Τι είναι το Stinky Tofu;

Smelly Tofu - η μυρωδιά, η γεύση και η αλήθεια

Το Stinky tofu είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τρόφιμα σνακ στο Χονγκ Κονγκ, την Κίνα και την Ταϊβάν - και η μυρωδιά του θα είναι πιθανώς ένα αξέχαστο μέρος οποιουδήποτε ταξιδιού. Για τους πρώτους επισκέπτες το βρωμιά μπορεί να είναι γεμάτο δύναμη - και η αλίευση ενός πετρωμάτων κάτω από έναν πίσω δρόμο του Πεκίνου είναι πιθανό να έχει τα μάτια σας πότισμα. Το πιάτο σερβίρεται από εκατοντάδες πωλητές τροφίμων στο δρόμο, κατασκηνωτές και μικρά εστιατόρια.

Παραδοσιακά, είναι το tofu που έχει υποστεί ζύμωση σε ένα μείγμα γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση και σε άλμη από λαχανικά, κρέας και ψάρι ή από ένα συνδυασμό των τριών.

Για αληθινά δύσοσμα tofu η άλμη πρέπει να είναι εβδομάδες ή και μήνες.

Στην πραγματικότητα, οι εμπορικές ανησυχίες σημαίνουν τις στάσεις των hawker, όπου πωλούνται συχνά το απόθεμα που παράγεται από το εργοστάσιο, το οποίο έχει βυθιστεί μόνο σε μερικές ημέρες. Αν δεν τρώτε το πιάτο σε ένα εστιατόριο ή από μια σούπα που διαφημίζει το σπιτικό tofu, σίγουρα καταλήγετε να τρώτε την έκδοση του εργοστασίου. Αυτό είναι τουλάχιστον λιγότερο δύσοσμος.

Πώς είναι το Stinky Tofu σερβίρεται;

Το στυλ μαγειρέματος και σερβιρίσματος ποικίλλει ανάλογα με τη χώρα και την περιοχή. Στο Χονγκ Κονγκ, Σαγκάη, Ταϊβάν και Chinatown σε όλο τον κόσμο, είναι γενικά βαθιά τηγανισμένη σε φυτικό έλαιο και σερβίρεται με τσίλι και σάλτσα σόγιας. Άλλες περιφερειακές παραλλαγές περιλαμβάνουν τον ατμό ή ψητό ψητό τόφου, που σερβίρεται μερικές φορές ως μέρος ενός μεγαλύτερου κύριου πιάτου ή σε μια σούπα.

Το βαθύ τηγανητό stinky tofu θεωρείται το κλασικό πιάτο. Συνήθως θα σερβιριστεί σε μικρούς κύβους που σφραγίζονται μαζί και τοποθετούνται σε πλαστικό πιάτο, μερικές φορές με πίκλες που πέφτουν στην κορυφή.

Είναι πραγματικά άσχημο;

Ω, ναι, το βρωμάει απολύτως. Διάφοροι κριτικοί και καλοφαγάδες προσπάθησαν να συλλάβουν τη μυρωδιά με λόγια, όπως «παλιές κάλτσες», «έφυγαν από μπλε τυρί» και - απλά - «σκουπίδια». Είναι απίστευτα ισχυρό και δεν θα σας έχει γλείφει τα χείλη σας.

Ακόμη και εκείνοι που απολαμβάνουν τη γεύση παραδεχτούν τη μυρωδιά είναι πραγματικά απαίσιο και ότι η έλξη είναι στη γεύση.

Υπάρχει επίσης μια συναίνεση μεταξύ των οπαδών ότι η μυρωδιά του tofu, το πιο νόστιμο. Πολλοί πωλητές tofu κερδίζουν τη φήμη τους για την παραγωγή του πιο δύσκολου tofu.

Τι γεύση έχει?

Ευτυχώς, η γεύση είναι πολύ λιγότερο έντονη από τη μυρωδιά, αν και λίγοι πρώτοι χρονομετρητές είναι απίθανο να κρατήσουν το χέρι τους για μια δεύτερη βοήθεια. Οι βραχύτεροι χρόνοι ζύμωσης σημαίνουν ότι κάποια πεντανόστιμα tofu μπορεί πραγματικά να δοκιμάσουν λίγο ήπια. Ψεκάστε κάποια σάλτσα σόγιας ή τσίλι πάνω για να καλύψετε τη μυρωδιά και να την δώσετε κάποια γεύση.

Όπως και πολλά καντονέζικα πιάτα , η υφή είναι σημαντική και το δάγκωμα στο stinky tofu είναι παρόμοιο με το δάγκωμα στο μαλακό τυρί. Θα πρέπει να είναι χρυσή και τραγανή στο εξωτερικό από το βαθύ τηγάνισμα και μαλακό στο εσωτερικό. Θα χυθεί επίσης με λίπος και πολύ, πολύ ζεστό στο εσωτερικό. Και δεν θέλετε να το φάτε κρύο - αν νομίζετε ότι η μυρωδιά είναι κακή ζεστό τότε απλά προσπαθήστε να δαγκώσετε κάτω από το κρύο stinky tofu.

Πού μπορώ να δοκιμάσω το Stinky Tofu;

Εάν βρίσκεστε στο Χονγκ Κονγκ, τη Σαγκάη ή την Ταϊβάν, δεν θα πρέπει να έχετε οποιαδήποτε δυσκολία στην εξεύρεση σούπας tofu, απλώς ακολουθήστε τη μύτη σας. Το Stinky tofu πωλείται ως επί το πλείστον από υπαίθριους πάγκους. Ένας δημοφιλής προορισμός είναι αγορές αργά τη νύχτα, όπως η Temple Street στο Χονγκ Κονγκ.

Αλλού, η τοπική σας Chinatown θα έχει σίγουρα κάπου που εξυπηρετεί αυτό το stinky πιάτο.