Σιάτλ εναντίον Σαν Φρανσίσκο: Σύγκριση πόλεων

Συγκρίνοντας τη ζωή στο Σιάτλ / Τακόμα και την περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο

Το Σιάτλ και το Σαν Φρανσίσκο είναι δημοφιλή πόλεις της δυτικής ακτής Και οι δύο είναι ακμάζουσες και ακμάζουσες και μεγάλες (αν και ακριβές) θέσεις για να ζήσουν με άφθονες θέσεις εργασίας, ψυχαγωγικές δραστηριότητες και υψηλό βιοτικό επίπεδο.

Και τα δύο είναι τα λιμάνια του Ειρηνικού με πολύ μορφωμένους, πολιτικά φιλελεύθερους, υπαίθριους, πολιτιστικά πεινασμένους πληθυσμούς. Υπάρχουν σίγουρα περισσότερες ομοιότητες από τις διαφορές. Όπως λένε οι Γάλλοι, ζωντανή διαφορά .

Αλλά τι κάνει το Σιάτλ μοναδικό; Πού λείπει; Και πού ξεχωρίζει πέρα ​​από το San Fran στα νότια;

Κόστος ζωής

Η πιο άμεσα εμφανής διαφορά στη ζωή στο Σιάτλ έναντι του Σαν Φρανσίσκο είναι το κόστος ζωής. Το Σαν Φρανσίσκο είναι μερικές μετρήσεις την πιο ακριβή πόλη της Αμερικής (από άλλους έρχεται κοντά στο 2ο στη Νέα Υόρκη ). Το μίσθωμα είναι υψηλό, οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας είναι υψηλές και τα αγαθά είναι ακριβά. Επιπλέον, υπάρχει το μικρό στοιχείο του κρατικού φόρου εισοδήματος ( το κράτος της Ουάσινγκτον δεν έχει κανένα). Ίσως η μόνη παρηγοριά είναι πόσο φθηνά φρούτα και λαχανικά κατοίκους του Σαν Φρανσίσκο ζουν στον αγροτικό παράδεισο της Καλιφόρνιας. Το Σιάτλ δεν είναι σε καμία περίπτωση μια φτηνή πόλη και το κόστος ζωής αυξάνεται με την πάροδο των ετών, αλλά είναι μια ουρλιάζοντας συμφωνία σε σχέση με τον κόλπο.

Νικητής: Σιάτλ

Δημόσιες συγκοινωνίες

Παρόλο που δεν είναι αρκετά η ίδια με τη Νέα Υόρκη ή το Σικάγο, το Σαν Φρανσίσκο διαθέτει ένα σύστημα δημόσιας συγκοινωνίας πρώτης κατηγορίας.

Το BART είναι προσιτό και πανταχού παρόν σε όλη την περιοχή του μετρό. Ο Muni καλύπτει τα κενά στην πόλη. Και Caltrain επεκτείνεται στη χερσόνησο και πέρα. Μακριά από την τέλεια, κάνει την απόφαση να μην κατέχει ένα αυτοκίνητο λιγότερο από μια θυσία και περισσότερη καλή αίσθηση για πολλούς κατοίκους της πόλης. Το σύστημα λεωφορείων του Σιάτλ είναι καλό αν επιλέξετε προσεκτικά το σπίτι και το χώρο εργασίας σας και το Light Rail προσφέρει ένα όραμα για ένα πολύ ελπιδοφόρο μέλλον, αλλά τελικά οι περισσότεροι κάτοικοι επιλέγουν να έχουν αυτοκίνητο.

Νικητής: Σαν Φρανσίσκο

Ο μεγάλος ύπαιθρος

Το Σαν Φρανσίσκο απέχει λίγες ώρες από το σκι στη Σιέρα Νεβάδα ή στο Τάχο. Βρίσκεται στο νερό και προσφέρει ιστιοπλοΐα, κολύμπι (το καλοκαίρι) και ευκαιρίες για σέρφινγκ. Σε σύγκριση με σχεδόν οποιαδήποτε άλλη μεγάλη πόλη, το Σαν Φρανσίσκο προσφέρει πολλά για τον outdoorsperson. Αλλά, πραγματικά, καμία μεγάλη πόλη στην Αμερική (συμπεριλαμβανομένης εσάς, Πόρτλαντ) είναι τόσο βυθισμένη στη φυσική ομορφιά όπως το Σιάτλ. Με το γλυκό νερό από τη Λίμνη Ουάσινγκτον, το θαλασσινό νερό στον ήχο, το σκι και η πεζοπορία μια ώρα μακριά, το Mt. Ο Ράιερ βγάζει την ανάσα σε ξεκάθαρες μέρες, και μια καταπράσινη εξοχή που περιβάλλει όλο το χρόνο, δεν είναι δίκαιη.

