Γνωρίστε πριν πάτε: Οδηγός ταξιδιώτη στο νόμισμα του Ηνωμένου Βασιλείου

Προτού φτάσετε στο Ηνωμένο Βασίλειο , είναι καλή ιδέα να εξοικειωθείτε με το τοπικό νόμισμα. Το επίσημο νόμισμα της Αγγλίας, της Ουαλίας, της Σκωτίας και της Βόρειας Ιρλανδίας είναι η λίρα στερλίνα (£), συχνά συντομογραφία σε GBP. Το νόμισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει αμετάβλητο από το ευρωπαϊκό δημοψήφισμα του 2017. Αν σχεδιάζετε ταξίδι στην Ιρλανδία, ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ότι η Δημοκρατία της Ιρλανδίας χρησιμοποιεί το ευρώ (€) και όχι τη λίρα.

Λίρες και Πένες

Μια βρετανική λίρα (£) αποτελείται από 100 πένες (p). Οι ονομαστικές αξίες των κερμάτων είναι οι εξής: 1p, 2p, 5p, 10p, 20p, 50p, £ 1 και £ 2. Οι σημειώσεις είναι διαθέσιμες σε ονομαστική αξία £ 5, £ 10, £ 20 και £ 50, κάθε μία με ξεχωριστό χρώμα. Όλα τα βρετανικά νομίσματα διαθέτουν μια εικόνα του κεφαλιού της Βασίλισσας στη μία πλευρά. Η άλλη πλευρά παρουσιάζει χαρακτηριστικά αξιόλογο ιστορικό σχήμα, ορόσημο ή εθνικό σύμβολο.

Το βρετανικό αργκό έχει πολλά διαφορετικά ονόματα για διάφορα στοιχεία του νομίσματος. Θα ακούτε σχεδόν πάντοτε την πέννα που αναφέρεται ως "κατούρημα", ενώ οι £ 5 και οι £ 10 σημειώσεις συχνά ονομάζονται φέρετρα και τενερίδες. Σε πολλές περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, ένα νόμισμα £ 1 ονομάζεται "quid". Θεωρείται ότι ο όρος αυτός προέρχεται αρχικά από τη λατινική φράση quid pro quo , που χρησιμοποιείται για να αναφέρεται στην ανταλλαγή ενός πράγματος με ένα άλλο.

Νόμιμα νομίσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ενώ η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία χρησιμοποιούν τη λίρα στερλίνα, τα χαρτονομίσματα τους είναι διαφορετικά από αυτά που εκδίδονται στην Αγγλία και την Ουαλία.

Συγκεκριμένα, τα σκωτσέζικα και τα ιρλανδικά τραπεζογραμμάτια δεν έχουν επίσημη ιδιότητα νόμιμου χρήματος στην Αγγλία και την Ουαλία, αλλά μπορούν νομίμως να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε βρετανική χώρα. Οι περισσότεροι καταστηματάρχες θα τα δεχτούν χωρίς καταγγελία, αλλά δεν είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν. Ο κύριος λόγος για να αρνηθούν τις σκωτσέζικες ή ιρλανδικές σημειώσεις σας είναι αν είναι αβέβαιοι για τον τρόπο ελέγχου της αυθεντικότητάς τους.

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα, οι περισσότερες τράπεζες θα ανταλλάσσουν δωρεάν σκωτσέζικες ή ιρλανδικές σημειώσεις για τα αγγλικά. Τα τυπικά αγγλικά χαρτονομίσματα είναι σχεδόν πάντα αποδεκτά σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πολλοί επισκέπτες κάνουν το λάθος να πιστεύουν ότι το ευρώ είναι ευρέως αποδεκτό ως εναλλακτικό νόμισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ενώ τα καταστήματα σε μερικούς μεγάλους σιδηροδρομικούς σταθμούς ή αεροδρόμια δέχονται ευρώ, τα περισσότερα άλλα μέρη δεν το κάνουν. Η εξαίρεση είναι τα εικονικά πολυκαταστήματα όπως οι Harrods , Selfridges και Marks & Spencer, οι οποίοι θα δεχθούν ευρώ αλλά θα δώσουν αλλαγή στη λίρα στερλίνα. Τέλος, μερικά μεγαλύτερα καταστήματα στη Βόρεια Ιρλανδία μπορούν να αποδεχθούν το ευρώ ως παραχώρηση στους επισκέπτες από το νότο, αλλά δεν είναι υποχρεωμένα νομικά να το πράξουν.

