Ανακαλύψτε τα φυσικά θαύματα του ξηρού δάσους Guánica

Ένα Δάσος σαν Όχι Άλλο

Βρίσκεται στη νοτιοδυτική γωνία του Πουέρτο Ρίκο με θέα τον γαλήνιο κόλπο Guanica, το κρατικό δάσος Guánica εκτείνεται σε 9.000 στρέμματα και κατατάσσεται στα μεγαλύτερα τροπικά ξηρά παράκτια δάση στον κόσμο. Αυτή είναι η πιο άγονη γη του Πουέρτο Ρίκο, που μόλις άγγιξε τις βροχοπτώσεις καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους (σε απόλυτη σύγκριση με το πλούσιο υποτροπικό τροπικό δάσος του El Yunque . Αυτό που είναι ακόμη πιο καταπληκτικό είναι ότι αυτά τα δραστικά διαφορετικά περιβάλλοντα απέχουν λιγότερο από δύο ώρες ο ένας από τον άλλο)

Το bosque seco , ή ξηρό δάσος, είναι αυτό που είναι γνωστό ως ξηροφυτικό δάσος. Το σπίτι σε εκατοντάδες είδη φυτών (συμπεριλαμβανομένων πολυάριθμων κάκτων, ακανθώδεις θάμνοι και μικρά, κατακόρυφα δέντρα), περισσότερα είδη πτηνών από τα προαναφερθέντα El Yunque και διάφορα είδη ερπετών και αμφιβίων, είναι ένας τόπος έντονης, δραματικής ομορφιάς, ένα αποξηραμένο τοπίο που έχει μια σχεδόν στοιχειωμένη ομορφιά.

Λόγω του μοναδικού κλίματος και της φυσικής χλωρίδας και πανίδας, το ξηρό δάσος Guánica έχει χαρακτηριστεί ως αποθεματικό της Βιόσφαιρας των Ηνωμένων Εθνών. Είναι ένα ημερήσιο ταξίδι από το Σαν Χουάν (και μια πολύ προτεινόμενη έλξη αν βρίσκεστε στα νότια του νησιού) που αξίζει τον κόπο για μια ευκαιρία να εξερευνήσετε ένα ιδιαίτερο μέρος.

Επισκεφτείτε το δάσος

Από το San Juan , πάρτε την έξοδο 52 νότια προς Ponce. Από εδώ, ακολουθήστε τη διαδρομή 2 δυτικά προς τη διαδρομή 116. Από τη διαδρομή 116, ακολουθήστε τη διαδρομή 334 στο δάσος. Θα δείτε ένα ευπρόσδεκτο σημάδι στο KM 6 στη διαδρομή 334. Δώστε στον εαυτό σας δύο ώρες από το San Juan στο δάσος, λιγότερο από μισή ώρα από την Ponce.

Σχεδιάστε το ταξίδι σας

Το δάσος είναι ανοιχτό από τις 9πμ έως τις 5μμ. Δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση για επίσκεψη. Ξεκινήστε το ταξίδι σας στο κέντρο ευεξίας, όπου θα βρείτε ένα πανδοχείο πάρκων, χάρτες και πληροφορίες για μονοπάτια και εγκαταστάσεις για τουαλέτες. Θα θελήσετε να φορέσετε ένα καπέλο, να εφαρμόσετε γενναιόδωρες ποσότητες αντηλιακού και να φέρετε πολύ νερό. Αυτό είναι ένα ξηρό, ζεστό περιβάλλον με μονοπάτια που κυμαίνονται από εύκολο έως προκλητικό.

Φόρεμα ανάλογα!

