Άγιος Βαλεντίνου, Ιρλανδικός Άγιος;

Ιρλανδικό άγιο με την υιοθεσία

Ο Άγιος Βαλεντίνος, πολιούχος των εραστών, είναι Ιρλανδός άγιος ... τουλάχιστον με υιοθεσία. Δεν είναι τόσο σημαντική όσο ο Άγιος Πατρίκιος, αλλά και ένας διεθνής χρηματιστής ως ο μεγάλος μπαμπάς του Ιρλανδικού Χριστιανισμού. Και σίγουρα δεν είναι τόσο ιρλανδική όσο ο άγιος Brigid, του οποίου η γιορτή είναι ένα δεκαπενθήμερο πριν.

Αλλά τα απομεινάρια του μπορούν να τιμηθούν στην εκκλησία Carmelite Street του Δουβλίνου Whitefriar. Όπου κάθε 14 Φεβρουαρίου διεξάγεται επίσης ειδική μάζα για εραστές.

Ίσως ο τόπος να είναι όταν ξοδεύετε την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στο Δουβλίνο με την αγαπημένη σας. Και σίγουρα ένα από τα πιο ρομαντικά μέρη της Ιρλανδίας .

Ποιος ήταν ο Άγιος Βαλεντίνος;

Το Βαλεντίνο, ή στα Λατινικά Βαλεντίνος, είναι στην πραγματικότητα το όνομα πολλών μαρτύρων. Το Βαλεντίνο που γιορτάσαμε στις 14 Φεβρουαρίου έζησε στην αρχαία Ρώμη και, αφού μαρτύρησε, θάφτηκε στη Via Flaminia. Πρόκειται για ολόκληρη την ιστορία - και η ημερομηνία ήταν τόσο άτυπη, όπως και οι ιστορίες γύρω από το Βαλεντίνο, ότι ο εορτασμός δεν κρατήθηκε στο Ρωμαϊκό Καθολικό ημερολόγιο των αγίων όπως αναθεωρήθηκε το 1969.

Παρόλα αυτά, ο «μάρτυρας Βαλεντίνος ο Πρεσβυτέρος και εκείνοι μαζί του στη Ρώμη» εξακολουθούν να βρίσκονται στον κατάλογο των αγίων που προτάθηκαν για προσκύνηση από όλους τους καθολικούς. Ένα είδος γενικού τρόπου. Παρεμπιπτόντως: το Βαλεντίνο δεν εμφανίστηκε ποτέ στον παλαιότερο κατάλογο των ρωμαϊκών μαρτύρων, που συγκεντρώθηκαν γύρω στο 354.

Προέλευση της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου

Η γιορτή του Αγ.

Ο Βαλεντίνος (που τιμά την ημέρα του θανάτου του, όπως συνηθίζεται με τους αγίους, ο οποίος στη συνέχεια πήγε "για την ανταμοιβή του") ιδρύθηκε από τον Πάπα Γκελάσιο Α το 496, ο οποίος περιέργως περιέγραψε τον μάρτυρα ως έναν από εκείνους που λατρεύονταν από τους πιστούς πράξεις που είναι "γνωστές μόνο στον Θεό".

Έτσι, ο Γκέλασις επιλύθηκε ή αποφεύχθηκε, το πρόβλημα της υποτιθέμενης ύπαρξης τουλάχιστον τριών Βαλεντίνων που υπέστησαν μαρτύριο στα μέσα Φεβρουαρίου: ένας ιερέας στη Ρώμη, ένας επίσκοπος στην Interamna (Terni) και ένας «πολιτικός» μάρτυρας στην Αφρική.

Αγίου Βαλεντίνου ως Πατρός Αγίου του Εραστές

Οι πρώτες εικονογραφικές εντυπώσεις του Αγίου Βαλεντίνου εμφανίστηκαν το 1493 - ένα «πορτρέτο» ξύλου γεμάτο ιστορία. Αυτό το Βαλεντίνο φαίνεται να ήταν ρωμαϊκός ιερέας που συνελήφθη για να παντρευτεί χριστιανικά ζευγάρια. Παρά το γεγονός ότι ήταν εγκληματίας στα μάτια του νόμου, ο Βαλεντίνος κατόρθωσε να κερδίσει τη φιλία του αυτοκράτορα Κλαύδιου Β '. Λαμβάνοντας αυτό ως καλό όνομά του, ο Βαλεντίνος προχώρησε στις προσπάθειές του να μετατρέψει τον Κλαύδιο Β στο Χριστιανισμό. Για τους πόνους του χτυπήθηκε σε πολτό με κλαμπ, έπειτα με πέτρες, τελικά αποκεφαλίστηκε και θάφτηκε έξω από την Φλαμινιακή Πύλη (κοντά στη σημερινή Piazza del Popolo) γύρω στο έτος 270. Προφανώς, η φιλία έφτασε μέχρι τώρα με τον αυτοκράτορα ...

