Ανακαλύψτε τα Μεξικανικά Χιλάκια

Ένα παραδοσιακό πιάτο πρωινού στο Μεξικό

Το Chilaquiles (προφέρεται "chee-lah-KEE-lays") είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που βρέθηκε σε όλο το Μεξικό. Στα πιο βασικά του, τα χυκάκια αποτελούνται από τηγανητές λωρίδες τορτίγας που σβήνουν σε κόκκινο ή πράσινο σάλτσα ή μοσχάρι για να μαλακώσουν τις λωρίδες. Αυτό το πιάτο είναι ιδανικό για την εξάντληση των υπολειμμάτων επειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν κέρινες (ή αγοραζόμενες) tortillas. Συνήθως σερβίρεται με μια πλευρά των φασολιών.

Το Chilaquiles τρώγεται καθημερινά σε πολλά μεξικανικά σπίτια, αλλά θα βρείτε επίσης το πιάτο που σερβίρονται από εστιατόρια, ξενοδοχεία και πωλητές δρόμων.

Σε ολόκληρο το Μεξικό, οι περιφερειακές παραλλαγές αφθονούν.

Όταν το Chilaquiles Served

Αυτό το σπιτικό φαγητό τρώγεται συνήθως για πρωινό ή brunch και έχει ονομαστεί "βοηθός μαυρίσματος" για εκείνους που έπιναν πάρα πολύ την προηγούμενη νύχτα. Είναι συχνά σερβίρεται για tornaboda , η οποία είναι κοντά στο πρωί μετά από μια μακρά δεξίωση γάμου.

Χιλάκια συστατικά

Τα χυκάκια περιέχουν τα ίδια συστατικά με τα enchiladas, αλλά τα chilaquiles χρειάζονται πολύ λιγότερο χρόνο για να προετοιμαστούν - μόνο 15 λεπτά - επειδή δεν απαιτείται κύλιση. Το πιάτο είναι παρόμοιο με το nachos, αλλά γενικά καταναλώνεται με πιρούνι αντί για τα χέρια. Τα χυκάκια μπορούν να συγχέονται με ένα άλλο κοινό πιάτο που ονομάζεται migas , που σημαίνει ψίχουλα γιατί περιέχει επίσης ταινίες τορτίγας και τρώγεται για πρωινό.

Ορισμένα δημοφιλή συστατικά chilaquiles περιλαμβάνουν τηγανητά ή ομελέτα αυγά, τυρί, chiles, ξινή κρέμα, ακατέργαστα κρεμμύδια, κόλιαντρο ή chorizo. Τα κρέατα περιλαμβάνουν τεμαχισμένο βόειο κρέας ή κοτόπουλο, αλλά το κοτόπουλο είναι η πιο κοινή επιλογή.

Περιφερειακές Παραλλαγές

Στην Πόλη του Μεξικού, οι τορτίγες συνήθως σιγοβράζονται σε ελαφρώς πικάντικη πράσινη σάλτσα τοματιλλό ή πικάντικη σάλτσα ντομάτας. Το Κεντρικό Μεξικό, από την άλλη πλευρά, προτιμά τα τραγανή μάρκες τουρτίγια, οπότε αντί να τα σιγοβράζουμε σε salsa, η σάλτσα χύνεται πάνω στις μάρκες ακριβώς πριν το σερβίρουν. Οι μάγειροι στη Γκουανταλαχάρα χρησιμοποιούν παραδοσιακά καπουέλα , μια ειδική κατσαρόλα, για να σιγοβράσουν τα χυκάκια μέχρι να γίνει παχύρρευστο σαν πολέντα.

Στο Sinaloa, τα χυκάκια μπορούν να παρασκευαστούν με λευκή σάλτσα παρά με κόκκινο ή πράσινο.

Ιστορία των Χιλακών

Το όνομα προέρχεται από το Ναχουτάλ, μια αρχαία γλώσσα των Αζτέκων, και σημαίνει χέλι και χόρτα. Η εισαγωγή του πιάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες συνέβη το 1898 όταν εμφανίστηκε μια συνταγή στο βιβλίο μαγειρικής "The Spanish Cook". Αν και είναι εδώ και πολλά χρόνια, εξακολουθεί να είναι ένα μεξικάνικο ασυνεχές επειδή είναι ευπροσάρμοστο και γίνεται με τη χρήση ευρέως διαθέσιμων συστατικών που είναι φθηνά. Μπορείτε να μάθετε πώς να φτιάχνετε χυκάκια.

Περισσότερα παραδοσιακά μεξικάνικα πρωινά τρόφιμα

Αγάπη πρωινό; Ανακαλύψτε αυτά τα άλλα νόστιμα μεξικάνικα πρωινά πιάτα: