Ο κίνδυνος λύσσας για ταξιδιώτες στο Περού

Κίνδυνος, Εμβολιασμοί, Συμπτώματα και Πρόληψη

Ο ιός της λύσσας μεταδίδεται τυπικά μέσω της απόφραξης ενός μολυσμένου ξενιστή. Το τσίμπημα μεταδίδει μολυσμένο σάλιο, περνώντας τον ιό σε ένα ζώο που δεν είχε μολυνθεί προηγουμένως. Στον άνθρωπο, η λύσσα είναι θανατηφόρος αν δεν αντιμετωπιστεί πριν εμφανιστούν σοβαρά συμπτώματα. Αν δεν αντιμετωπιστεί, ο ιός εξαπλώνεται μέσω του κεντρικού νευρικού συστήματος, φτάνοντας στον εγκέφαλο και τελικά οδηγώντας σε θάνατο.

Από τη δεκαετία του 1980, το Περού έχει μειώσει σημαντικά τον αριθμό των κρουσμάτων που προκαλούνται από μολυσμένα σκυλιά.

Ωστόσο, η εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού δεν μπόρεσε να εξαλείψει πλήρως την απειλή που προκαλούν τα μολυσμένα σκυλιά και άλλα ζώα. Οι μολυσμένες νυχτερίδες παραμένουν πρωταρχική μέριμνα, ειδικά στις απομακρυσμένες περιοχές ζούγκλας.

Ποιος χρειάζεται εμβολιασμό κατά του λύκου για το Περού;

Η λύσσα δεν είναι γενικά ένας από τους συνιστώμενους εμβολιασμούς για το Περού . Θα πρέπει, ωστόσο, να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ταξιδέψετε. Ο εμβολιασμός μπορεί να συνιστάται για ορισμένους ταξιδιώτες, ιδίως εκείνους που εμπίπτουν σε μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες κατηγορίες:

Γενική πρόληψη και πρόσφατες λύσσες

Όλοι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν βρίσκονται κοντά σε ζώα, συμπεριλαμβανομένων των άγριων ζώων και των αδέσποτων. Εάν ταξιδεύετε με παιδιά, πείτε τους να μην κατοικούν άγρια ​​ή οικόσιτα ζώα (ειδικά όταν δεν επιτηρούνται). Τα παιδιά ενδέχεται να μην αναφέρουν γρατζουνιές ή τσιμπήματα, γεγονός που τους καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτους.

Τα σκυλιά στο δρόμο είναι κοινά στο Περού. Ενώ ο αριθμός των μολύνσεων από τη λύσσα που προκαλούνται από τσιμπήματα σκυλιών έχει μειωθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια, η απειλή της λύσσας μέσω μολυσμένων δαγκωμάτων σκύλου εξακολουθεί να υπάρχει. Τα περισσότερα αδέσποτα φαίνεται παχουλό και υπάκουο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απαλλαγμένα από λοίμωξη.

Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν χειρίζεστε άγρια ​​ζώα και όταν βρίσκεστε κοντά σε νυχτερίδες. Τον Αύγουστο του 2010, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έδωσαν το εμβόλιο της λύσσας σε περισσότερους από 500 ανθρώπους μετά από μια σειρά επιθέσεων βρικόλακας βαμπίρ στο βορειοανατολικό Περού Amazon. Το 2016, τουλάχιστον 12 αυτόχθονες Περουβιανοί επιβεβαιώθηκαν νεκροί ως αποτέλεσμα της λύσσας μετά από μια άλλη σειρά επιθέσεων βρικόλακας βαμπίρ στη ζούγκλα.

Λύσσα Συμπτώματα

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τα πρώτα συμπτώματα της λύσσας μπορεί να είναι πολύ παρόμοια με εκείνα της γρίπης, συμπεριλαμβανομένης γενικής αδυναμίας ή δυσφορίας, πυρετού ή πονοκεφάλου. Τα συμπτώματα αυτά μπορούν να διαρκέσουν για μέρες, μια αίσθηση φαγούρα στο σημείο της δάγκωμα. Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, αρχίζουν να εμφανίζονται συμπτώματα όπως διέγερση, ψευδαισθήσεις και παραλήρημα.

Θεραπεία της λύσσας

Εάν δαγκώνετε ένα δυνητικά κουνηλό ζώο, θα πρέπει πρώτα να πλύνετε καλά την πληγή με σαπούνι και νερό.

Στη συνέχεια, πρέπει να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Ορισμένες πληροφορίες μπορούν να βοηθήσουν τον ιατρό σας να αξιολογήσει τον πιθανό κίνδυνο μόλυνσης, συμπεριλαμβανομένης της γεωγραφικής θέσης όπου εμφανίστηκε η μαστίχη, του είδους του ζώου και του ενδεχόμενου συλληφθέντος και δοκιμασθέντος ζώου για τη λύσσα.

Αν είχατε προηγουμένως λάβει τα εμβόλια εμβολίου κατά της λύσσας πριν από την έκθεση (μια σειρά τριών), θα χρειαστείτε ακόμα δύο εμβολιασμούς μετά την έκθεση. Η σειρά πριν από την έκθεση παρέχει αρχική προστασία από τη λύσσα, αλλά δεν προσφέρει πλήρη αντίσταση στον ιό.

Αν δεν είχατε φωτογραφίες πριν από την έκθεση, θα χρειαστείτε και τις πέντε ενέσεις μετά από να δαγκώσετε από ένα μολυσμένο ζώο, καθώς και την ανοσοσφαιρίνη λύσσας (RIG).

Λύσσα και φέρνουν τα κατοικίδια στο Περού

Εάν θέλετε να φέρετε γάτα ή σκύλο στο Περού, θα χρειαστείτε τον εμβολιασμό κατά της λύσσας πριν ταξιδέψετε.

Αν φέρνετε το κατοικίδιό σας στο Περού από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή από μια άλλη χώρα με χαμηλή συχνότητα λύσσας, θα χρειαστεί να εμβολιαστείτε για λύσσα τουλάχιστον 30 ημέρες (αλλά όχι περισσότερο από 12 μήνες) πριν ταξιδέψετε. Ελέγχετε πάντα τους πιο πρόσφατους κανονισμούς πριν περάσετε στο Περού με ένα κατοικίδιο ζώο.