Έτσι, το μαρτύριο μόνο και μόνο επειδή ήταν το παντρεμένο είδος, το οποίο αμέσως τον έκανε πρωταρχικό υποψήφιο για να γίνει ο προστάτης αγίων των εραστών.

Μερικοί ιστορικοί, όπως λένε, θεωρούν ότι το Βαλεντίνο είναι μια καθαρή μυθοπλασία - εφευρέθηκε για να καταλάβει τις παγανιστικές διακοπές του Λουπερκάλια. Όσον αφορά τις ιστορίες που περιβάλλουν το Βαλεντίνο, σίγουρα θα ήταν σωστό να τους θεωρήσετε ως μυθοπλασία (θυμηθείτε, οι πράξεις του ήταν γνωστές μόνο στον Θεό). Πολλοί εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο δέκατο τέταρτο αιώνα στην Αγγλία, έστω και γραμμένοι από τον Geoffrey Chaucer και φίλους, που γιορτάζουν τη ρομαντική αγάπη στις 14 Φεβρουαρίου.

Ταξιδιωτικός Άγιος - Τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου

Ορισμένες πηγές επιμένουν ότι τόσο ο Ρωμαίος ιερέας όσο και ο επίσκοπος Terni θάφτηκαν κατά μήκος της Via Flaminia, μοιράζοντας την ίδια μέρα γιορτής (χονδρική σφαγή και ταφή των Βαλεντίνων, δύο για την τιμή ενός). Κάτι που έκανε την αναζήτηση λειψάνων ενδιαφέρουσα, για να πούμε το λιγότερο.

Παρ 'όλα αυτά, το 1836 τα λείψανα εκκλησιών από τις κατακόμβες του Αγίου Ιππόλυτου στη Via Tiburtina αναγνωρίστηκαν ως τα επίγεια υπολείμματα του Αγίου Βαλεντίνου. Μου φαίνεται ότι το CSI: Το Βατικανό σίγουρα ήξερε πώς να κάνει θαύματα με αυτή τη θετική ταυτοποίηση.

Τα ερείπια τοποθετήθηκαν γρήγορα σε μια κασετίνα και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην εκκλησία Carmelite Street Whitefriar στο Δουβλίνο . Αυτή ήταν μια επίσημη δωρεά από τον Πάπα Γρηγόριο του XVI, που προορίζονταν να προσφέρουν ένα επίκεντρο της εκτίμησης για την επανεμφανιζόμενη καθολική πίστη στην Ιρλανδία.

Εκείνη την εποχή οι ρωμαϊκοί καθολικοί αφέθηκαν τελικά από το ντουλάπι, αλλά τα περισσότερα αρχαία λείψανα λείπουν και οι παλιές εκκλησίες συχνά αναλήφθηκαν από την Εκκλησία της Ιρλανδίας. Παρέχοντας έναν καλόπιστο άγιο του 3ου αιώνα για το Δουβλίνο, ο Γρηγόριος κατόρθωσε να παραχωρήσει κάποια άμεση αρχαιότητα στην εκκλησία Carmelite.

Περισσότερα βαλεντίνια παγκοσμίως

Σκεφτείτε ότι υπάρχουν και άλλα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου: στη Roquemaure (Γαλλία), στη Μάλτα, στο Stephansdom (Βιέννη, Αυστρία), στο Birmingham Oratory (UK) και στην εκκλησία Blessed John Duns Scotus στις Gorbals της Γλασκώβης. Είναι περίεργο ότι η τελευταία εκκλησία θα εξυπηρετούσε ένα παρόμοιο κοινωνικό στρώμα με την εκκλησία Whitefriar Street στο Δουβλίνο.

Ακόμα και ξένος είναι το γεγονός ότι το λείψανο του Μπέρμιγχαμ υποτίθεται ότι είναι το πλήρες σώμα του Αγίου Βαλεντίνου, που δόθηκε στον Cardinal Newman από τον Πάπα Πύλο ΙΧ το 1847 - ένα λογιστικό λάθος στο Βατικανό;