Εξερεύνηση της κοιλάδας Manoa του Oahu, Χαβάη

Η κοιλάδα Manoa του Oahu, αν και βρίσκεται μέσα σε λίγα λεπτά από το Waikiki με λεωφορείο ή αυτοκίνητο, συχνά παραβλέπεται από τους επισκέπτες. Ενώ η έλλειψη βαριάς κυκλοφορίας επισκεπτών εκτιμάται σίγουρα από τους κατοίκους της περιοχής, υπάρχουν πολλά που πρέπει να εκτιμηθούν σε αυτή την απομονωμένη γωνιά της Χαβάης που κάνει μια επίσκεψη αξίζει τον κόπο.

Πανεπιστήμιο της Χαβάης, Campus Manoa

Ιδρύθηκε το 1917, το Πανεπιστήμιο της Χαβάης στο Manoa είναι η ναυαρχίδα του συστήματος του Πανεπιστημίου της Χαβάης, το μοναδικό κρατικό πανεπιστημιακό σύστημα με πανεπιστημιουπόλεις σε κάθε ένα από τα κύρια νησιά.

Σήμερα περισσότεροι από 19.800 φοιτητές είναι εγγεγραμμένοι στα μαθήματα Manoa. Το Manoa προσφέρει 87 πτυχία Bachelor, 87 μεταπτυχιακά και 53 διδακτορικά.

Το Manoa είναι η πιο ποικιλόμορφη πανεπιστημιούπολη στις Ηνωμένες Πολιτείες, με το 57% του φοιτητικού σώματος να είναι από την ασιατική ή Pacific Islander. Το Πανεπιστήμιο είναι γνωστό για τις ασιατικές, Ειρηνικού και Χαβάης μελέτες του καθώς και τα προγράμματά του στην τροπική γεωργία, την τροπική ιατρική, την ωκεανογραφία, την αστρονομία, την ηλεκτρολογία, την ηφαιστειολογία, την εξελικτική βιολογία, τη συγκριτική φιλοσοφία, τον πολεοδομικό σχεδιασμό και το διεθνές εμπόριο.

Η ομορφιά της κοιλάδας Manoa παρέχει ένα σκηνικό για αυτό το μοναδικό, αλλά φιλόξενο, πανεπιστημιούπολη. Οι παραδόσεις της Χαβάης, της Ασίας και του Ειρηνικού εκπροσωπούνται καλά σε όλη την πανεπιστημιούπολη. Υπάρχει ένα αυθεντικό ιαπωνικό σπίτι τσαγιού και κήπος, ένα αντίγραφο της αίθουσας θρόνου ενός κορεατικού βασιλιά και ένα μπαλέτο χαοϊκής ταρώ.

Εμπορικό κέντρο Manoa Marketplace

Το Manoa Marketplace προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία ειδικών καταστημάτων, εστιατορίων, νησιωτικών τροφίμων, σούπερ μάρκετ και φαρμακείου.

Είναι η κύρια θέση αγορών για κατοίκους της κοιλάδας, πολλοί από τους οποίους συγκεντρώνουν στο Cafe Manoa για καφέ και τοπικά ψημένα προϊόντα. Είναι το ιδανικό μέρος για ένα σύντομο σνακ πριν σταματήσετε να περιπλανηθείτε στην κοιλάδα του Manoa.

Κινέζικο νεκροταφείο της Μανά

Το κινεζικό νεκροταφείο Manoa είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο κινεζικό νεκροταφείο στη Χαβάη.

Ξεκινώντας από το 1852, η κινεζική κοινότητα σταδιακά άρχισε να αγοράζει τη γη από τους πρώην γαιοκτήμονες, η οποία περιλάμβανε την περιουσία του επισκόπου. Το σημερινό νεκροταφείο περιλαμβάνει τριάντα τέσσερα στρέμματα της κοιλάδας Manoa.

Ο Κινέζος μετανάστης Lum Ching, ο οποίος πρώτος εντόπισε το χώρο το 1852 ίδρυσε μια κοινωνία που ονομάζεται Lin Yee Chung, που σημαίνει "Είμαστε θάβονται μαζί εδώ με υπερηφάνεια". Η Ενωση της Κίνας ιδρύθηκε το 1884 για να χειριστεί τη διαχείριση του νεκροταφείου.

