Τι να κάνετε αν το διαβατήριό σας κλαπεί στη Νότια Αμερική

Η απώλεια ενός ζωτικής σημασίας εγγράφου όπως το διαβατήριό σας μπορεί να είναι μια καταστροφή για πολλούς ανθρώπους, αν συμβεί στο εξωτερικό, αλλά δυστυχώς είναι κάτι που συμβαίνει σε ένα μικρό ποσοστό ταξιδιωτών κάθε χρόνο.

Εάν δεν είστε σίγουροι για το τι πρέπει να κάνετε, το κλέψιμο ενός διαβατηρίου μπορεί να σας αφήσει σε χαλαρή στιγμή προσπαθώντας να καταλάβετε πώς θα πάτε σπίτι και τι μπορείτε να κάνετε όταν οι τοπικοί υπάλληλοι ή το προσωπικό του ξενοδοχείου πρέπει πραγματικά να δουν το διαβατήριό σας .

Υπάρχουν βέβαια τρόποι για να μειώσετε τις πιθανότητες κλοπής του διαβατηρίου σας και προφυλάξεις που μπορούν να διευκολύνουν την αντιμετώπιση της κατάστασης όταν συμβεί, αλλά είναι πολύ σημαντικό να παραμείνετε ήρεμοι και να παραμείνετε ρεαλιστικοί όταν αντιμετωπίζετε την κατάσταση.

Ανάκτηση αντιγράφων των εγγράφων σας

Ένα από τα βέλτιστα βήματα που μπορείτε να κάνετε πριν ταξιδέψετε είναι να σαρώσετε αντίγραφα του διαβατηρίου σας και άλλων ταξιδιωτικών εγγράφων που θα αποθηκευτούν στο διαδίκτυο, ώστε να μπορείτε να τα κατεβάσετε αν τα χειρότερα συμβεί και κλαπούν.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι το μόνο μέρος όπου μπορείτε να ανακτήσετε αντίγραφα των εγγράφων σας, οπότε αξίζει να σκεφτείτε πάλι αν το ξενοδοχείο σας ή κάποιος από τους φορείς παροχής υπηρεσιών που έχετε χρησιμοποιήσει μπορεί να έχει αντίγραφα του διαβατηρίου σας που μπορούν να σας δώσουν.

Παρόλο που δεν είναι απαραίτητο να έχετε ένα αντίγραφο του διαβατηρίου σας για να αποκτήσετε άλλο, βεβαίως καθιστά τη διαδικασία πολύ πιο εύκολη και το προσωπικό της πρεσβείας και της τοπικής αστυνομίας θα είναι σε θέση να σας βοηθήσει πολύ.

Διαβάστε: Οι θεωρήσεις και τα τέλη αμοιβαιότητας

Αναφέρετε την κλοπή του διαβατηρίου σας στην τοπική αστυνομία

Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα δεδομένου ότι σίγουρα θα σας ζητηθούν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο λήψης του διαβατηρίου και αν αυτό θα αναφερθεί ή όχι όταν προσπαθείτε να αποκτήσετε ένα άλλο διαβατήριο ώστε να μπορείτε να προσπαθήσετε να φτάσετε στο σπίτι.

Εάν δεν μιλάτε ισπανικά ή πορτογαλικά εάν ταξιδεύετε στη Βραζιλία, βρείτε έναν φίλο που μπορεί να σας βοηθήσει να μεταφράσετε αν μπορείτε, διαφορετικά ίσως χρειαστεί να κάνετε το καλύτερο που μπορείτε να συνομιλήσετε με την τοπική αστυνομία.

Επικοινωνήστε με την πλησιέστερη πρεσβεία σας

Η εθνική σας πρεσβεία θα αποτελέσει εξαιρετική πηγή βοήθειας εάν είχατε κλέψει το διαβατήριό σας και ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η χώρα σας θα είναι σε θέση να σας φέρει σε επαφή με τη σωστή περιοχή που μπορεί να σας βοηθήσει να ξαναδώσετε ένα διαβατήριο.

Μπορεί να είναι σε θέση να βοηθήσουν από την άποψη της μετάφρασης, ώστε να μπορείτε να επικοινωνήσετε με την τοπική αστυνομία, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί επίσης να είναι σε θέση να σας βοηθήσουν αν προγραμματίζεται να ταξιδεύετε τις επόμενες δύο ημέρες. Εάν ταξιδεύετε μακροπρόθεσμα, τότε μπορεί να είστε σε θέση να παραγγείλετε ένα διαβατήριο και να το παραδώσετε σε εσάς καθώς ταξιδεύετε.

Έγγραφα ταξιδιού έκτακτης ανάγκης

Τα ταξιδιωτικά έγγραφα έκτακτης ανάγκης είναι ακριβώς αυτά που υποδηλώνει το όνομα, ένα έγγραφο που μπορεί να παρέχεται από μια πρεσβεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να φτάσετε στο σπίτι εάν το διαβατήριό σας έχει κλαπεί.

Είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε ότι η πρεσβεία συνήθως θα αναζητά στοιχεία, όπως μια έκθεση της αστυνομίας, επιβεβαιώνοντας λεπτομέρειες για την κλοπή και ότι το διαβατήριο έχει πράγματι κλαπεί, προτού να μπορέσουν να σας εκδώσουν αυτά τα έγγραφα.

Ελέγξτε πριν κλείσετε ραντεβού στην πρεσβεία τι θα χρειαστεί να πάρετε μαζί σας.

Προφυλάξεις που μπορούν να βοηθήσουν εάν το διαβατήριό σας είναι κλεμμένο

Το πρώτο βήμα που μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει είναι να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να έχετε πρόσβαση στα αντίγραφα του διαβατηρίου σας, μαζί με όλα τα έγγραφα πτήσης και μεταφοράς ή τις θεωρήσεις.

Αυτά μπορούν είτε να αποθηκευτούν σε ένα cloud drive, είτε κάποια άτομα να τα στείλουν με email και να τα διατηρήσουν σε έναν εύκολα προσβάσιμο λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ως αντίγραφο ασφαλείας. Αξίζει επίσης να βεβαιωθείτε ότι μεταφέρετε το διαβατήριό σας όσο το δυνατόν ασφαλέστερα σε μια εσωτερική τσέπη με φερμουάρ ή κουμπί για να προσπαθήσετε να αποφύγετε τυχόν κλοπές.