Τι να κάνετε εάν τα συνταγογραφούμενα φάρμακα χάνονται ή κλαπούν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας

Τι πρέπει να κάνετε εάν τα συνταγογραφούμενα φάρμακά σας χάνονται ή κλαπούν ενώ βρίσκεστε σε διακοπές; Η απάντηση εξαρτάται από τα φάρμακα που παίρνετε, από το πού ζείτε και από πού ταξιδεύετε.

Προετοιμασία πριν ξεκινήσει το ταξίδι σας

Φέρτε πληροφορίες συνταγών μαζί σας όταν ταξιδεύετε

Πριν φύγετε από το σπίτι, συντάξτε μια λίστα με όλα τα φάρμακα που παίρνετε. Γράψτε το όνομα του φαρμάκου, τη δόση και τον αριθμό συνταγής.

Προσθέστε τους αριθμούς τηλεφώνου του γιατρού και του φαρμακείου στη λίστα. Κρατήστε ένα αντίγραφο της λίστας και αφήστε ένα αντίγραφο με κάποιον που έχει ένα κλειδί στο σπίτι σας. ( Συμβουλή: Κάποιοι ταξιδιώτες κάνουν φωτογραφίες των συνταγμένων μπουκαλιών τους και φέρνουν τις εικόνες μαζί τους. Η φωτογραφία φιάλης με συνταγή επιτρέπει στους φαρμακοποιούς να γνωρίζουν ότι ο γιατρός σας όντως συνταγογραφεί το φάρμακο).

Πάρτε μια επιστολή από το γιατρό σας

Ζητήστε από το γιατρό σας να γράψει μια επιστολή που να αναφέρει όχι μόνο τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που παίρνετε, αλλά και τους λόγους για τους οποίους τα παίρνετε. Εάν χάσετε τα φάρμακά σας, μπορείτε να πάρετε την επιστολή σε έναν τοπικό γιατρό, ο οποίος θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες για να αξιολογήσει τις ανάγκες σας και να γράψει μια συνταγή που μπορείτε να συμπληρώσετε σε ένα τοπικό φαρμακείο.

Χέρι-Μεταφέρετε τα φάρμακά σας

Μην συσκευάζετε ποτέ τα συνταγογραφούμενα φάρμακα στην ελεγμένη τσάντα σας, είτε ταξιδεύετε αεροπορικώς, είτε με τρένο είτε με λεωφορείο. Πάντα βάζετε τα συνταγογραφούμενα φάρμακα στη σακούλα μεταφοράς. Κρατάτε την τσάντα σας κοντά σας ανά πάσα στιγμή.

Βήματα για να πάρετε όταν τα συνταγογραφούμενα φάρμακα σας είναι χαμένα ή κλεμμένα

Αποκτήστε μια έκθεση αστυνομίας

Εάν τα συνταγογραφούμενα φάρμακά σας κλαπούν, επικοινωνήστε με την αστυνομία και λάβετε μια επίσημη αναφορά . Ζητήστε από την αεροπορική εταιρεία σας να σας δώσει μια αναφορά εάν η κλοπή πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της πτήσης σας. Εάν πρέπει να πληρώσετε για μια συνταγή αντικατάστασης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την αναφορά για να ενισχύσετε την περίπτωσή σας όταν υποβάλετε την ασφαλιστική σας απαίτηση.

Χρησιμοποιήστε το Επίδομα Βοήθειας Ταξιδιωτικής Βοήθειας

Πολλές ασφαλιστικές πολιτικές ταξιδιού περιλαμβάνουν την επιλογή να χρησιμοποιήσετε μια εταιρεία ταξιδιωτικής βοήθειας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας. Εάν κάτι πάει στραβά ή χρειάζεστε πληροφορίες, καλέστε την εταιρεία ταξιδιωτικής βοήθειας και συμβουλευτείτε. Η εταιρεία ταξιδιωτικής βοήθειας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε έναν τοπικό γιατρό ή φαρμακείο και να πάρετε μια αντικατάσταση συνταγής έκτακτης ανάγκης.

