Εισαγωγή στα Θαύματα του Διαδρόμου της Δια-Αμερικής

Οι οδικές μετακινήσεις σε μεγάλες αποστάσεις δεν είναι κάτι καινούργιο σε όσους γνωρίζουν την κουλτούρα του ταξιδιού στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τα θρυλικά οδικά ταξίδια, όπως το Route 66, που είναι τόσο ενσωματωμένα στην κουλτούρα που είναι εικονικά. Ωστόσο, όσοι έχουν πάθος για ταξίδια εκτός δρόμου, ιδίως μέσω της μοτοσικλέτας, συχνά έπρεπε να συνδυάζουν μεγάλες διαδρομές οδήγησης σε δρόμους με σύντομες διαδρομές εκτός δρόμου που είναι πραγματικά τα αξέχαστα μέρη των ταξιδιών τους.

Το μονοπάτι Trans-America Trail (TAT) σχεδιάστηκε για την επίλυση αυτού του συγκεκριμένου προβλήματος, με σκοπό να καταστεί μια εμβληματική διαδρομή εκτός δρόμου που δεν απαιτεί μεγάλες διαδρομές οδικής οδήγησης, ενώ εξακολουθεί να έχει καλή πρόσβαση σε εγκαταστάσεις όπως βενζινάδικα και κατάλυμα.

Η ιστορία του ΤΑΤ

Το όνειρο ενός διαδρομής εκτός δρόμου μεγάλων αποστάσεων είναι αυτό που πολλοί άνθρωποι που απολαμβάνουν off-road μοτοσικλέτας είχαν ονειρευτεί εδώ και χρόνια, αλλά ήταν ο παθιασμένος μοτοσικλετιστής Sam Correro ο οποίος πραγματικά σκέφτεται να προσπαθεί να κάνει μια διαδρομή που θα παρέχει τέτοια ένα επικό ταξίδι. Η μαγεία αυτού του μονοπατιού είναι ότι δεν είναι πραγματικά ένα νέο μονοπάτι, αλλά είναι μια σειρά από υπάρχοντα μονοπάτια που έχουν συνδεθεί μαζί για να κάνουν μια μακρά διαδρομή. Μετά από χιλιάδες μίλια ιππασίας και πολλές ώρες έρευνας για χάρτες και πιθανές διαδρομές, το Trans-America Trail αυξάνεται σε δημοτικότητα και ο αριθμός των αναβατών που απολαμβάνουν τη διαδρομή τα χρόνια από τότε που ξεκίνησε αυξήθηκε από χρόνο σε χρόνο.

Τι να περιμένετε όταν οδηγείτε το ίχνος

Σε μήκος σχεδόν πέντε χιλιάδων μιλίων, δεν υπάρχει κανένας τύπος ιππασίας που μπορείτε να περιμένετε, αλλά ένα από τα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά του TAT είναι ότι κάθε μέρα έχει κάποια τεχνικά τμήματα ιππασίας και ενδιαφέρουσας σκηνής για να απολαύσετε. Η πλειοψηφία των ημερών κατά μήκος της διαδρομής είναι περίπου 200 μίλια μήκος, οπότε οι περισσότεροι άνθρωποι θα διαπιστώσουν ότι ολόκληρη η διαδρομή μπορεί να διαρκέσει περίπου τέσσερις εβδομάδες, παρόλο που είναι τελείως δυνατό να οδηγήσετε βραχύτερα τμήματα της διαδρομής.

Το μονοπάτι έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να διαθέτει καταλύματα και πρατήρια καυσίμων σε κοντινή απόσταση και σε λογική απόσταση που επιτρέπει στις περισσότερες μοτοσυκλέτες να ταξιδεύουν χωρίς να χρειάζονται όχημα υποστήριξης.

Κύρια σημεία της διαδρομής

Επειδή ολόκληρη η διαδρομή εκτείνεται σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα, υπάρχει μια τεράστια ποικιλία στο είδος του τοπίου και των αξιοθέατων που θα συναντήσετε και από τους κυρτούς λόφους μέχρι τα λιβάδια και τα ψηλά βουνά, το ΤΑΤ έχει λίγα πράγματα. Για όσους απολαμβάνουν το τοπίο του βουνού και το είδος της ιππασίας που συναντάτε με αλλαγές στο ύψος, τότε το τμήμα μέσα από τα Rocky Mountains στο Κολοράντο είναι ιδιαίτερα δραματικό και εντυπωσιακό . Περνώντας μέσα από τη Γιούτα, η διαδρομή είναι σχεδόν η πιο απομακρυσμένη, με ώρες που έρχονται μεταξύ συναντήσεων με άλλους αναβάτες, με τους βραχώδεις και ξηρούς λόφους με τους απόκρημνους βράχους τους να είναι ένα εκπληκτικό σκηνικό σε αυτό το ταξίδι.

Βασικά χαρακτηριστικά της μοτοσικλέτας εκτός δρόμου για αυτό το ταξίδι

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το TAT προσφέρει μια εκπληκτική εμπειρία οδήγησης, αλλά ένα από τα πράγματα που πρέπει να εξετάσετε είναι εάν το ποδήλατό σας θα είναι κατάλληλο για τις δύσκολες συνθήκες που θα τοποθετήσει το μονοπάτι στο ποδήλατο. Ένα ποδήλατο με δύο σπορ είναι απαραίτητο για αυτή τη διαδρομή και ενώ τα ελαφρύτερα ποδήλατα μπορεί να ολοκληρώσουν το μονοπάτι, μπορεί να χρειάζονται υποστήριξη για τη μεταφορά εξοπλισμού κατασκήνωσης και εξοπλισμού, ενώ μεγαλύτερα ποδήλατα διπλού αθλητισμού άνω των 600cc μη υποστηριζόμενη διαδρομή που φέρει τον εξοπλισμό σε πάνελ.

Το εύρος της δεξαμενής καυσίμου πρέπει να είναι πάνω από 160 μίλια, αν και μερικοί σταθμοί βενζίνης είναι πιο κοντά, ενώ η καλή αξιοπιστία, τα κατάλληλα ελαστικά βρωμιάς και οι καλές πλατφόρμες είναι απαραίτητες.

Προετοιμασία για να οδηγήσετε το TAT

Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι η οδήγηση ενός μεγάλου μήκους διαδρομής, όπως αυτό θα είναι πιο εξαντλητικό από μια μονοήμερη βόλτα, οπότε έχοντας ένα καλό επίπεδο γυμναστικής θα σας βοηθήσει να χειριστείτε τις προκλήσεις πιο αποτελεσματικά. Μεγάλη έρευνα μέσω των χαρτών και του GPS είναι σημαντική για το σχεδιασμό όπου σκοπεύετε να μείνετε και πού μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στα καύσιμα, ενώ αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι είναι απαραίτητη η προσαρμοστικότητα της διαδρομής, ιδίως μέσω των χιονισμένων περασμάτων στο Κολοράντο και στο Όρεγκον, όπου μονοπάτια μπορούν να μπλοκαριστούν από πεσμένα δέντρα. Βεβαιωθείτε ότι η μοτοσυκλέτα σας είναι συντηρημένη και σε καλή κατάσταση είναι φυσικά ζωτικής σημασίας, ενώ έχοντας καλό εξοπλισμό είναι επίσης σημαντικό αν σκοπεύετε να ολοκληρώσετε επιτυχώς τη διαδρομή.