Τι να δείτε και να κάνετε

Υπάρχουν πολλά μονοπάτια εδώ, αλλά προγραμματίζετε μια ολόκληρη μέρα στο δάσος για να αξιοποιήσετε στο έπακρο. Το πιο δημοφιλές είναι επίσης ένα από τα μεγαλύτερα: το ταξίδι τεσσάρων μιλίων στα ερείπια του ιστορικού Fort Caprón . Αυτό είναι ένα ευρύ μονοπάτι (σχεδόν ένας δρόμος) έτσι είναι εύκολο να πλοηγηθείτε. Ανάλογα με την επίσκεψή σας (ήμουν εκεί τον Αύγουστο), μπορεί να δείτε το δάσος που φαίνεται σχεδόν υγιές και πράσινο, αν είστε εδώ κατά τη διάρκεια της υγρής περιόδου - χρησιμοποιώ αυτόν τον όρο σχετικά - ή μπορεί να δείτε μια πιο σκελετική ατμόσφαιρα, με δέντρα και θάμνους γυμνά. Το Birdsong θα σας συνοδεύσει και οι μεγάλοι κάκτοι και οι σαύρες στο πινέλο θα είναι οι μόνοι θόρυβοι που θα διαπερνούν την κατά τα άλλα βαθιά σιωπή του δάσους. Κατά μήκος του δρόμου, θα πάρετε πανοραμική θέα στον κόλπο και ένα εγκαταλελειμμένο ζαχαροπλαστείο.

Ένας πύργος επιφυλακής είναι για ό, τι έχει απομείνει από το φρούριο, με τη φύση να ανακτηθεί το μεγαλύτερο μέρος αυτού που κάποτε ήταν εδώ. Και ενώ αυτό το προπύργιο της ισπανικής στρατιωτικής μηχανικής δεν είδε ποτέ σημαντική δράση, αξίζει να σημειωθεί ότι αντιμετώπισε τους πρώτους Αμερικανούς στρατιώτες που εισέβαλαν στο Πουέρτο Ρίκο κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1898 με την Ισπανία. Ο θλιβερά ανεπαρκής πύργος δεν έβαλε πολύ μάχη, αλλά ο οδηγός μου βρήκε κοχύλια από ένα αμερικανικό τουφέκι κοντά σε ένα από τα ταξίδια του εδώ.

Όταν φτάσετε εδώ, θα έρθετε σε μια καμπύλη σκάλα που οδηγεί στα προπύργια του πύργου, όπου θα αντιμετωπιστείτε με εκπληκτική θέα και (ελπίζω) ένα ωραίο αεράκι. Μπορείτε επίσης να εισάγετε τον πύργο, ο οποίος έχει καλυφθεί με γκράφιτι κατά τη διάρκεια των ετών.

Εάν δεν θέλετε να κάνετε (ή δεν έχετε χρόνο για) την πλήρη πεζοπορία τεσσάρων μιλίων στον πύργο, εδώ είναι μια άκρη. Μείνετε στη διαδρομή 334 πέρα ​​από την είσοδο στο δάσος. Μόλις περάσετε την παραλία Jaboncillo, θα δείτε έναν παλιό πύργο νερού στα αριστερά σας. Περάστε αυτό το ορόσημο και θα έρθει σε μια ανεπίσημη είσοδο στο δάσος στα αριστερά σας με αρκετό χώρο για να σταθμεύσετε ένα αυτοκίνητο ή δύο. Δεν υπάρχουν σημάδια, οπότε κρατήστε μια στενή παρακολούθηση γι 'αυτό. Από εδώ, ένα στενό μονοπάτι (χωρίς σημάδια) θα σας οδηγήσει στο δάσος και θα πάρει λίγες ώρες από την πεζοπορία σας.

Το μονοπάτι οχυρού είναι ένα από τα πολλά που εισέρχονται στο δάσος.

Το μονοπάτι Ballena είναι μικρότερο και σας μεταφέρει στον κόλπο Ballena και σε μια παράκτια διαδρομή που οδηγεί σε ένα αιώνιο παλιό δέντρο Guayacán. Άλλα μονοπάτια οδηγούν σε φυσικές σπηλιές και στην ακτογραμμή.

Μια τελική άκρη: μετά από μια μέρα στο δάσος, κατευθυνθείτε σε μια από τις παραλίες κατά μήκος της ακτής και ολοκληρώστε με ένα γευστικό γευστικό δείπνο στην Αλεξάνδρα ή το Λας Πάλμας ή ακόμα και μια διανυκτέρευση στο Copamarina Beach Resort .