Σύνδρομο Παρίσι: Τι είναι αυτό και είναι πραγματικό;

Είτε σε οδηγούς, τηλεοπτικές σειρές, είτε σε κινηματογραφικές ταινίες, το Παρίσι προσφέρεται ως πόλη ρομαντισμού , με τυρί και κρασί σε κάθε τραπεζαρία και υπέροχα μοντέρνους ανθρώπους σε κάθε γωνιά του δρόμου. Αλλά αυτές οι φαντασιώσεις συχνά αποτυγχάνουν να εκδηλωθούν ως πραγματικότητες όταν επισκέπτεστε , δημιουργώντας μια συνταγή για απογοήτευση, άγχος και μερικές φορές ακόμη και σοβαρές ψυχολογικές αντιδράσεις που απαιτούν νοσηλεία.

Οι ειδικοί αποκαλούν το φαινόμενο "σύνδρομο του Παρισιού" και λένε ότι οι Ιάπωνες τουρίστες είναι οι πιο ευάλωτοι.

Ο Nicolas Bouvier έγραψε στα ταξιδιωτικά του δελτία του 1963: «Νομίζεις ότι κάνεις ένα ταξίδι, αλλά σύντομα είναι το ταξίδι που σε πάει».

Για πολλούς τουρίστες για πρώτη φορά στο Παρίσι, τα συναισθήματα του Bouvier έπεσαν βαθιά. Η πόλη, η οποία έχει αναγκαστικά περάσει από μια σειρά μεταμορφώσεων τον περασμένο αιώνα, μπορεί να φανεί ελαφρά χρόνια μακριά από τη στερεοτυπική, ρομαντισμένη της εικόνα.

Πηγαίνουν τα παρθένα πεζοδρόμια που φέρουν χαμογελαστά καταστηματάρχες σε ριγέ πουκάμισα ή supermodels που περπατούν στα Champs-Elysees . Η κίνηση είναι δυνατή και τρομερή, οι καφετέριες είναι αγενείς και στο πρόσωπό σας και όπου στο καλό μπορείτε πραγματικά να πάρετε ένα αξιοπρεπές φλιτζάνι καφέ σε αυτή την πόλη ;!

Πώς συμβαίνει το σύνδρομο του Παρισιού

Η διαφορά ανάμεσα σε αυτό που ένας τουρίστας αναμένει να βρει στο Παρίσι και σε αυτό που πραγματικά βιώνουν μπορεί να είναι τόσο γεμάτος προδιάθεση ότι προκαλεί μερικές φορές τέτοια συμπτώματα όπως το άγχος, τις παραληρητικές ιδέες και τα συναισθήματα προκατάληψης. Αυτό είναι κάτι περισσότερο από απλή σοκ στον πολιτισμό, λένε οι επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι τώρα συμφωνούν ότι συμβαίνει μια παροδική ψυχιατρική διαταραχή.

Λόγω της διαφοράς μεταξύ του πολιτισμού του Παρισιού και των δικών τους, οι Ιάπωνες επισκέπτες φαίνεται να αισθάνονται πιο σοβαρά το πρόβλημα του προβλήματος.

"Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που οδηγούνται στη Γαλλία από μια πολιτιστική φαντασίωση, ειδικά ιαπωνική [επισκέπτες]", λέει ο Regis Airault, ψυχίατρος με έδρα το Παρίσι, ο οποίος έχει γράψει ουσιαστικά για τις ψυχολογικές επιπτώσεις του ταξιδιού.

"Πηγαίνουν στην γειτονιά του Montparnasse και φαντάζονται πως πρόκειται να τρέξουν στον Πικάσο στο δρόμο. Έχουν ένα πολύ ρομαντικό όραμα για τη Γαλλία, αλλά η πραγματικότητα δεν ταιριάζει με τη φαντασία που έχουν δημιουργήσει. "

Στην Ιαπωνία, η μαλακή ομιλία είναι πιο σεβαστή και η ασήμαντη κλοπή ουσιαστικά απουσιάζει από την καθημερινή ζωή. Έτσι, όταν οι Ιάπωνες τουρίστες γίνονται μάρτυρες των ωκεανών του Παρισιάνου, περιστασιακά επιθετικές συμπεριφορές ή βρίσκονται θύματα πορτοφολιών (οι ασιατικοί τουρίστες είναι οι πιο στοχευμένοι, σύμφωνα με τις στατιστικές), δεν μπορεί μόνο να καταστρέψει τις διακοπές τους, αλλά να τους οδηγήσει σε ψυχικές αναταραχές.

