Γιατί δεν πρέπει να ασχοληθείτε με το Checkpoint Charlie

Κάθε φορά που περιπλανηθείτε πολύ κοντά στο Friedrichstraße 43-45 αρχίζετε να παρατηρείτε αύξηση των ανθρώπων. Οι τουρίστες, για να είμαι ακριβής. Περίπου ένα μικρό περίπτερο στα πρώην σύνορα του Δυτικού και του Ανατολικού Βερολίνου, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνουν κάθε χρόνο για να τραβήξουν φωτογραφίες στο Checkpoint Charlie. Κατά τη διάρκεια των υψηλών χρόνων, οι φορείς ντυμένοι ως συνοριοφύλακες είναι διαθέσιμοι για ευκαιρίες εικόνας - για ένα τίμημα. Το δράμα μιας πόλης που χωρίζεται μπορεί να ξαναζήσει, με χαμόγελα και αναβοσβήνει ειρηνικά σημάδια.

Σημασία του Checkpoint Charlie

Το Checkpoint Charlie έγινε το πιο γνωστό σημείο διέλευσης μεταξύ Ανατολικού Βερολίνου και Δυτικού Βερολίνου κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Ένα από τα τρία σημεία εισόδου, η πύλη κοντά στο Friedrichstraße ήταν το Checkpoint C ή το Checkpoint Charlie στους Συμμάχους. (Οι Σοβιετικοί ονόμαζαν το ΚΠΠ Φειρριχχτράσσε και οι Ανατολικοί Γερμανοί αναφερόταν σε αυτό ως Grenzübergangsstelle Friedrich- / Zimmerstraße . Υπήρχαν επίσης Checkpoint Alpha και Bravo.)

Ακριβώς μια απλή, προκατασκευασμένη σάουνα με λίγους σάκους άμμου, δεν προοριζόταν ποτέ να είναι ένα μόνιμο ή νόμιμο σύνορο, αν και εκτέλεσε ζωτικά καθήκοντα. Αυτή ήταν η μόνη πύλη όπου η Ανατολική Γερμανία επέτρεψε στους συμμάχους διπλωμάτες, στρατιωτικό προσωπικό και ξένους τουρίστες να περάσουν στον Σοβιετικό τομέα του Βερολίνου. Η ανατολικογερμανική πλευρά του σημείου ελέγχου ήταν πολύ πιο περίπλοκη με μόνιμους πύργους φρουράς και διεξοδικές αναζητήσεις για απαγορευμένα υλικά.

Αυτή η διασταύρωση ήταν η περιοχή πολλών ταραχών ανταλλαγών κρατουμένων και τολμηρών αποδράσεων.

Είναι επίσης καλά υπενθυμισμένο για ένα show-down που συμπλήρωσε την ένταση της εποχής. Στις 22 Οκτωβρίου 1961, ο αμερικανός διπλωμάτης Allan Lightner προσπάθησε να περάσει από το Checkpoint Charlie για να παρακολουθήσει την όπερα στο Ανατολικό Βερολίνο. Του επετράπη η είσοδος μόνο μετά την επιστροφή του με ένοπλους στρατιώτες των ΗΠΑ. Εντούτοις, αξιωματούχοι της Ανατολικής Γερμανίας αρνήθηκαν την είσοδο σε άλλους Αμερικανούς μέχρις ότου ο Αμερικάνος στρατηγός Lucius Clay έβαλε μια δύναμη και συναντήθηκε με την τοποθέτηση των δεξαμενών T-55 από τους Ανατολικούς Γερμανούς σε μια τεταμένη στάση.

Checkpoint Charlie Σήμερα

Μετά την πτώση του τείχους το 1989, το σημείο ελέγχου παροπλίστηκε στις 22 Ιουνίου 1990. Δημιουργήθηκε ένα αντίγραφο της φρουράς και του σημείου που σηματοδότησε τη διέλευση των συνόρων για να τοποθετηθεί στον αρχικό χώρο. Αναδημιουργήθηκε για να μοιάζει με την πρώτη φρουρά από το 1961, αντικαταστάθηκε αρκετές φορές με ποικίλα σχέδια και διατάξεις και τώρα έχει ελάχιστη ομοιότητα με τον αρχικό σταθμό φρουράς.

Η γύρω περιοχή έχει επίσης αλλάξει δραστικά. Οι προγραμματιστές κατεδάφισαν το τελευταίο αρχιτεκτονικό στοιχείο του Checkpoint Charlie, το ανατολικό γερμανικό παρατηρητήριο, το 2000. Δεν μπόρεσε να χαρακτηριστεί ως ιστορικό ορόσημο, αντικαταστάθηκε από σύγχρονα γραφεία και καταστήματα ευκολίας. Αρκετά αναμνηστικά σκηνικά με βερολινέζικα πραξικοπήματα και ψεύτικα στρατιωτικά τσότσκες γεμίζουν την βαριά τουριστική περιοχή.

Επίσης βρίσκεται κοντά στο ιδιωτικό μουσείο Haus am Checkpoint Charlie. Σε βολική τοποθεσία το μουσείο έχει υψηλή οπτική γοητεία και τιμή (12,50 ευρώ).

Πού να πάτε εκτός από το Checkpoint Charie

Το φρουρό που είχε εργαστεί ως σημείο διέλευσης για πολλούς πολίτες και στρατιώτες αποσύρθηκε στο συμμαχικό μουσείο στο Βερολίνο-Ζελεντόρφ. Αυτό το μουσείο προσφέρει καλά οργανωμένα εκθέματα στα γερμανικά, τα αγγλικά και τα γαλλικά στους διάφορους τομείς του Βερολίνου, τις αποδράσεις της σήραγγας, καθώς και έναν πύργο παρακολούθησης και ένα κομμάτι του τείχους του Βερολίνου .

Αν και βρίσκεται έξω από το κέντρο, αυτό το ελεύθερο μουσείο είναι μια καλύτερη ματιά στην ιστορία των τοίχων από ό, τι παραμένει στο "Checkpoint Charlie".

Άλλοι ιστότοποι για την κατανόηση της ιστορίας του τείχους του Βερολίνου :