Πώς να παρακολουθήσετε ένα ρωσικό πάρτι δείπνου

Αν είστε αρκετά τυχεροί για να προσκληθείτε σε ένα ρωσικό δείπνο ενώ ταξιδεύετε στη Ρωσία , υπάρχουν μερικές συμβουλές και κόλπα που ίσως θέλετε να μάθετε πριν πάτε . Γενικά, οι κανόνες της εθιμοτυπίας στη Ρωσία δεν είναι τόσο διαφορετικοί από ό, τι από τις περισσότερες δυτικές χώρες. Ωστόσο, όπως και κάθε χώρα, η Ρωσία έχει τις ιδιαιτερότητές της. Εάν ενδιαφέρεστε να γίνετε ένας μεγάλος πελάτης δείπνου, κρατήστε αυτές τις συμβουλές κατά νου όταν είστε προσκεκλημένοι στο σπίτι κάποιου για ένα γεύμα:

Πριν φτάσετε

Όταν είστε προσκεκλημένοι στο συμβαλλόμενο μέρος ή το αργότερο την ημέρα του συμβαλλόμενου μέρους, ελέγξτε με τον οικοδεσπότη εάν υπάρχει κάτι που μπορείτε να φέρετε μαζί σας. Εάν το δείπνο είναι αρκετά άτυπο, είναι κοινό για τους Ρώσους επισκέπτες δείπνου να φέρουν μαζί ένα επιδόρπιο. Αν είναι πιο επίσημο ή η οικοδέσποινα έχει προγραμματίσει ένα ολόκληρο μενού, οι επισκέπτες θα φέρνουν μερικές φορές ένα μπουκάλι κάτι δυνατό. Συνήθως οι οικοδεσπότες αναμένεται να έχουν φροντίσει το κρασί (ή ό, τι θα καταναλωθεί με το γεύμα).

Πάρτε ένα δώρο υποδοχής (ess) ανεξάρτητα, κάτι μικρό σαν κουτί σοκολάτες. Ένα τέλειο δώρο για μια οικοδέσποινα είναι ένα μπουκέτο λουλουδιών, αν και αυτό είναι πιο αποδεκτό εάν εσείς ο ίδιος είστε άντρας.

Οταν φτάσεις

Επιδιώξτε να φτάσετε εγκαίρως ή όχι αργότερα από 30 λεπτά καθυστερημένα, ανάλογα (και πάλι) με τη διατύπωση του δείπνου. Φορέστε καλά - πολλοί Ρώσοι μοιράζονται σε τακτική βάση και ένα δείπνο δεν αποτελεί εξαίρεση.

Όταν μπαίνεις στο σπίτι, χαιρετάς σωστά τον / τους οικοδεσπότη / -ες - φιλί τις γυναίκες στο μάγουλο (δύο φορές ξεκινώντας από αριστερά) και κουνώντας τα χέρια των ανδρών.

Αφαιρέστε τα παπούτσια σας αν δεν σας δοθεί ρητή εντολή διαφορετικά - οι περισσότερες φορές θα σας δοθούν παντόφλες μέσα στο σπίτι.

Πριν από το γεύμα

Προσφορά για να βοηθήσει την οικοδέσποινα με την προετοιμασία.

Συχνά το τραπέζι θα ρυθμιστεί με ορεκτικά, ενώ ο οικοδεσπότης θα προετοιμάσει το κύριο πιάτο. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είστε σε θέση να βοηθήσετε με κάτι σαν ψιλοκομμένο, τοποθέτηση τραπέζι, και ούτω καθεξής. Ωστόσο, συνήθως οι οικοδεσπότες θα αρνηθούν τη βοήθειά σας πριν από το γεύμα. Να είστε έτοιμοι να βοηθήσετε αργότερα όμως.

Κατά τη διάρκεια του Γεύματος

Κρατήστε το μαχαίρι στο δεξί σας χέρι και το πιρούνι στα αριστερά (Continental style). Μην αρχίσετε να τρώτε μέχρι να σας καλέσει ο οικοδεσπότης για να ξεκινήσετε. Ακόμα κι αν είναι ένα πολύ περιστασιακό γεύμα όπου η πλειοψηφία του φαγητού βρίσκεται στη μέση του τραπεζιού για να εξυπηρετήσετε τον εαυτό σας, είναι ευγενικό να περιμένετε έως ότου ο οικοδεσπότης κάθεται στο τραπέζι για να αρχίσει να τρώει. Είναι συνηθισμένο για τους άντρες να ρίχνουν ποτά για τις γυναίκες που κάθονται κοντά τους. Εντούτοις, είναι εντάξει να αρνηθείτε την ανανέωση.

Οι ρώσοι οικοδεσπότες θα επιμένουν σχεδόν πάντοτε να τρώτε περισσότερο. Αν θέλετε να δείξετε ότι είστε γεμάτοι (και ως χειρονομία ευγένειας), αφήστε μια μικρή ποσότητα φαγητού στο πιάτο σας. Μην ξεχνάτε ότι μετά το κύριο γεύμα, οι Ρώσοι σερβίρουν τσάι με επιδόρπιο!

Μετά το γεύμα

Συνήθως υπάρχουν δύο γύροι εκκαθάρισης πιάτων - μετά την κύρια πορεία και μετά από το τσάι (και το επιδόρπιο).

Προσφέρετε τη βοήθεια του οικοδεσπότη (ess) για τον καθαρισμό. Αυτός ή αυτή συνήθως θα απορρίψει την ευγένεια, αλλά πρέπει να επιμείνετε, δίνοντάς τους την ευκαιρία να αποδεχθεί τη βοήθειά σας.

Εάν βλέπετε ότι μπορείτε να βοηθήσετε με την εκκαθάριση πιάτων από το τραπέζι ή κάποια άλλη παρόμοια εργασία, θα πρότεινα να το κάνετε μόνο χωρίς να ρωτήσετε - η βοήθειά σας θα εκτιμηθεί πάντοτε.

Όταν φεύγετε

Ευχαριστώ πολύ τον φιλοξενούμενο ή τους φιλοξενουμένους για την πρόσκλησή σας στα σπίτια τους. Μην ξεχάσετε να δώσετε πίσω τις παντόφλες σας!