Νικητής: Σιάτλ

Πολιτισμός

Το Σιάτλ είναι μια θαυμάσια πολιτιστική πόλη. Ένα μουσείο τέχνης ταχείας βελτίωσης, μια ευρέως αναγνωρισμένη όπερα (τουλάχιστον για τον Wagner), ένα ισχυρό μπαλέτο, το μεγαλύτερο φεστιβάλ κινηματογράφου της χώρας και μια ζωντανή τοπική μουσική σκηνή προσελκύουν τους ταλαντούχους και παθιασμένους στο Σιάτλ. Αλλά είναι δύσκολο να αρνηθείς ότι το Σαν Φρανσίσκο είναι μόνο μια περικοπή πάνω. Το μέγεθος και ο πλούτος του Σαν Φρανσίσκο και η περιοχή του μετρό καθιστούν το πεδίο παιχνιδιού πολύ απότομο, με παγκόσμια τάξη μπαλέτου, όπερας και θεάτρου - ίσως όχι στο επίπεδο της Νέας Υόρκης ή του Λονδίνου, αλλά ακόμα στη συζήτηση, Το Σιάτλ δεν μπορεί να διεκδικήσει τα περισσότερα μέτωπα.

Τώρα όλο αυτό το γόητρο έρχεται με υψηλότερο κόστος, αλλά η άκρη είναι ακόμα σαφώς με την πόλη από τον κόλπο. Εκτός αν προτιμάτε αποκλειστικά τον πολιτισμό σας σε μια παράσταση 8 punk rock, ο San Fran είναι ο νικητής.

Νικητής: Σαν Φρανσίσκο

Ποικιλία

Η ποικιλομορφία είναι ένα δύσκολο θέμα επειδή δεν υπάρχει αναγνωρισμένη μαγεία ισορροπία (θα ήταν η γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών η ιδανική κοινότητα;). Γενικά, οι περισσότεροι κάτοικοι της πόλης σήμερα εκτιμούν την ποικιλομορφία ως γενική αξία, αν και αυτή η διαφορετικότητα μπορεί να είναι όχι μόνο εθνοτική, αλλά οικονομική, θρησκευτική και πολιτιστική. Η έκθεση σε ανθρώπους που προέρχονται από διαφορετικά υπόβαθρα κάνει τον κόσμο μας πιο ενδιαφέρον.

Έτσι ποιος έχει το πλεονέκτημα; Όχι πολύ καιρό πριν δεν θα υπήρχε διαγωνισμός, με το Σαν Φρανσίσκο την πολύ πιο ποικιλόμορφη πόλη. Τώρα τα πράγματα δεν είναι τόσο σαφή. Ο αφρικανικός-αμερικανικός πληθυσμός του Σαν Φρανσίσκο έχει μειωθεί σε μόλις πάνω από 6%, ενώ το Σιάτλ αυξάνεται σχεδόν στο 11%.

Το Σαν Φρανσίσκο έχει έναν πολύ υψηλότερο ασιατικό πληθυσμό (πάνω από 30%) και έναν οριακά υψηλότερο ισπανικό πληθυσμό. Οι δύο πόλεις θεωρούνται οι δίδυμοι φάρες των πόλεων φιλικών προς τους ομοφυλόφιλους, με το 15% του Σαν Φρανσίσκο και το 13% των κατοίκων του Seattle να είναι ομοφυλόφιλοι ή λεσβίες. Ενώ το Σαν Φρανσίσκο μπορεί να έχει μια μικρή πνοή στην εθνοτική ποικιλομορφία, μια περιοχή πολυμορφίας που λείπει είναι οικονομική. Το μέσο εισόδημα των νοικοκυριών στο Σαν Φρανσίσκο είναι $ 65.000, πολύ υψηλότερο από το μέσο όρο στο Σιάτλ ($ 45.000). Τα τελευταία χρόνια το Σαν Φρανσίσκο έχει χάσει γρήγορα τη μεσαία τάξη στα προάστια, καθώς η πόλη πολωνεί στους εύπορους και τους φτωχούς.

Νικητής: Πλύση

Συνολικά

Έτσι τελικά το Σαν Φρανσίσκο προσφέρει κάτι περισσότερο, αλλά απαιτεί λίγο περισσότερο σε αντάλλαγμα. Για εκείνους με αυστηρότερο προϋπολογισμό ή την επιθυμία για έναν ελαφρώς βραδύτερο ρυθμό ζωής, το Σιάτλ είναι πιθανότατα περισσότερο το στυλ σας. Για όσους θέλουν να αισθάνονται πιο κοντά στο κέντρο του σύμπαντος και δεν φοβούνται να πληρώσουν για το προνόμιο, η Περιοχή Bay μπορεί να είναι για σας.

Ενημερώθηκε από τον Kristin Kendle.