Είναι γυμνό ηλιοθεραπεία στην Αγγλία και την Ουαλία;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν μπορείτε να συλληφθείτε για δημόσιο γυμνό (ή να κάνετε σεξ σε δημόσιο χώρο) στην Αγγλία, τη Σκωτία ή την Ουαλία; Η ερώτηση δεν είναι τόσο τυχαία όσο νομίζετε. Πολλοί άνθρωποι θέλουν να κάνουν ηλιοθεραπεία στο γυμνό. Έτσι, είναι το δημόσιο γυμνό παράνομο στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Καλά ναι και όχι.

Από τεχνική άποψη, δεν υπάρχει κανένας νόμος ενάντια στο να είναι γυμνό στο κοινό στο Ηνωμένο Βασίλειο . Το απλό γυμνό δεν είναι παράνομο. Ακόμη και η εκτέλεση ό, τι μπορεί να θεωρήσει κάποιος ως άσεμνη πράξη σε δημόσιο χώρο μπορεί να μην είναι αντίθετη με το νόμο.

Όλα εξαρτώνται από τις περιστάσεις.

Πρόθεση και Πλαίσιο

Υπάρχουν τρεις νόμοι που ισχύουν και όλα είναι ανοιχτά σε ερμηνεία ανάλογα με το γιατί συμβαίνει το γυμνό και πού.

1. Ο Νόμος περί Δημόσιας Τάξης του 1986 απαγορεύει συμπεριφορά που «απειλεί, προσβάλλει ή προσβάλλει κατά την ακρόαση ή την όραση ενός προσώπου που μπορεί να προκληθεί παρενόχληση, συναγερμός ή αγωνία».

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι εάν είστε γυμνοί, νοιάζεστε τη δική σας επιχείρηση και εφαρμόζετε καλή εθιμοτυπία γυμνής παραλίας σε μια παραλία που είναι ανεπίσημη αλλά, με κοινή συναίνεση, θεωρείται γυμνή παραλία, είναι απίθανο να έχετε κάποιο πρόβλημα. Στην Αγγλία και την Ουαλία, αν κάποιος - αστυνομικός ή μέλος του κοινού - σας ζητά να καλύψετε, θα πρέπει να το κάνετε ή θα μπορούσε να συλληφθεί. Ίσως δεν θα χρεωθείτε επειδή κάποιος θα πρέπει να αποδείξει ότι σκοπίμως προσπαθήσατε να προκαλέσετε αδίκημα. Αλλά αρνούμενος να καλύψει όταν ρωτήθηκε, θα μπορούσε να σας προκαλέσει μεγάλη ταλαιπωρία και, τουλάχιστον, να καταστρέψει μια καλή μέρα έξω.

Είναι λάθος ότι οι νόμοι σχετικά με αυτό είναι αυστηρότεροι στη Σκωτία. Στην πραγματικότητα, οι ίδιοι νόμοι ισχύουν στη Σκωτία, όπως στην Αγγλία και την Ουαλία. Αλλά η "πρόθεση" είναι μόνο μέρος της ιστορίας. Το "πλαίσιο" είναι το άλλο και στη Σκωτία, όπου οι άνθρωποι είναι λιγότερο ανεκτικοί στο δημόσιο γυμνό, είναι πολύ πιο πιθανό να καταλήξετε στο slammer.

2. Ο νόμος για τα αδικήματα για το φύλο του 2003: Άσχημη έκθεση αναφέρεται σε σεξουαλικά αιτιολογημένη έκθεση των γεννητικών οργάνων του ατόμου, με τη συγκεκριμένη πρόθεση να τους δει κάποιος. Και πάλι, η ηλιοθεραπεία ή γυμνός ποδηλασία, όπως η συμμετοχή στην ετήσια World Naked Bike Ride, δεν είναι πιθανό να σας προκαλέσει πρόβλημα. Αλλά ξεκουραστείτε από την μοτοσυκλέτα σας ή από την κουβέρτα της παραλίας σας και εσκεμμένα κυλάτε τα κουνιστά κομμάτια σας σε κάποιον και έχετε πρόβλημα.