Το 1889, η γη παραχωρήθηκε διαχρονικά στην κοινωνία με χάρτη από τον υπουργό Εσωτερικών της Χαβάης, LA Thurston. Η κακή διαχείριση κατά τη διάρκεια των ετών σχεδόν καταδικαστεί στο νεκροταφείο, αλλά διαφυλάχθηκε από τρεις άνδρες, ο Wat Kung, ο Chun Hoon και ο Luke Chan που οργάνωσαν τα οικόπεδα, βελτίωσαν τη συνολική κατάσταση του νεκροταφείου και πολέμησαν μακρά με τους κατοίκους της περιοχής που ήθελαν να να καταργήσει το νεκροταφείο.

Σήμερα το νεκροταφείο λειτουργεί αποκλειστικά από τον Σύνδεσμο Lin Yee Chung. Μέσα στο νεκροταφείο θα βρείτε αριθμημένες πινακίδες που προσδιορίζουν σημαντικούς τομείς ενδιαφέροντος.

Lyon Arboretum

Το Arboretum της Λυών ιδρύθηκε το 1918 από την Ένωση Παραγωγών Ζάχαρης της Χαβάης για να αποδείξει την αξία της αποκατάστασης της λεκάνης απορροής, να δοκιμάσει τα είδη δέντρων για αναδάσωση και να συλλέξει εργοστάσια οικονομικής αξίας.

Το 1953, έγινε μέλος του Πανεπιστημίου της Χαβάης. Σήμερα, το Arboretum της Λυών συνεχίζει να αναπτύσσει την εκτεταμένη συλλογή τροπικών φυτών, δίνοντας έμφαση στα ιθαγενή είδη της Χαβάης, τις τροπικές παλάμες, τα αροειδή, τα τιμό, την ελικοειδή και το τζίντζερ.

Μετά την ανάληψη του Πανεπιστημίου, η έμφαση μετατοπίστηκε από τη δασοκομία στην κηπουρική. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριάντα ετών, περίπου 2.000 διακοσμητικά και οικονομικά χρήσιμα φυτά έχουν εισαχθεί στο έδαφος. Πιο πρόσφατα, το αρμπόριο έχει αφιερωθεί στο να γίνει κέντρο διάσωσης και διάδοσης σπάνιων και απειλούμενων φυσικών φυτών της Χαβάης.

Manoa Falls

Στο τέλος του Manoa Road υπάρχει χώρος στάθμευσης για το μονοπάτι πεζοπορίας σε Manoa Falls. Ενώ ταξινομούνται ως "εύκολη" .8 μίλια, δύο ώρες γύρο-ταξίδι, η πεζοπορία είναι οτιδήποτε εύκολο μετά από ισχυρές βροχές ή για όποιον δεν είναι σε φόρμα.

Το μονοπάτι περιστρέφεται μέσα από δάσος μπαμπού, τροπικό δάσος και βάση των ορεινών όγκων Ko'oaus. Είναι πολύ βραχώδης σε μέρη. Σε άλλα μέρη υπάρχουν ξύλινα ή σκυρόδεμα βήματα για να σας βοηθήσουν.

Η διαδρομή είναι παράλληλη με το ρεύμα Manoa, του οποίου το νερό είναι βαριά μολυσμένο με βακτήρια λεπτόσπιρου. Μην πίνετε ή κολυμπάτε στο νερό. Υπάρχουν επίσης πολλά κουνούπια και άλλα έντομα που δαγκώνουν, οπότε μια καλή εφαρμογή σπρέι bug είναι απαραίτητη.

Στο τέλος του μονοπατιού θα βρείτε τους Καταρράκτες Manoa των 150 ποδών, των οποίων η ροή κυμαίνεται από τις θεαματικές μετά από ισχυρές βροχοπτώσεις έως τις εντυπωσιακές τις περισσότερες μέρες τις περισσότερες μέρες. Και πάλι, μην μπείτε στον πειρασμό να κολυμπήσετε στο νερό. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να πέσουν πέτρες κοντά στις πτώσεις.