Οι Ιάπωνες τουρίστες έχουν συναντήσει τόσα πολλά προβλήματα με τη σύγκρουση πολιτισμών μεταξύ του νοικοκυριού και του εξωτερικού ότι ξεκίνησε ειδική υπηρεσία στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Saint-Anne του Παρισιού για τη θεραπεία περιπτώσεων. Ένας ιαπωνικός γιατρός, ο Δρ. Χιροάκι Οτά, ασκεί το επάγγελμα από το 1987, όπου αντιμετωπίζει περίπου 700 ασθενείς για συμπτώματα όπως ευερεθιστότητα, φόβο, εμμονή, κατάθλιψη, αϋπνία και την εντύπωση ότι έχουν διωχθεί από τους Γάλλους.

Επιπλέον, η ιαπωνική πρεσβεία δημιούργησε μια τηλεφωνική γραμμή 24 ωρών για όσους πάσχουν από σοβαρές σοκ πολιτισμών και παρέχει βοήθεια για την εξεύρεση νοσοκομειακής περίθαλψης για όσους έχουν ανάγκη.

Λοιπόν, τι άλλο αφορά το σύνδρομο του Παρισιού; Δεν είναι όλοι οι Ιάπωνες τουρίστες που βιώνουν ένα Παρίσι διαφορετικό από τη φαντασία τους, φυσικά θα πέσουν θύματα του φαινομένου. Μια σημαντική αιτία είναι η προσωπική τάση του ατόμου για ψυχολογικές διαταραχές, οπότε κάποιος που ήδη πάσχει από άγχος ή κατάθλιψη στο σπίτι μπορεί να είναι πιθανός υποψήφιος για ψυχολογικά προβλήματα στο εξωτερικό.

Το γλωσσικό εμπόδιο μπορεί να είναι εξίσου απογοητευτικό και συγκεχυμένο. Ένας άλλος λόγος, λέει ο Airault, είναι η ιδιαιτερότητα του Παρισιού και ο τρόπος με τον οποίο έχει υποστεί ιδιαίτερη επιδείνωση κατά τη διάρκεια των ετών. "Για πολλούς, το Παρίσι εξακολουθεί να είναι η Γαλλία γύρω από την εποχή του Διαφωτισμού", λέει. Αντ 'αυτού, αυτό που οι τουρίστες βρίσκουν είναι μια μάλλον συνηθισμένη, μεγάλη πόλη με έναν πλούσιο, μεταναστευτικό πληθυσμό.

Πώς να αποφύγετε το σύνδρομο του Παρισιού

Παρά το όνομα, το σύνδρομο του Παρισιού δεν υπάρχει μόνο στο Παρίσι.

Το φαινόμενο μπορεί να συμβεί σε όσους αναζητούν παράδεισο στο εξωτερικό - ένας τουρίστας που ταξιδεύει σε μια εξωτική γη, ένας έφηβος που παίρνει την πρώτη του περιπέτεια σόλο, έναν μετανάστη που μετακομίζει στο εξωτερικό ή ένας πολιτικός πρόσφυγας ή ένας μετανάστης που εγκαταλείπει το σπίτι για καλύτερη ευκαιρία. Παρόμοιες εμπειρίες μπορούν να γίνουν για θρησκευτικά άτομα που ταξιδεύουν στην Ιερουσαλήμ ή τη Μέκκα ή δυτικοί που ταξιδεύουν στην Ινδία για πνευματική διαφώτιση. Όλα μπορεί να προκαλέσουν ψευδαισθήσεις, ζάλη και ακόμη και αισθήματα αποπροσωποποίησης - π.χ. προσωρινά να χάσουν την αίσθηση της αυτονομίας και της ταυτότητάς τους.

Το καλύτερο στοίχημά σας όταν ταξιδεύετε στο Παρίσι είναι να έχετε ένα ισχυρό δίκτυο υποστήριξης, είτε στο εξωτερικό είτε στο σπίτι, για να κρατήσετε καρτέλες σχετικά με το πώς προσαρμόζετε τον γαλλικό πολιτισμό. Προσπαθήστε να μάθετε λίγα λόγια στα γαλλικά, ώστε να μην αισθάνεστε εντελώς άσχετα με αυτό που σας λένε οι Παριέζοι. Και θυμηθείτε ότι το Παρίσι έχει αλλάξει σημαντικά από τότε που γυρίστηκε η ταινία που παρακολουθήσατε στο γυμνάσιο γαλλική τάξη. Κρατήστε ένα ανοιχτό μυαλό, μείνετε δροσερό και απολαύστε τον εαυτό σας Και όταν έχετε αμφιβολία, επικοινωνήστε με τον πλησιέστερο επαγγελματία υγείας που μπορεί να ηρεμήσει τους φόβους σας.