Το Amber Fort Jaipur: Ο πλήρης οδηγός

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να σχεδιάσετε το ταξίδι σας στο Amber Fort

Το Nostalgic Amber Fort, κοντά στο Jaipur στο Rajasthan, είναι ένα από τα πιο γνωστά και πιο επισκεπτόμενα φρούρια στην Ινδία . Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι βρίσκεται στον κατάλογο των κορυφαίων αξιοθέατων του Jaipur. Εδώ είναι τι πρέπει να ξέρετε για να σχεδιάσετε το ταξίδι σας.

Ιστορία του φρουρίου Amber

Η Amber ήταν κάποτε η πρωτεύουσα του πριγκιπάτου κράτους του Jaipur και το οχυρό ήταν η κατοικία των ηγεμόνων του Rajput. Ο Maharaja Man Singh, ο οποίος ηγήθηκε του στρατού του Mughal αυτοκράτορα Akbar, ξεκίνησε την κατασκευή του το 1592 στα ερείπια ενός οχυρού του 11ου αιώνα.

Διαδοχικοί ηγεμόνες προστέθηκαν στο Amber Fort πριν μετακομίσει η πρωτεύουσα στο Jaipur το 1727. Το φρούριο κηρύχθηκε παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO το 2013, ως μέρος μιας ομάδας έξι οχυρών λόφων στο Rajasthan. Η αρχιτεκτονική της είναι μια αξιοσημείωτη σύντηξη των μορφών Rajput (Hindu) και Mughal (ισλαμική).

Fort Διάταξη

Κατασκευασμένο από ψαμμίτη και μάρμαρο, το Amber Fort αποτελείται από μια σειρά από τέσσερις αυλές, παλάτια, αίθουσες και κήπους. Στην είσοδο του βρίσκεται η κύρια αυλή, γνωστή ως Jaleb Chowk. Είναι εδώ που οι στρατιώτες του βασιλιά συναρμολογήθηκαν και παραδόθηκαν γύρω. Το Suraj Pol (Sun Gate) και το Chand Pol (Gate Moon) οδηγούν σε αυτή την αυλή.

Εύκολο να χάσετε, στα δεξιά είναι μερικά μικρά βήματα που οδηγούν στο ναό Shila Devi. Είναι ανοιχτό από τις 6 π.μ. μέχρι το μεσημέρι και πάλι από τις 4 μ.μ. έως τις 8 μ.μ. Θυρίδες ήταν μέρος των τελετουργιών του ναού, καθώς η θεά είναι μια ενσάρκωση του Kali. Ο θρύλος λέει ότι τα ανθρώπινα κεφάλια προσφέρθηκαν αρχικά στη θεά πριν πείθει να δεχθεί κατσίκες!

Επικεφαλής μέσα στο φρούριο, μέχρι την κυρίαρχη σκάλα από την αυλή Jaleb Chowk, και θα φτάσετε στη δεύτερη αυλή που στεγάζει το Diwan-e-Aam (αίθουσα του κοινού) με τους πολλούς πυλώνες του.

Η τρίτη αυλή, που έχει πρόσβαση στο περίτεχνο μωσαϊκό Ganesh Pol, είναι όπου βρίσκονται οι ιδιωτικές συνοικίες του βασιλιά.

Έχει δύο κτίρια που χωρίζονται από έναν επεκτατικό διακοσμητικό κήπο. Είναι εδώ που θα θαυμάσετε το πιο φανταστικό μέρος του οχυρού - το Diwan-e-Khas (Αίθουσα Ιδιωτικών Ατόμων). Οι τοίχοι του καλύπτονται σε πολύπλοκες εργασίες καθρέφτη, χρησιμοποιώντας γυαλί που εισάγεται από το Βέλγιο. Ως εκ τούτου, ονομάζεται επίσης Sheesh Mahal (Hall of Mirrors). Το επάνω μέρος του Diwan-e-Khas, γνωστό ως Jas Mandir, έχει λεπτή floral σχέδια με γυαλί σε αυτά. Το άλλο κτίριο, στην αντίθετη πλευρά του κήπου, είναι Sukh Niwas. Ένας τόπος ευχαρίστησης, όπου ο βασιλιάς αναφέρθηκε χαλαρά με τις κυρίες του.

