Τι είναι το Abseiling ή Rappelling;

Τι είναι το Abseiling;

Το λεξικό ορίζει τη συρραφή ή την κακοποίηση, όπως ονομάζεται από πολλούς ορειβάτες, σαν την πράξη της ολίσθησης κάτω από ένα σχοινί κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες για να κάνει μια ασφαλή κάθοδο ενός προσκυνήματος ή άλλης επιφάνειας. Ο όρος προέρχεται από τη γερμανική λέξη "abseilen", η οποία μεταφράζεται ως "κορυφαίο σχοινί κάτω".

Η κατάρρευση ή η κακοποίηση μπορεί να είναι μια πολύ επικίνδυνη δραστηριότητα και δεν πρέπει να γίνεται από άπειρους ανθρώπους χωρίς κατάλληλη καθοδήγηση και εκπαίδευση από καταρτισμένους αναρριχητές ή εκπαιδευτές αναρρίχησης.

Είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται από ανθρώπους που είναι αναρρίχηση σε βράχους, αναρρίχηση σε πάγο, kloofing, canyoneering και ορειβασία για να κατεβείτε απότομα βράχια ή ακόμη τεχνητά αντικείμενα όπως κτίρια ή γέφυρες .

Οι ρίζες της αφαίρεσης

Αυτή η μέθοδος απόκλισης από ένα βουνό μπορεί να ανιχνευθεί από έναν αλπικό οδηγό με το όνομα Jean Charlet-Straton, ο οποίος οδήγησε αποστολές στις Άλπεις από το Chamonix της Γαλλίας. Όπως έγραψε ο θρύλος, ο Charlet-Straton απέτυχε να επιχειρήσει να συναντήσει το Petite Aiguille du Dru στην οροσειρά του Mont Blanc το 1876. Αφού βρήκε τον εαυτό του κολλημένο στο βουνό, έπρεπε να αυτοσχεδιάσει μια μέθοδο να επιστρέψει με ασφάλεια. Αυτό συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση της μεθόδου για τη συρραφή. Τρία χρόνια αργότερα θα ολοκληρώσει την επιτυχημένη σύνοδο κορυφής του Petite Aiguille du Dru και θα χρησιμοποιήσει εκτενώς αυτή τη μέθοδο σε αυτή την ανάβαση.

Σήμερα, η αλεξίπτωτα θεωρείται μια σημαντική βασική δεξιότητα που κάθε ορειβάτης πρέπει να έχει στην ικανότητά του.

Δεν είναι μόνο χρήσιμο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αλλά είναι ένας κοινός τρόπος να κατεβείτε από ένα βουνό.

Rappeling Gear

Η αφαίμαξη απαιτεί ένα σύνολο εξειδικευμένου εξοπλισμού που πρέπει να γίνει με ασφάλεια. Αυτό το εργαλείο περιλαμβάνει σχοινιά φυσικά, με τους περισσότερους αναρριχητές να χρησιμοποιούν το ίδιο σχοινί που ανεβαίνουν στο βουνό όταν το κατεβαίνουν.

Άλλα εργαλεία ορειβασίας που χρησιμοποιούνται για τη σύσφιξη ενός προσώπου περιλαμβάνουν αγκύρια για στήριξη του σχοινιού, σκάλες που επιτρέπουν στους αλπινιστές να τροφοδοτούν το σχοινί με ελεγχόμενο τρόπο και μια ιμάντα που ταιριάζει γύρω από τον ορειβάτη και συνεργάζεται με τον απογυμνωτή για να χαμηλώσει αργά το άτομο πίσω ο γκρεμός. Τα κράνη και τα γάντια είναι επίσης χρήσιμα αντικείμενα για την ασφαλή φύλαξη των ορειβατών.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του εργαλείου δεν είναι συγκεκριμένο για την απογείωση και είναι ήδη μέρος του βασικού κιτ αναρρίχησης. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί λίγο διαφορετικά στην κάθοδο, αλλά ο σκοπός της είναι πολύ ο ίδιος.

Η Εξέλιξη της Αφαίρεσης

Παρόλο που η προέλευση της λωρίδας περιστρέφονταν γύρω από τους ορειβάτες που κατεβαίνουν κάτω από ένα βουνό για λόγους ασφαλείας, με την πάροδο των ετών έχει εξελιχθεί σε μια δεξιότητα που χρησιμοποιείται σε πολλές άλλες δραστηριότητες επίσης. Για παράδειγμα, οι canyoneers θα χρησιμοποιήσουν το rappelling ως μέθοδο για την ασφαλή είσοδο των στενών φαραγγιών, ενώ οι spelunkers θα κάνουν το ίδιο και όταν μπαίνουν σε κατακόρυφα συστήματα σπηλαίων. Έχει ακόμη αναπτυχθεί στο δικό του άθλημα με τους ταξιδιώτες που αναζητούν περιπέτεια για τη συγκίνηση μόνο του. Επιπλέον, οι στρατιωτικές μονάδες έχουν προσαρμόσει την ικανότητα για γρήγορη εισαγωγή σε δύσκολες τοποθεσίες που διαφορετικά θα ήταν δύσκολο να επιτευχθούν.

Υπάρχει μια σειρά από διαφορετικές τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το rappelling, αν και η παραδοσιακή μέθοδος περιλαμβάνει την ελάττωσή σας κάτω από τα πόδια του βράχου πρώτα, ενώ αντιμετωπίζει τον τοίχο. Κατά την πτώση, το σχοινί αφήνεται σιγά-σιγά και σταδιακά, επιτρέποντας στον αναρριχητή να εργάζεται με ασφάλεια με τον τρόπο του ή προς τα κάτω στην επιφάνεια του βράχου. Περιστασιακά μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα πόδια τους για να απομακρυνθούν από τον τοίχο, επιτρέποντάς τους να πέσουν με ρυθμό επιταχυνόμενο, αλλά ακόμα ελεγχόμενο.

Άλλες τεχνικές απόρριψης περιλαμβάνουν το να πηγαίνεις πρόσωπο-πρώτα κάτω από το σχοινί ή ακόμα και να βλέπεις μακριά από τον τοίχο εντελώς. Αυτές οι μέθοδοι προορίζονται για έμπειρους abseilers που έχουν άφθονη κατάρτιση και εμπειρία κάτω από τη ζώνη τους όμως, και σίγουρα δεν είναι για αρχάριους.

Προσοχή

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, η κακοποίηση είναι μια επικίνδυνη δραστηριότητα και εκτιμάται ότι περίπου το 25% όλων των θανάτων αναρρίχησης συμβαίνουν ενώ το άτομο φθίνει με αυτόν τον τρόπο.

Εξαιτίας αυτού, όποιος επιχειρεί την δραστηριότητα για πρώτη φορά πρέπει να το κάνει με έναν εκπαιδευμένο και έμπειρο οδηγό ο οποίος μπορεί να τους δείξει την κατάλληλη τεχνική και να διασφαλίσει ότι όλος ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται είναι ασφαλής και ασφαλής. Αν μαθαίνετε να ανεβαίνετε για πρώτη φορά στην αναρρίχηση ή στη ραβδώσεις, ενθαρρύνεται ιδιαίτερα η σωστή πορεία που διδάσκει την ικανότητα.

Το Rappeling είναι μια κοινή δραστηριότητα σε αθλήματα περιπέτειας και ταξίδια περιπέτειας. Μπορεί να είναι απίστευτα συναρπαστικό να κάνει και είναι μια καλή δεξιότητα να έχετε στο φρεσκάρισμα σας.