξύλο και όχι από πέτρα, κανένας Ιστάνας δεν επιβίωσε από εκείνες τις μέρες. Μόνο από το Malay hikayat (χρονικά) μπορούμε να συλλέξουμε τη δομή και την εμφάνιση των Istanas του παρελθόντος: οι αρχιτέκτονες του Malacca Sultanate Palace έσυραν από τέτοιες πηγές για να δημιουργήσουν το κτίριο που βλέπουμε στη Malacca σήμερα.

Το σημερινό Malacca Sultanate Palace είναι ένα επίμηκες, τριώροφο κτίριο μήκους 240 ποδιών κατά 40 ποδιών. Τα πάντα για το παλάτι είναι κατασκευασμένα από ξύλο - η οροφή είναι κατασκευασμένη από Kayu Belian ( Eusideroxylon zwageri ) που εισάγεται από το Sarawak, ενώ τα γυαλισμένα δάπεδα είναι κατασκευασμένα από το Kayu Resak (δάση των γένη Vatica και Cotylelobium ). Σύνθετα φυτικά και βοτανικά μοτίβα είναι χαραγμένα στους ξύλινους τοίχους, ενδεικτικά της παραδοσιακής μαλαισιακής τέχνης του ukiran (ξυλογλυπτική).

Το όλο κτίριο ανεβαίνει από το έδαφος με μια σειρά από ξύλινους πυλώνες. Δεν χρησιμοποιήθηκαν καρφιά για την κατασκευή του παλατιού. Αντίθετα, το ξύλο είναι έξυπνα σκαλισμένο για να ταιριάζει μαζί με τον παραδοσιακό τρόπο.

Περιπλανηθείτε στην Malacca: Διαβάστε τη λίστα με τα δέκα πράγματα που πρέπει να κάνετε στη Malacca της Μαλαισίας για περισσότερες δραστηριότητες σε αυτή την ιστορική συνοικία. Η περιοδεία μας με τα πόδια στο Malacca θα πρέπει επίσης να σας προσφέρει μια καλή εικόνα της πόλης.

Εκθέματα στο Μέγαρο Σουλτανάτων της Μαλάκκα

Για να μπείτε στο Malacca Sultanate Palace, θα ανεβείτε στην κεντρική σκάλα στο πρώτο επίπεδο - αλλά όχι πριν βγάλετε τα παπούτσια σας και αφήνοντάς τα μπροστά. (Το έθιμο των Μαλαισιανών σε αυτά τα μέρη απαιτεί να αφήνετε τα παπούτσια σας στην πόρτα πριν εισέλθετε σε ένα σπίτι και ακόμη και κάποια γραφεία επιβάλλουν αυτόν τον κανόνα.)

Το ισόγειο αποτελείται από αρκετά κεντρικά δωμάτια που περιβάλλονται από ένα διάδρομο που εκτείνεται σε ολόκληρη την περίμετρο.

Το μπροστινό διάδρομο δείχνει τα διαθριάματα των διαφόρων εμπόρων που έκαναν επιχειρηματικές συναλλαγές με την Μάλακα κατά την ακμή τους: μια σειρά μανεκέν για τους εμπόρους της Σιαμέζης, του Γκουτζαράτι, της Ιαπωνίας, της Κίνας και της Αραβίας, που φορούσαν κοστούμια κάθε είδους. (Τα μανεκέν μοιάζουν με αυτά που ελήφθησαν από ένα πολυκατάστημα, ένας σιαμαίος έμπορος ειδικότερα έχει ένα απογοητευτικό δυτικό βλέμμα και χαμόγελο.)

Άλλα εκθέματα κατά μήκος του περιμετρικού διαδρόμου δείχνουν τις κεφαλές των κοραλλιογενών σουλτάνων της Μαλαισίας. τα όπλα που χρησιμοποιούσαν οι πολεμιστές της Μαλαισίας κατά τη διάρκεια του Σουλτανάτου Μαλάτσα. εργαλεία μαγειρικής και φαγητού που χρησιμοποιούνται εκείνη την εποχή. και ψυχαγωγικές δραστηριότητες των Μαλαισιών τον 15ο αιώνα.

Για μια πιο προσεκτική ματιά στα εκθέματα του Malacca Sultanate Palace, προχωρήστε στην επόμενη σελίδα.

Ο κεντρικός θάλαμος στο πρώτο επίπεδο του παλατιού Sultanate Palace της Μαλάκας χωρίζεται ανάμεσα στην αίθουσα του θρόνου και ένα εκθετήριο που φωτίζει τη ζωή του καθοριστικού ήρωα των Μαλαισιανών Χανίων, Hang Tuah. Πρόκειται για ένα από τα δύο μεγάλα βιογραφικά εκθέματα στο Παλάτι, ενώ το άλλο είναι εκείνο της ευγενέστερης κυρίας Kudu στον δεύτερο όροφο.