Στο πίσω μέρος του οχυρού βρίσκεται η τέταρτη αυλή και το Παλάτι του Μαν Σινγκ, το οποίο έχει το ζενάνα (γυναικεία σπίτια). Ένα από τα παλαιότερα μέρη του φρουρίου, ολοκληρώθηκε το 1599. Έχει πολλά δωμάτια γύρω από αυτό, όπου ο βασιλιάς κράτησε κάθε μία από τις συζύγους του και τους επισκέφτηκε όταν ήθελε. Στο κέντρο της βρίσκεται ένα περίπτερο όπου συναντήθηκαν οι βασίλισσες. Η έξοδος της αυλής οδηγεί στην πόλη Amber.

Δυστυχώς, η κρεβατοκάμαρα του βασιλιά (κοντά στο Sheesh Mahal) παραμένει κλειστή. Ωστόσο, μπορείτε μερικές φορές να αγοράσετε ένα ξεχωριστό εισιτήριο (από το εσωτερικό της περιοχής όπου βρίσκεται) για να το δείτε. Η θαυμάσια οροφή του είναι καλυμμένη με μικρούς καθρέφτες που δίνουν την εντύπωση μιας νύχτας με αστέρι όταν ανάβει ένα κερί.

Το Amber Fort διαθέτει επίσης ένα υπαίθριο πέρασμα που το συνδέει με το φρούριο Jaigarh. Οι τουρίστες μπορούν να περπατήσουν κατά μήκος του από το Ganesh Pol, ή να μεταφερθούν με καροτσάκι γκολφ.

Πώς να πάτε εκεί

Το φρούριο βρίσκεται περίπου 20 λεπτά βορειοανατολικά του Jaipur. Εάν είστε σε αυστηρό προϋπολογισμό, πάρτε ένα από τα συχνότερα λεωφορεία που αναχωρούν από κοντά στο Hawa Mahal στην Παλιά Πόλη . Είναι πολυσύχναστες αλλά θα σας κοστίζουν μόνο 15 ρουπίες (ή 25 ρουπίες εάν θέλετε κλιματισμό). Εναλλακτικά, είναι δυνατό να τραβήξετε ένα αυτοκίνητο rickshaw για περίπου 500 ρουπίες για το ταξίδι επιστροφής. Αναμείνετε να πληρώσετε 850 ρουπίες ή και περισσότερο για ένα ταξί.

Το Amber Fort περιλαμβάνεται επίσης στη διαδρομή των περιηγήσεων στην πόλη του Rajasthan Tourism Development Corporation, πλήρους και μισής ημέρας.

Επισκεφθείτε το Φρούριο

Το Amber Fort είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 8 π.μ. έως τις 17:30. Για να φτάσετε στην είσοδο στην κορυφή, μπορείτε είτε να περπατήσετε σε ανηφόρα, να οδηγήσετε σε ελέφαντα, να πάτε με τζιπ, γκολφ ή να πάρετε το όχημά σας.

Ωστόσο, σημειώστε ότι είναι πολύ απασχολημένος κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου και οι κυκλοφοριακές συμφόρηση είναι κοινές.

Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να παραμείνουν στο φρούριο για το ηλιοβασίλεμα και το φως, την νυχτερινή προβολή και το δείπνο. Το φρούριο ξανανοίγει, με φανερή φωτισμό, από τις 19:00 έως τις 22:00

Ενώ στο εσωτερικό του φρουρίου, αξίζει να φάει το 1135 μ.Χ. για την περίφημη βασιλική ατμόσφαιρα. Αυτό το εξαιρετικό εστιατόριο βρίσκεται στο δεύτερο επίπεδο του Jaleb Chowk. Είναι ανοιχτό μέχρι τις 23:00 και σερβίρει νόστιμη αυθεντική ινδική κουζίνα. Θα νιώσετε πραγματικά σαν ένα maharaja εκεί!

