Βασικός οδηγός για το Φεστιβάλ Teej του 2018 στην Ινδία

Το Φεστιβάλ Teej και πώς γιορτάζεται

Το φεστιβάλ Teej είναι ένα σημαντικό φεστιβάλ για τις παντρεμένες γυναίκες και πολύ αναμενόμενο φεστιβάλ μουσώνων. Εορτάζει την επανένωση του Λόρδου Shiva και της Θεάς Parvati, αφού πλήρωσε 100 χρόνια διαχωρισμού. Η επίκληση της ευλογίας του Parvati κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ πιστεύεται ότι συνεπάγεται συνεχή γαμήλια ευδαιμονία.

Πότε είναι το φεστιβάλ που γιορτάζεται;

Το "Teej" αναφέρεται στην τρίτη ημέρα μετά τη νέα σελήνη, και την τρίτη ημέρα μετά την πανσέληνο, κάθε μήνα.

Κατά τη διάρκεια της εποχής των μουσώνων, τα φεστιβάλ αυτά γιορτάζονται την τρίτη ημέρα του φωτεινού μισού του ινδουιστικού μήνα Shravan και την τρίτη ημέρα των φθίνων και κεριών φεγγάρια κατά τη διάρκεια του ινδουιστικού μηνός Bhadrapad. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν στην πραγματικότητα τρία φεστιβάλ Teej - γνωστά ως Haryali (πράσινο) Teej, Kajari Teej και Hartalika Teej. Το 2018, αυτά τα φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν στις 13-14 Αυγούστου, 28-29 Αυγούστου και 12 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα.

Πού είναι το φεστιβάλ που γιορτάζεται;

Το φεστιβάλ Teej φημίζεται ευρέως στη βόρεια και δυτική Ινδία, ιδιαίτερα στην έρημη πολιτεία του Rajasthan. Από τουριστική άποψη, το καλύτερο μέρος για να ζήσετε είναι στο Τζαϊπούρ, όπου οι εορταστικές εκδηλώσεις είναι το μεγαλόπρεπο και πιο φημισμένο κατά τη διάρκεια του Haryali Teej.

Για τους εορτασμούς Kajari Teej, κατευθυνθείτε στο Bundi στο Rajasthan.

Οι εκθέσεις του Φεστιβάλ Teej, που περιλαμβάνουν χειροτεχνήματα και πολιτιστικές παραστάσεις του Rajasthani, πραγματοποιούνται επίσης στο Dilli Haat, στο Δελχί.

Πώς γιορτάζεται το φεστιβάλ;

Οι γυναίκες ντύνονται με τα καλύτερα ρούχα και κοσμήματα για να προσκυνήσουν τη θεά Parvati. Παίρνουν επίσης τα χέρια τους διακοσμημένα με χέννα, συνοδευόμενα από τραγούδια ειδικών τραγουδιών Teej.

Τα κούνια στερεώνονται σε κλαδιά μεγάλων δέντρων και οι γυναίκες περιστρέφονται με χαρά για να τις περιστρέψουν με χαρά.

Κατά τη διάρκεια των δύο ημερών του Haryali Teej στο Τζαϊπούρ, μια θεαματική βασιλική πομπή που χαρακτηρίζει ένα είδωλο της θεάς Parvati (Teej Mata), δρομολογεί το δρόμο του μέσα από τις λωρίδες της Παλιάς Πόλης. Γνωστή ως Teej Sawari, περιλαμβάνει αντίκες παλαβάνες, καροτσάκια που τραβούν κανόνια, άρμα, διακοσμημένα ελέφαντες, άλογα, καμήλες, ορειχάλκινες ζώνες και χορευτές. Λίγο από όλα πραγματικά! Η πομπή ξεκινάει από την Πύλη της Τρίπολης αργά το απόγευμα και περνάει από το Τζαζπόρο Τρίπολης και το Χοτού Χάουπαρ, το Gazauri Bazaar και τελειώνει στο Στάδιο Χουάνταν. Οι τουρίστες μπορούν να παρακολουθήσουν και να το φωτογραφίσουν από το ειδικό χώρο καθισμάτων που διοργανώνει ο Τουρισμός Rajasthan στην ταράτσα του Hind Hotel, απέναντι από την Πύλη της Τριπόλεως . Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το Teej Sawari είναι μία από τις δύο φορές που ανοίγει η πύλη Tripola κάθε χρόνο. Το άλλο είναι η πομπή του Φεστιβάλ Gangaur .

Μια εκδήλωση πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του Kajarai Teej στο Bundi και υπάρχει επίσης μια πολύχρωμη παρέλαση στο δρόμο με ένα όμορφα διακοσμημένο είδωλο της θεάς Parvati.

Ποια τελετουργικά λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ;

Τα κορίτσια που ασχολούνται να παντρευτούν λαμβάνουν ένα δώρο από τους μελλοντικούς τους νόμους την ημέρα πριν από το φεστιβάλ.

Το δώρο αποτελείται από χέννα, βραχιόλια, ένα ειδικό φόρεμα και γλυκά. Στις παντρεμένες κόρες δίνονται διάφορα δώρα, ρούχα και γλυκά από τη μητέρα τους. Μετά την ολοκλήρωση της λατρείας, μεταβιβάζονται στη μητέρα του.

Τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ;

Το φεστιβάλ Teej είναι μια πολύ αναζωογονητική περίσταση, γεμάτη με τραγούδι, αιώρηση και χορό. Υπάρχει άφθονο γλέντι πάρα πολύ.

Φεστιβάλ Teej Φεστιβάλ

Εγγραφείτε στο Vedic Walks για την ετήσια περιοδεία του Φεστιβάλ Teej στο Jaipur. Θα ακολουθήσετε την πομπή, θα μάθετε για τη σημασία του φεστιβάλ, θα δοκιμάσετε ειδικές σουίτες, θα εξερευνήσετε τις τοπικές αγορές και θα συναντήσετε τους ξαδέλφους των πρώην αρχηγών της πόλης και θα δείτε το όμορφο αρχοντικό τους.