Πώς να επιλέξετε ένα βιώσιμο θέρετρο

Συμβουλές για να αποφύγετε το πράσινο πλύσιμο και να επιλέξετε το σωστό βιώσιμο θέρετρο

Όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες αναζητούν να παραμείνουν σε θέρετρα που αντικατοπτρίζουν τις αξίες τους και τη δέσμευσή τους για βιωσιμότητα. Φαίνονται να μένουν σε μέρη που προσπαθούν να μειώσουν τον αντίκτυπό τους στο περιβάλλον και ίσως μάλιστα να έχουν και θετική επίδραση σε αυτό και στις γύρω κοινότητες.

Όταν πρόκειται για τη βιομηχανία ξενοδοχείων , το πράσινο είναι το νέο μαύρο.

Αλλά όπως και με οτιδήποτε, υπάρχει μάρκετινγκ και στη συνέχεια υπάρχει πραγματικότητα.

Πώς μπορείτε να μάθετε αν ένα θέρετρο είναι πραγματικά πράσινο; Ποια είναι τα πράγματα που πρέπει να αναζητήσετε όταν θέλετε να βεβαιωθείτε ότι ξοδεύετε τα χρήματά σας και ότι υποστηρίζετε επιχειρήσεις που είναι πραγματικά περιβαλλοντικά συνειδητές; Το πρώτο πράγμα που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι, ενώ οι περισσότεροι καταναλωτές σκέφτονται ως επί το πλείστον περιβαλλοντική βιωσιμότητα, υπάρχουν στην πραγματικότητα δύο άλλοι παράγοντες που θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη κατά την επιλογή μιας οικολογικής θέσης.

Περιβαλλοντική βιωσιμότητα

Τα ξενοδοχεία που ασχολούνται με αυτόν τον παράγοντα αναζητούν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στο περιβάλλον και προσπαθούν να το ελαχιστοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Χρησιμοποιούν πρακτικές όπως να δίνουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες να ξαναχρησιμοποιούν πετσέτες αντί να τα αντικαθιστούν καθημερινά, να μην πλένουν τα φύλλα καθημερινά, να χρησιμοποιούν συσκευές εξοικονόμησης ενέργειας και λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, να αγοράζουν ανακυκλωμένα προϊόντα και να προμηθεύουν τοπικά τρόφιμα και πρώτες ύλες κλπ.

Οι καταναλωτές μπορούν να αναζητήσουν LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) πιστοποιημένα ξενοδοχεία για να σιγουρευτούν ότι ακολουθούν πράσινες πρακτικές.

Ορισμένα θέρετρα προσφέρουν επίσης τη δυνατότητα αντιστάθμισης του αποτυπώματος άνθρακα του επισκέπτη, αγοράζοντας πιστώσεις αντισταθμίσεων άνθρακα μαζί με την κράτηση τους.

Κοινωνική βιωσιμότητα

Ορισμένα ξενοδοχεία έχουν δυστυχώς αρνητικό αντίκτυπο στις κοινότητες στις οποίες έχουν οικοδομηθεί φέρνοντας ξένους εργαζομένους αντί να απασχολούν τους ντόπιους ή έμμεσα να αυξάνουν το κόστος ζωής στην περιοχή στην οποία βρίσκονται.

Ο παράγοντας κοινωνικής βιωσιμότητας μιλά για τη δέσμευση που έχει το θέρετρο για την υποστήριξη της τοπικής κοινότητας εφαρμόζοντας πρακτικές που περιλαμβάνουν την απασχόληση των ντόπιων, την πληρωμή μισθωτών μισθών, την παροχή κατάρτισης για την ανάπτυξη δεξιοτήτων ή την παροχή πρόσβασης σε άλλες υπηρεσίες με στόχο τη βελτίωση του τοπικού βιοτικού επιπέδου .

Οικονομική βιωσιμότητα

Προκειμένου να ικανοποιηθούν τα γούστα των επισκεπτών, μερικές φορές τα ξενοδοχεία κάνουν την επιλογή να φέρουν τρόφιμα και υλικά από το εξωτερικό. Τα θέρετρα με επίκεντρο την οικονομική βιωσιμότητα φροντίζουν να χρησιμοποιούν τοπικά προϊόντα ώστε να έχουν θετικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει συνεργασίες με τοπικές επιχειρήσεις, τεχνίτες και τεχνίτες, αγροκτήματα και άλλες τοπικές υπηρεσίες, όπως τοπικούς ξεναγούς.

Η περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα αφορά την ένταξη και τη μεταχείριση της τοπικής κοινότητας με σεβασμό προς τον λαό και τους τόπους τους, τους οποίους χαίρονται με τους επισκέπτες.

Πώς ξέρετε εάν ένα θέρετρο είναι πραγματικά βιώσιμο ή όχι;

Δικαιολογημένη οικολογική πιστοποίηση

Ο ευκολότερος και πιο απλός τρόπος για να διαπιστώσετε εάν ένα θέρετρο είναι πραγματικά βιώσιμο είναι να αναζητήσετε νόμιμη οικολογική πιστοποίηση.

Ωστόσο, ενώ υπάρχουν πολλοί οργανισμοί οικολογικής πιστοποίησης, δεν δημιουργούνται όλοι ίσοι: ορισμένες πιστοποιήσεις είναι πολύ διεξοδικές, δαπανηρές και μπορούν να διαρκέσουν χρόνια ενώ άλλες είναι εύκολα διαθέσιμες για αγορά.

Για το λόγο αυτό, ένας σύμβουλος αναγνωρισμένων εμπειρογνωμόνων για τη βιωσιμότητα ίδρυσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού: μια διεθνή πρωτοβουλία τρίτου μέρους που έχει συγκεντρώσει ένα σύνολο ελάχιστων κριτηρίων αειφορίας που πρέπει να πληρούνται από τα προγράμματα πιστοποίησης για την απόκτηση της πιστοποίησης GSTC. Αυτό σημαίνει ότι το GSTC είναι πιστοποιητικό που πιστοποιεί την αξιοπιστία των διαφόρων οικολογικών πιστοποιήσεων.

Για να βεβαιωθείτε ότι το θέρετρο στο οποίο σκέφτεστε να μείνετε είναι πραγματικά βιώσιμο, αναζητήστε μια πιστοποίηση βιωσιμότητας που έχει εγκριθεί από το GSTC.

Δέουσα επιμέλεια

Τούτου λεχθέντος, δεν μπορούν όλα τα ξενοδοχεία να έχουν τη δυνατότητα να περάσουν από τη διαδικασία οικολογικής πιστοποίησης. Ορισμένα είναι πολύ μικρά ή νέα, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν συμμορφώνονται με βιώσιμες πρακτικές.

Σε αυτή την περίπτωση, το καλύτερο που πρέπει να κάνετε είναι ... Ζητήστε ερωτήσεις!

Καλέστε ή στείλτε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο ξενοδοχείο και ρωτήστε σχετικά με τη δέσμευσή τους για βιωσιμότητα και τι κάνουν για να την υποστηρίξουν.

Και όταν βρείτε αυτό το υπέροχο οικολογικό θέρετρο που παίρνει σοβαρά την αειφορία, μην το κρατάτε στον εαυτό σας!

Μοιραστείτε τις όμορφες φωτογραφίες σας, γράψτε μια ηλεκτρονική αναθεώρηση και ενημερώστε την οικογένεια και τους φίλους σας ώστε όλοι να επωφεληθούν: το ξενοδοχείο, οι αγαπημένοι σας, η τοπική κοινότητα και οι μελλοντικοί ταξιδιώτες.