Το γυαλί χωρίσματος

Ένα τραγούδι του αποχαιρετισμού και της ελπίδας

"Το γυαλί διαίρεσης" είναι ένα δημοφιλές ιρλανδικό λαϊκό τραγούδι (αν και κάποιος μπορεί ακόμη να συζητήσει αν το τραγούδι είναι αρχικά ιρλανδικό ή σκωτσέζικο) ... και φαίνεται να είναι το πιο περιζήτητο ιρλανδικό παραδοσιακό σε αυτό το site. Γιατί; Λοιπόν, αυτό μπορεί να έχει να κάνει με τους πολλούς τραγουδιστές που κατέγραψαν το τραγούδι. Και με τον υψηλό αριθμό εξαιρετικά επιτυχημένων ποπ κουλτούρα που τονίζει είναι που συνδέεται με. Από το "Creed Assassin's" έως "The Walking Dead", το "Parting Glass" είναι μέρος αυτού.

Το Διαχωριστικό Γυαλί - η Ιστορία

Η ίδια η μελωδία δεν είναι πρωτότυπο για το "The Parting Glass", όπως συμβαίνει τόσο συχνά στην παραδοσιακή μουσική - αρχικά φημολογείται απλά "The Peacock" και εμφανίζεται (χωρίς στίχους) σε μια συλλογή μελωδιών που συνέταξε ο James Aird και δημοσιεύθηκε το 1782. Η ίδια ηχογράφηση σημειώθηκε επίσης με τους στίχους της "Sweet Cootehill Town", ένα αποχαιρετιστήριο τραγούδι από έναν μετανάστη στην πόλη της πόλης Cavan County . Στις ΗΠΑ, η ίδια μελωδία και πάλι χρησιμοποιήθηκε για ύμνο εκκλησίας εδώ και αρκετό καιρό και είναι προφανώς ακόμα δημοφιλής στην παράδοση της Ιερής Άρπαπας.

Όσο για τους στίχους ... καλά: εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην εποχή του αμερικανικού πολέμου της ανεξαρτησίας και το τραγούδι σύντομα συμπεριλήφθηκε σε μια συλλογή από «σκωτσέζικα τραγούδια». Τουλάχιστον τμήματα των στίχων μπορούν, ωστόσο, να εντοπιστούν πίσω στις αρχές του 1600, και πάλι με φόντο της Σκωτίας. Το 1605 ένα μέρος του πρώτου στίχου χρησιμοποιήθηκε στην αποχαιρετιστήρια επιστολή (η οποία σήμερα είναι γνωστή ως το ποίημα "Goodnight του Armstrong"), το οποίο συντάχθηκε από έναν συνοριακό αναμεταδότη που εκτελέστηκε για λογαριασμό του στη δολοφονία του φύλακα του Scottish West March.

Σήμερα, ωστόσο, θεωρείται ευρέως ως "ιρλανδική", κυρίως επειδή πολλοί Ιρλανδοί καλλιτέχνες απελευθέρωσαν ηχογραφήσεις, υποθέτω.

Το γυαλί χωρίσματος - τα στίχοι

O, όλα τα χρήματα που είχα,
Το πέρασα σε καλή παρέα.
Και όλη η βλάβη που έχω κάνει ποτέ,
δυστυχώς δεν ήταν για μένα αλλά για μένα.
Και το μόνο που έχω κάνει για την έλλειψη πνεύματος
σε ένα μέλος που δεν μπορώ να το θυμηθώ.
Έτσι συμπληρώστε για μένα το γυαλί χωρίσματος,
Καλή νύχτα και χαρά να είναι μαζί σας.

O, όλοι οι σύντροφοί μου είχα,
Λυπάμαι που έφυγα.
Και όλοι οι αγαπητοί μου είχα,
Μου ήθελαν άλλη μια μέρα να μείνω.
Αλλά επειδή πέφτει στην παρτίδα μου,
Ότι πρέπει να αυξηθώ και δεν πρέπει,
Ανυψώ με απαλή και μαλακή κλήση,
Καληνύχτα και χαρά να είσαι μαζί σου.

Αν είχα αρκετά χρήματα για να περάσω,
Και ο ελεύθερος χρόνος για να καθίσετε λίγο.
Υπάρχει μια δίκαιη κοπέλα σε αυτή την πόλη,
Αυτή η καρδιά μου έχει μπερδευτεί.
Τα ρόδινα μάγουλα και τα χειμωνιάτικα χείλη,
Εγώ, έχει την καρδιά μου στο thrall?
Στη συνέχεια, συμπληρώστε για μένα το γυαλί χωρίσματος,
Καλή νύχτα και χαρά να είναι μαζί σας.

Το γυαλί χωρίσματος - Παραλλαγές σε ένα θέμα

Σημειώστε ότι μπορεί να υπάρχουν πολλές παραλλαγές των στίχων και ότι η έκδοση που δίνεται παραπάνω δεν πρέπει να θεωρείται ως "επίσημη". Οι στίχοι του τραγουδιού άλλαξαν κατά καιρούς, είτε σε περιεχόμενο είτε σε μικρές λεπτομέρειες που μπορεί να είναι κάτω από την αλλαγή των τρόπων στην προφορά, ειδικά αν η γλώσσα άλλαξε από ένα μοντέλο του Σαίξπηρ στην πιο σύγχρονη μας ανάληψη στα αγγλικά (πόσο μάλλον οι επιρροές που άλλαξαν γλώσσα στις αποικίες ... oh, συγγνώμη ... στο εξωτερικό). Έτσι, αν βρείτε διαφορετικούς στίχους ή ακόμα και τραγουδείτε μια διαφορετική έκδοση, αυτές είναι εξίσου σωστές με την παραπάνω έκδοση. Κύριος κανόνας στην παραδοσιακή μουσική: ποτέ δεν υπάρχει μια πραγματικά οριστική έκδοση.

Ειδικά με καλλιτέχνες που προσπαθούν να φέρουν τη δική τους κλίση σε αυτό ... οι σύγχρονες εκδόσεις περιλαμβάνουν τη σφραγίδα της Clancy Brothers και του Tommy Makem από τους The Pogues και Steeleye Span από τους Sinead O'Connor και Loreena McKennitt. Εμφανίζεται επίσης σε δημοφιλείς συλλογές τραγουδιών, για να αναφέρουμε μερικούς, τους High Kings και την Celtic Woman. Ο Ed Sheeran το κυκλοφόρησε ως "κρυμμένο κομμάτι" στο "+", ενώ επίσης εμφανίστηκε στις ηχογραφήσεις του "The Walking Dead" και του "Assassin's Creed IV: Black Flag".

Και κανείς δεν παύει ποτέ να εκπλαγείτε όταν κοιτάζει τα στατιστικά στοιχεία - σε οποιαδήποτε συλλογή παραδοσιακών ιρλανδικών τραγουδιών, οι στίχοι στο "The Glassing Parting" πάντα φαίνονται να βγαίνουν σαν κορυφαίοι όροι αναζήτησης στον ιστότοπο! Γιατί είναι έτσι? Η ποπ κουλτούρα ξεχωριστά, μπορεί να είναι το τέλειο τραγούδι για να στρογγυλεύσει ένα βράδυ με φίλους, για να φανταστεί κανείς.