Οι ιστορίες του Hang Tuah και του Tun Kudu ενθυλακώνουν τις αξίες της καλοκαιρινής αρχιτεκτονικής της Μαλαισίας για την καθημερινή τους πίστη στον κυριαρχία τους πάνω απ 'όλα - με έναν τρόπο που μπορεί να φανεί αναχρονιστικός για τον σημερινό επισκέπτη του μουσείου.

Για παράδειγμα, το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης στο Hang Tuah δίνει ιδιαίτερη προσοχή στη μονομαχία του με τον καλύτερο φίλο του Hang Jebat. Η ιστορία λέει ότι ο Hang Tuah κατηγορείται για απροσεξία στον σουλτάνο και καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά είναι κρυμμένος από τον μεγάλο βεζίρη που είναι πεπεισμένος για την αθωότητά του.

Ο Hang Jebat, ο στενός φίλος του Hang Tuah, δεν έχει ιδέα ότι ο Hang Tuah είναι ακόμα ζωντανός, έτσι τρέχει amuck στο παλάτι. Συνειδητοποιώντας ότι μόνο ο Hang Tuah ήταν αρκετά ικανός για να νικήσει τον Hang Jebat, ο οραματιστής αποκαλύπτει το Hang Tuah στον σουλτάνο, ο οποίος συγχωρεί το Hang Tuah υπό την προϋπόθεση ότι θα σκοτώσει τον εξοντωτικό φίλο του. Αυτό που κάνει, μετά από επτά ημέρες βάναυσης μάχης.

Από την άλλη πλευρά, η ιστορία της συζύγου της Σου Σουντ Μουζάφαρ Σάι, Τουν Κούντ, δοξάζει το μαλαισιανό "ιδανικό" θηλυκό αυτοθυσίας. Σε αυτή την περίπτωση, ο μεγαλοπρέπεια μεγιστάνας του σουλτάνου Muzzafar Shah επιμένει ότι η τιμή του για την παραίτηση από τη θέση του είναι ο γάμος με τη σύζυγο του σουλτάνου.

Για να κάνει μια μακρά ιστορία σύντομη, ο Tun Kudu θυσιάζει την ευτυχία της και χωρίζει τον Σουλτάνο να παντρευτεί τον μεγάλο βεζίρη. Οι ενέργειές της φανερώνονται καλά για το μέλλον της Malacca, καθώς ο επόμενος μεγάλος βίζερ (ο δικός της αδελφός, Tun Perak) είναι οραματιστής που εδραιώνει την εξουσία της Malacca στην περιοχή.

Να φτάσετε στο παλάτι Sultanate

Το Malacca Sultanate Palace βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου του Αγίου Παύλου, βολικά στο τέλος ενός μονοπατιού που οδηγεί κατευθείαν από τα ερείπια της Εκκλησίας του Αγίου Παύλου σε ψηλότερο έδαφος.

Η άμεση γειτνίαση με το παλάτι Sultanate περιλαμβάνει άλλα μουσεία που καλύπτουν την ιστορία και τον πολιτισμό της Malacca και των Μαλαισιανών: το Μουσείο Σφραγίδων, το Ισλαμικό Μουσείο της Malacca και το Μουσείο Αρχιτεκτονικής της Μαλάκκα.

Αφού εξερευνήσετε το εσωτερικό του Παλατιού, μπορείτε να βγείτε ξανά στην κεντρική σκάλα και να κατευθυνθείτε κατευθείαν στον "Απαγορευμένο Κήπο" απέναντι από το παλάτι, έναν βοτανικό κήπο που φιλοδοξεί να αναπαράγει τις περιποιημένες περιοχές αναψυχής που προορίζονται για το χαρέμι ​​του σουλτάνου.

Οι επισκέπτες πρέπει να πληρώσουν εισιτήριο 2 MYR (περίπου 50 σεντς ΗΠΑ, διαβάστε για τα χρήματα στη Μαλαισία). Το παλάτι είναι ανοιχτό καθημερινά εκτός από τις Δευτέρες, από τις 9πμ έως τις 6μμ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη χώρα, διαβάστε τον ταξιδιωτικό οδηγό της Μαλαισίας ή δείτε τους κορυφαίους λόγους για να επισκεφτείτε τη Μαλαισία.

Για μια ματιά στη ζωή για ένα διαφορετικό κομμάτι της κοινωνίας του Malacca, διαβάστε την περιήγησή μας στο Μουσείο Κληρονομιάς Baba και Nyonya στην Chinatown ή δείτε τη λίστα με τα περίεργα και τρομερά αξιοθέατα στην Chinatown της Malacca.