Προς το κάτω μέρος του φρουρίου, κοντά στη λίμνη Maota, ένα δημοφιλές ηχητικό και φωτεινό παράθυρο παρουσιάζει την ιστορία του Amber Fort χρησιμοποιώντας πολλά ειδικά εφέ. Υπάρχουν δύο παραστάσεις ανά νύχτα, στα αγγλικά και τα χίντι. Οι χρόνοι έναρξης ποικίλλουν ανάλογα με την εποχή του χρόνου ως εξής:

Αν ενδιαφέρεστε για την τέχνη της παραδοσιακής μπλοκ εκτύπωσης, επίσης μην χάσετε το Μουσείο Anokhi κοντά στο Amber Fort. Μπορείτε να λάβετε μέρος σε ένα εργαστήριο.

Πού να αγοράσετε εισιτήρια και κόστος

Οι τιμές των εισιτηρίων αυξήθηκαν σημαντικά το 2015. Το κόστος είναι τώρα 500 ρουπίες για ξένους και 100 ρουπίες για Ινδιάνους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σύνθετα εισιτήρια, που κοστίζουν 300 ρουπίες για Ινδιάνους και 1.000 ρουπίες για αλλοδαπούς, είναι διαθέσιμες. Αυτά τα εισιτήρια ισχύουν για δύο ημέρες και περιλαμβάνουν Amber Fort, φρούριο Nahargarh, Hawa Mahal, παρατηρητήριο Jantar Mantar και Μουσείο Albert Hall.

Η είσοδος στο Amber Fort το βράδυ κοστίζει 100 ρουπίες για τους αλλοδαπούς και τους Ινδούς. Εκπτώσεις για τις τιμές των εισιτηρίων είναι διαθέσιμες για τους φοιτητές, ενώ τα παιδιά κάτω των 7 ετών είναι δωρεάν.

Ο μετρητής εισιτηρίων βρίσκεται στην αυλή Jaleb Chowk, απέναντι από το Suraj Pol. Μπορείτε επίσης να νοικιάσετε έναν ηχητικό οδηγό ή έναν επίσημο τουριστικό οδηγό. Εναλλακτικά, τα εισιτήρια μπορούν να αγοραστούν online εδώ.

Τα εισιτήρια για τον ήχο και το φως δείχνουν 295 ρουπίες ανά άτομο, συμπεριλαμβανομένου του φόρου, τόσο για τα αγγλικά όσο και για τα χίντι. Μπορούν να αγοραστούν σε διάφορα μέρη, όπως στο φρούριο, Jantar Mantar και Albert Hall Museum. Αν αγοράσετε εισιτήρια στο φρούριο, προσπαθήστε να φτάσετε εκεί μια ώρα πριν ξεκινήσει η εκπομπή για να εξασφαλιστεί η διαθεσιμότητα.

Πληροφορίες σχετικά με τις βόλτες με ελέφαντες

Ένας δημοφιλής τρόπος να φτάσετε στην κορυφή του Amber Fort είναι να οδηγήσετε σε έναν ελέφαντα από το χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων στον Jaleb Chowk. Ωστόσο, λόγω ανησυχιών για την ευημερία των ελεφάντων, ορισμένοι τουρίστες επιλέγουν τώρα να μην το κάνουν αυτό.

Εάν προχωρήσετε με αυτό, αναμένετε να πληρώσετε 1.100 ρουπίες ανά ελέφαντα (το οποίο μπορεί να μεταφέρει δύο άτομα τη φορά). Οι βόλτες πραγματοποιούνται καθημερινά από τις 7 π.μ. έως τις 11.30 π.μ. Εκπαιδεύονται επίσης απογευματινά, από τις 3.30 μ.μ. έως τις 5 το μεσημέρι. Εντούτοις, αυτά σταμάτησαν τον Νοέμβριο του 2017. Φροντίστε να φτάσετε όσο το δυνατόν νωρίτερα, είναι υψηλό και δεν είναι δυνατό να κάνετε κράτηση εκ των προτέρων.

Segway Tours

Joyrides σε σκούτερ Segway έχουν εισαχθεί στο Amber Fort. Jaipur Διαφορετικά διενεργεί 2-ώρες Segway περιηγήσεις στην περιοχή γύρω Amber φρούριο. Οι περιηγήσεις ξεκινούν από τις 11 π.μ. έως τις 13:00 κάθε Κυριακή, Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή.