Τι είναι ο ΦΠΑ και πώς μπορώ να το αξιώσω πίσω;

Ως επισκέπτης μπορείτε να αποθηκεύσετε πολλά με την ανάκτηση αυτού του ευρωπαϊκού φόρου

Αν είστε επισκέπτης που σχεδιάζει να χτυπήσει τις ετήσιες πωλήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, ξέρατε ότι μπορείτε να εξοικονομήσετε πολλά ζητώντας την επιστροφή ΦΠΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ίσως έχετε δει σημάδια για επιστροφές ΦΠΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο σε μερικά από τα καλύτερα καταστήματα, εκείνα που είναι δημοφιλή στους τουρίστες και εκείνους που πωλούν προϊόντα υψηλότερης τιμής και αναρωτήθηκαν τι είναι αυτό. Αξίζει να ανακαλύψετε γιατί ο ΦΠΑ ή ο ΦΠΑ, όπως είναι επίσης γνωστός, μπορεί να προσθέσει ένα υψηλό ποσοστό στο κόστος των αγαθών που αγοράζετε.

Αλλά τα καλά νέα είναι, αν δεν ζείτε στην ΕΕ και παίρνετε τα αγαθά σπίτι μαζί σας, δεν χρειάζεται να καταβάλετε ΦΠΑ.

Θα επηρεάσει ο Brexit τον ΦΠΑ;

Ο ΦΠΑ είναι ένας φόρος που επιβάλλεται στα αγαθά που απαιτείται από όλες τις χώρες της ΕΕ. Βραχυπρόθεσμα, η βρετανική απόφαση να εγκαταλείψει την ΕΕ δεν θα έχει αντίκτυπο στα ταξίδια σας, επειδή η διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ θα διαρκέσει αρκετά χρόνια. Μία από τις αλλαγές στη διαδικασία αυτή θα περιλαμβάνει χωρίς αμφιβολία ΦΠΑ - αλλά αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε το 2017, τίποτα πολύ δεν θα έχει αλλάξει.

Μακροπρόθεσμα, η θέση ΦΠΑ μπορεί ή δεν μπορεί να αλλάξει. Προς το παρόν, ένα μέρος των χρημάτων που εισπράττονται ως ΦΠΑ πηγαίνει για να στηρίξει τη διοίκηση και τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι κάτοικοι μη μόνιμοι κάτοικοι της ΕΕ μπορούν να το ανακτήσουν όταν λαμβάνουν νέα προϊόντα που αγοράζονται σε χώρες εκτός της ΕΕ.

Μόλις η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ, δεν θα χρειαστεί να εισπράξει ΦΠΑ για να την υποστηρίξει. Αλλά μόνο ένα μέρος του ΦΠΑ που εισπράττεται πηγαίνει στην ΕΕ. Τα υπόλοιπα πηγαίνουν στα ταμεία της χώρας που τα συλλέγουν.

Η Βρετανία θα μετατρέψει μόνο τον ΦΠΑ σε φόρο επί των πωλήσεων και θα συνεχίσει να συλλέγει τα χρήματα; Είναι πολύ νωρίς για να πω. Κανείς δεν ξέρει ποιες συνθήκες θα διαπραγματευτούν καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο φεύγει από την ΕΕ.

Τι είναι ο ΦΠΑ;

Ο ΦΠΑ σημαίνει Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Είναι ένας φόρος επί των αγαθών και υπηρεσιών που αντιπροσωπεύει την προστιθέμενη αξία στο βασικό προϊόν μεταξύ του προμηθευτή και του επόμενου αγοραστή της αλυσίδας. Αυτό το καθιστά διαφορετικό από τον κοινό φόρο επί των πωλήσεων.

Σε έναν κοινό φόρο επί των πωλήσεων, ο φόρος επί των αγαθών καταβάλλεται μία φορά, όταν πωλείται το είδος.

Αλλά με ΦΠΑ, κάθε φορά που πωλείται ένα στοιχείο - από τον κατασκευαστή στον χονδρέμπορο, από τον χονδρέμπορο στον λιανοπωλητή, από τον έμπορο λιανικής πώλησης στον καταναλωτή, ο ΦΠΑ καταβάλλεται και εισπράττεται.

Τελικά όμως, μόνο ο τελικός καταναλωτής πληρώνει επειδή οι επιχειρήσεις κατά μήκος της αλυσίδας μπορούν να διεκδικήσουν τον ΦΠΑ που καταβάλλουν από την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.

Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) υποχρεούνται να χρεώνουν και να εισπράττουν ΦΠΑ. Το ποσό του φόρου ποικίλλει από τη μία χώρα στην άλλη και ορισμένες, αλλά δεν ισχύει όλος ο ΦΠΑ για την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΚ). Κάθε χώρα μπορεί να αποφασίσει ποια αγαθά είναι "ικανά για τον ΦΠΑ" και τα οποία απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ.

Πόσο είναι ο ΦΠΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Ο ΦΠΑ για τα περισσότερα φορολογητέα αγαθά στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 20% (από το 2011 - η κυβέρνηση μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει το ποσοστό από καιρό σε καιρό). Ορισμένα αγαθά, όπως τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτων, φορολογούνται με μειωμένο συντελεστή 5%. Ορισμένα αντικείμενα, όπως βιβλία και παιδικά ρούχα, είναι χωρίς ΦΠΑ. Για να κάνετε τα πράγματα ακόμη πιο συγκεχυμένα, ορισμένα στοιχεία δεν είναι "απαλλαγμένα" αλλά "μηδενικά". Αυτό σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή δεν επιβαρύνεται με φόρο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά ενδέχεται να εντάσσεται στο σύστημα φορολόγησης των φόρων σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Πώς μπορώ να ξέρω πόσα ΦΠΑ έχω πληρώσει;

Ως καταναλωτής, όταν αγοράζετε αγαθά ή υπηρεσίες από κατάστημα λιανικής πώλησης ή από κατάλογο που απευθύνεται σε καταναλωτές, ο ΦΠΑ περιλαμβάνεται στην αναγραφόμενη τιμή και δεν θα χρεωθείτε πρόσθετος φόρος - αυτός είναι ο νόμος.

Δεδομένου ότι ο ΦΠΑ έχει ήδη προστεθεί στο 20% (ή μερικές φορές στο 5% για ειδικά είδη αγαθών), πρέπει να βγείτε από τον υπολογιστή σας και να κάνετε κάποια βασικά μαθηματικά, αν θέλετε να μάθετε πόση από την τιμή είναι ο φόρος και πώς πολλά είναι απλώς η αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών. Πολλαπλασιάστε την ζητούμενη τιμή από το .1666 και θα βρείτε ότι η απάντηση είναι ο φόρος. Έτσι, για παράδειγμα, εάν αγοράσατε ένα στοιχείο για £ 120, θα αγοράζετε κάτι αξίας £ 100, στο οποίο είχαν προστεθεί £ 20 ΦΠΑ. Το ποσό των £ 20 είναι 20% των £ 100, αλλά μόνο το 16,6% της ζητούμενης τιμής £ 120.

Μερικές φορές, για πιο ακριβά αντικείμενα, ο έμπορος μπορεί να δείξει το ποσό του ΦΠΑ στην απόδειξη παραλαβής, ως ευγένεια. Μην ανησυχείτε, αυτό είναι μόνο για πληροφορίες και δεν αντιπροσωπεύει καμία πρόσθετη χρέωση.

Ποια αγαθά υπόκεινται στον ΦΠΑ;

Σχεδόν όλα τα αγαθά και οι υπηρεσίες που αγοράζετε υπόκεινται σε ΦΠΑ 20%.

Μερικά πράγματα - όπως τα βιβλία και τα περιοδικά, τα παιδικά ρούχα, τα τρόφιμα και τα φάρμακα - είναι απαλλαγμένα από ΦΠΑ. Άλλοι βαθμολογούνται στο 5%. Ελέγξτε τα έσοδα και τα τελωνεία της HM για μια λίστα τιμών ΦΠΑ.