3. Εξουδετέρωση της δημόσιας ευπρέπειας είναι ένα αδίκημα κοινού νόμου το οποίο το καθιστά έγκλημα για την εκτέλεση πράξεων ή εκδηλώσεων σε δημόσιους χώρους που «παραγκώνουν γενικά αποδεκτά πρότυπα ευπρέπειας» και τα οποία γίνονται μάρτυρες τουλάχιστον δύο ατόμων. Από τον Ιούνιο του 2015 η ερμηνεία του έχει γίνει αυστηρότερη. Μια έκθεση της Νομικής Επιτροπής συνέστησε να μεταφερθεί αυτό το αδίκημα από το κοινό δίκαιο στα καταστατικά και να αρθεί η απαίτηση να είναι παρόντες δύο άτομα. Σύμφωνα με το προτεινόμενο νόμο, το πρόσωπο που διαπράττει την πράξη πρέπει να γνωρίζει ότι μπορεί να βρίσκεται σε δημόσιο χώρο και ότι "η πράξη ή η έκθεση ήταν τέτοια ώστε να προκαλεί οργή στους απλούς ανθρώπους". Έτσι, εάν σκέφτεστε να πηγαίνετε στα αμμόλοφοι για ένα κομμάτι μούχλας στην ιδιωτική σας, ξεχάστε το.

Τι σημαίνει όλα

Η ανεκτικότητα σε ανεπίσημες γυμνές παραλίες τείνει να είναι πολύ τοπική και μάλλον μεταβλητή.

Είναι καλή ιδέα να ελέγξετε τις τελευταίες πληροφορίες με έναν ιστοτόπο γυμνισμού όπως το Εθνικό Κέντρο Πληροφόρησης Naturist (UK) και, τουλάχιστον, να έχετε κάποιο είδος κάλυψης με εύκολη πρόσβαση. Είναι επίσης καλή ιδέα να γνωρίζετε ότι όταν πρόκειται για την ερμηνεία του τι θα «προκαλέσει οργή στους απλούς ανθρώπους», οι αρχές της Σκωτίας μπορεί να πάρουν μια πολύ πιο αυστηρή άποψη από ό, τι αλλού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Δοκιμάζοντας τον Νόμο

Κατά τη διάρκεια του 2003-2004, ένας άνθρωπος του Χαμπσάιρ που ονομάστηκε Stephen Gough, ο οποίος έγινε γνωστός ως The Naked Rambler, άρχισε να δοκιμάζει τον βρετανικό νόμο προσπαθώντας να περπατήσει γυμνός από το Land's End, Cornwall, στον John O'Groats στη Σκωτία. Τον χρειάστηκαν επτά μήνες για να ολοκληρώσουν το περίπατο των 900 μιλίων - μεγάλο μέρος του χρόνου που πέρασε στη φυλακή. Συνελήφθη 14 φορές και υπηρέτησε δύο σύντομες ποινές φυλάκισης εκείνο το έτος. Προσπάθησε να επαναλάβει τη βόλτα με σύντροφο το 2005, συνελήφθη για παραβίαση της ειρήνης και πέρασε δύο εβδομάδες στη φυλακή στη Σκωτία.

Ο τοπικός σερίφης είπε, καθώς ο Γκους εμφανίστηκε στο γήπεδο γυμνός: «Δεν έχω καμία αμφιβολία στο μυαλό μου ότι το περπάτημα γυμνό μέσα από μια πόλη της Σκωτίας και κατά μήκος ενός πολυσύχναστου δρόμου δεν είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσει το κοινό της Σκωτίας».

Αυτό που ξεκίνησε ως ένα διασκεδαστικό κομμάτι παράξενων ειδήσεων έχει μετατραπεί σε κάτι τραγωδίας της ιδεοληψίας. Τον Αύγουστο του 2015, όταν ο Gough απελευθερώθηκε από τη φυλακή μετά από μισή ποινή διάρκειας 30 μηνών (που διαμένει σε απομόνωση λόγω του ότι επέμενε να είναι γυμνός στη φυλακή), είχε χάσει τον αριθμό του πόσες φορές συνελήφθη και είχε περάσει περίπου 10 χρόνια στη φυλακή για να αποδείξει το σημείο του. Δείτε τη συνέντευξη του στο BBC.