Ανταλλαγή νομίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο

Έχετε πολλές διαφορετικές επιλογές όταν πρόκειται για την ανταλλαγή νομισμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα ιδιωτικά γραφικά αλλαγής που ανήκουν σε εταιρείες όπως το Travelex βρίσκονται στους ψηλούς δρόμους των περισσότερων πόλεων και σε μεγάλους σιδηροδρομικούς σταθμούς, τερματικούς σταθμούς πορθμείων και αεροδρόμια. Το δημοφιλές πολυκατάστημα Marks & Spencer έχει επίσης γραφείο γραφείου αλλαγής σε πολλά από τα καταστήματα της σε εθνικό επίπεδο. Εναλλακτικά, μπορείτε να ανταλλάξετε χρήματα στα περισσότερα υποκαταστήματα τραπεζών και στα ταχυδρομεία.

Είναι καλή ιδέα να κάνετε αγορές, καθώς οι συναλλαγματικές ισοτιμίες και οι προμήθειες μπορούν να διαφέρουν σημαντικά από το ένα μέρος στο άλλο.

Ο ευκολότερος τρόπος για να μάθετε ποια επιλογή είναι καλύτερη είναι να ρωτήσετε πόσες λίρες θα λάβετε για τα χρήματά σας αφού αφαιρεθούν όλες οι χρεώσεις. Εάν είστε επικεφαλής σε μια αγροτική περιοχή, είναι επίσης μια καλή ιδέα να ανταλλάξετε χρήματα στο πρώτο σημείο εισόδου σας. Όσο μεγαλύτερη είναι η πόλη, τόσο περισσότερες επιλογές θα έχετε και το καλύτερο ποσοστό που πιθανόν να έχετε.

Χρησιμοποιώντας την κάρτα σας στα ΑΤΜ και στο σημείο πώλησης

Εναλλακτικά, είναι επίσης δυνατό να χρησιμοποιήσετε την κανονική τραπεζική σας κάρτα για να σχεδιάσετε το τοπικό νόμισμα από ένα ATM (συχνά αποκαλούμενο cashpoint στο Ηνωμένο Βασίλειο). Κάθε διεθνής κάρτα με τσιπ και PIN θα πρέπει να είναι αποδεκτή στα περισσότερα ΑΤΜ - αν και αυτά με ένα σύμβολο Visa, Mastercard, Maestro, Cirrus ή Plus είναι το ασφαλέστερο στοίχημά σας. Οι χρεώσεις πραγματοποιούνται σχεδόν πάντα για τους λογαριασμούς εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, παρόλο που αυτές είναι συνήθως ελάχιστες και συχνά φθηνότερες από τις προμήθειες που χρεώνουν τα γραφείο αλλαγής.

Τα φορητά ταμειακά διαθέσιμα που βρίσκονται μέσα σε καταστήματα πολυτελείας, βενζινάδικα και μικρά σούπερ μάρκετ χρεώνουν συνήθως περισσότερα από τα ΑΤΜ που βρίσκονται σε ένα υποκατάστημα της τράπεζας. Η τράπεζά σας είναι επίσης πιθανό να χρεώσει μια χρέωση για αποσύρσεις στο εξωτερικό και πληρωμές μέσω σημείου πώλησης (POS). Είναι καλή ιδέα να ελέγξετε τι είναι αυτά τα τέλη προτού πάτε, ώστε να μπορείτε να σχεδιάσετε την στρατηγική απόσυρσης σας αναλόγως.

Ενώ οι κάρτες Visa και Mastercard είναι ευρέως αποδεκτές παντού, αξίζει να θυμόμαστε ότι οι κάρτες American Express και Diners Club δεν είναι τόσο εύκολα αποδεκτές για πληρωμές μέσω POS (ειδικά εκτός του Λονδίνου). Εάν έχετε οποιαδήποτε από αυτές τις κάρτες, πρέπει να έχετε και έναν εναλλακτικό τρόπο πληρωμής. Οι πληρωμές χωρίς πιστωτικές κάρτες γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάρτες Visa, Mastercard και American Express χωρίς χρέωση για να πληρώσετε για τις δημόσιες συγκοινωνίες στο Λονδίνο και για πληρωμές POS κάτω από £ 30 σε πολλά καταστήματα και εστιατόρια.