Επικοινωνήστε με την Πρεσβεία ή το Προξενείο σας

Εάν δεν έχετε ταξιδιωτική ασφάλιση ή έχετε πρόσβαση σε εταιρεία παροχής ταξιδιωτικής βοήθειας και επισκέπτεστε μια ξένη χώρα, επικοινωνήστε με την πρεσβεία ή το προξενείο σας για βοήθεια σχετικά με την αντικατάσταση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων σας.

Επισκεφθείτε ένα φαρμακείο

Σε πολλές χώρες, τα φαρμακεία είναι το πρώτο μέρος που πηγαίνετε εάν χρειάζεστε ιατρική περίθαλψη. Με την προϋπόθεση ότι μπορείτε να ξεπεράσετε το γλωσσικό εμπόδιο - εδώ μπορεί να είναι χρήσιμη η επιστολή του γιατρού σας - ένας φαρμακοποιός μπορεί να είναι σε θέση να συνεργαστεί με το γιατρό σας ή το φαρμακείο στο σπίτι για να πάρει άδεια να σας πουλήσει τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που χρειάζεστε.

Συμβουλευτείτε έναν τοπικό γιατρό

Μπορεί να χρειαστεί να κλείσετε ραντεβού με έναν τοπικό γιατρό για να αντικαταστήσετε τις συνταγές σας. Δώστε στον ιατρό αυτό την επιστολή που έγραψε ο γιατρός σας και τη λίστα φαρμάκων σας. Μπορεί να ανακαλύψετε ότι τα συνταγογραφούμενα φάρμακα σας έχουν διαφορετικά ονόματα από αυτά που κάνουν στο σπίτι.

Η μετάβαση στη λίστα σας με έναν τοπικό γιατρό είναι ένας καλός τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι έχετε αγοράσει τα σωστά φάρμακα αντικατάστασης.

Έχετε κάποιον να στείλετε τα φάρμακα συνταγών σας σε σας

Ενώ ζητάτε από κάποιον να στείλει τα συνταγογραφούμενα φάρμακά σας σε σας ακούγεται σαν την πιο εύκολη λύση στο πρόβλημά σας, είναι στην πραγματικότητα το πιο δύσκολο. Στις ΗΠΑ, μόνο οι φαρμακοποιοί μπορούν να αποστείλουν συνταγογραφούμενα φάρμακα μέσω της ταχυδρομικής υπηρεσίας των ΗΠΑ και μόνο οι φορείς που είναι εγγεγραμμένοι στον Οργανισμό για την καταπολέμηση των ναρκωτικών μπορούν να στείλουν ή να λάβουν μέσω ταχυδρομείου φάρμακα που περιέχουν ελεγχόμενες ουσίες, όπως οπιούχα.

Εάν ταξιδεύετε στις ΗΠΑ αλλά ζείτε σε άλλη χώρα, ζητήστε από έναν έμπιστο να στείλει τα συνταγογραφούμενα φάρμακά σας και μια επιστολή του γιατρού σε έναν υπάλληλο ή έναν μεσίτη τελωνειακού και συνοριακού ελέγχου, κατά προτίμηση με courier. Ο αξιωματικός ή ο μεσίτης θα επικοινωνήσει με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για να ξεκινήσει η διαδικασία επιθεώρησης, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί προτού λάβετε το πακέτο σας.

Επειδή αυτή η διαδικασία επιθεώρησης απαιτεί χρόνο, δεν είναι καλή λύση εάν πρέπει να αντικαταστήσετε αμέσως τα χαμένα φάρμακά σας.

Στον Καναδά, μπορείτε να αποστέλλετε μόνο φάρμακα και ελεγχόμενες ουσίες υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Εκτός αν έχετε άδεια βάσει του καναδικού νόμου, δεν επιτρέπεται να αποστέλλετε ναρκωτικά ή ελεγχόμενα φάρμακα από ή προς τον Καναδά.

Δεν επιτρέπεται να αποστέλλετε ελεγχόμενα φάρμακα ή ναρκωτικά μέσα ή από το Ηνωμένο Βασίλειο.