Δυστυχώς, με στόχο την απλούστευση του καταλόγου, η κυβέρνηση το προσανατολίζει προς τις επιχειρήσεις που αγοράζουν, πωλούν, εισάγουν και εξάγουν αγαθά - γι 'αυτό είναι πολύ συγκεχυμένη και χάνεται ο χρόνος στους απλούς καταναλωτές. Αν έχετε μόνο κατά νου ότι τα περισσότερα πράγματα φορολογούνται στο 20%, μπορείτε να εκπλαγείτε ευχάριστα όταν δεν είναι. Και ούτως ή άλλως, εάν αποχωρήσετε από την ΕΕ μετά το ταξίδι σας στο Ηνωμένο Βασίλειο, μπορείτε να ζητήσετε την επιστροφή του φόρου που καταβάλατε.

Αυτό είναι όλα πολύ ενδιαφέροντα, αλλά πώς μπορώ να πάρω μια επιστροφή χρημάτων;

Ας, επιτέλους έρχομαι στην καρδιά του θέματος. Η επιστροφή του ΦΠΑ όταν εγκαταλείπετε το Ηνωμένο Βασίλειο για προορισμό εκτός της ΕΕ δεν είναι δύσκολη, αλλά μπορεί να είναι χρονοβόρα. Έτσι, στην πράξη, αξίζει να κάνετε μόνο για πράγματα που έχετε ξοδέψει λίγα χρήματα . Δείτε πώς το κάνετε:

  1. Αναζητήστε καταστήματα που φέρουν σήματα για το σύστημα επιστροφής ΦΠΑ . Πρόκειται για ένα εθελοντικό πρόγραμμα και τα καταστήματα δεν είναι υποχρεωμένα να το προσφέρουν. Αλλά τα καταστήματα που είναι δημοφιλή στους επισκέπτες στο εξωτερικό συνήθως συμβαίνουν.
  2. Αφού πληρώσετε τα αγαθά σας, τα καταστήματα που λειτουργούν με το σύστημα θα σας παράσχουν ένα έντυπο ΦΠΑ 407 ή ένα τιμολόγιο πώλησης του Σχεδίου Εξαγωγών Λιανικής ΦΠΑ.
  3. Συμπληρώστε τη φόρμα μπροστά από τον έμπορο λιανικής και δώστε την απόδειξη ότι δικαιούστε την επιστροφή χρημάτων - συνήθως το διαβατήριό σας.
  4. Σε αυτό το σημείο ο λιανοπωλητής θα εξηγήσει πώς θα σας επιστραφεί η επιστροφή χρημάτων και τι πρέπει να κάνετε αφού το έντυπο σας έχει εγκριθεί από τους τελωνειακούς υπαλλήλους.
  5. Κρατήστε όλα τα χαρτιά σας για να δείξουν στους τελωνειακούς υπαλλήλους όταν φύγετε. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν παίρνετε τα αγαθά μαζί σας αλλά πηγαίνετε σε άλλη χώρα της ΕΕ πριν εγκαταλείψετε το Ηνωμένο Βασίλειο.
  6. Όταν τελικά εγκαταλείπετε το Ηνωμένο Βασίλειο ή την ΕΕ για το σπίτι σας, εκτός της ΕΕ, πρέπει να παρουσιάζετε όλα τα χαρτιά σας στους τελωνειακούς υπαλλήλους. Όταν εγκρίνουν τα έντυπα (συνήθως με σφραγίδα τους), μπορείτε να κανονίσετε να εισπράξετε την επιστροφή χρημάτων με τη μέθοδο που έχετε συμφωνήσει με τον έμπορο λιανικής πώλησης.
  7. Εάν δεν είναι παρόντες τελωνειακοί υπάλληλοι, θα υπάρχει ένα σαφώς σημειωμένο πλαίσιο όπου μπορείτε να αφήσετε τα έντυπα σας. Οι τελωνειακοί υπάλληλοι θα τα παραλάβουν και, αφού εγκριθούν, θα ενημερώσουν τον έμπορο λιανικής για να κανονίσουν την επιστροφή τους

Και παρεμπιπτόντως, ο ΦΠΑ μπορεί να αποζημιωθεί μόνο για προϊόντα που βγάζετε από την ΕΕ. Ο Φ.Π.Α. που χρεώνεται στη διαμονή σας στο ξενοδοχείο ή στην τραπεζαρία έξω δεν είναι - ακόμα κι αν το συσκευάσετε σε μια τσάντα για σκύλους.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα ενημέρωσης των καταναλωτών της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.