Πώς και πού να γιορτάσουμε τη νύχτα Bonfire ή τον Guy Fawkes στο Ηνωμένο Βασίλειο

Πυροτεχνήματα και φωτιές στην πιο καυτή νύχτα του έτους

Ο Guy Fawkes, που ονομάζεται Bonfire Night, είναι ένα μοναδικό βρετανικό φεστιβάλ που συνδυάζει τον εορτασμό ενός ιστορικού (και κάπως αμφιλεγόμενου) γεγονότος με εορτασμούς φωτιάς που φτάνουν στο φεστιβάλ της Κελτικής Συγκομιδής Samhain.

Παρόλο που δεν είναι βρετανική εθνική γιορτή, η νύχτα Bonfire είναι μια βαθιά παράδοση και χαρακτηρίζεται από δημόσιες και ιδιωτικές εκδηλώσεις πυροτεχνημάτων και τεράστιες δημόσιες φωτιές σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Στην πραγματικότητα, πολλοί λένε ότι η 5η Νοεμβρίου, η νύχτα Bonfire, είναι η πιο καπνιστή νύχτα στη σφαίρα.

Σημειώστε ότι το 2017, αυτό το γεγονός θα διεξαχθεί τυπικά στις 4 Νοεμβρίου.

Θυμηθείτε, Θυμηθείτε, στις 5 Νοεμβρίου

Η ιστορική προέλευση του Guy Fawkes χρονολογείται στη σύγκρουση μεταξύ των σχεδόν απαγορευμένων Καθολικών και της Προτεσταντικής ίδρυσης του 16ου και των αρχών του 17ου αιώνα. Στις 5 Νοεμβρίου 1605, ο Guy Fawkes (ο πιο περίφημος γιος της Υόρκης) και μια ομάδα καθολικών συνωμόνων καταλήφθηκαν στην προσπάθεια να ανατινάξουν το Κοινοβούλιο (όταν ο Προτεσταντικός Βασιλιάς Ιάκωβος ήμουν παρών) με βαρέλια μπαρούτις. Το οικόπεδο Gunpowder, που μερικές φορές αναφέρεται με ακρίβεια ως "The Papish Plot", αποδυναμώθηκε. Κάποιοι πιστεύουν ότι ολόκληρο το επεισόδιο ήταν ένα βελονάκι, αλλά χρησίμευε για να φλεγμονώσει τα αντι-καθολικά αισθήματα στη Βρετανία για τουλάχιστον έναν αιώνα.

Τα φεστιβάλ πυρκαγιάς

Η ημερομηνία του ορόσημου Gunpowder Plot συνέπεσε με το τέλος της αγγλικής εποχής συγκομιδής, που παραδοσιακά φέρει φεστιβάλ. Τα πυροτεχνήματα που είναι πλέον ένα σταθερό μέρος του Guy Fawkes είναι αναμφισβήτητα μια ειρωνική υπενθύμιση των βαρελιών της πυρίτιδας, αλλά οι τεράστιες φωτιές - κάποιες με φλόγες ύψους 12 μέτρων (40 πόδια) ψηλά - ίσως αντανακλούν τις αρχαίες εποχιακές παραδόσεις, Samhain (προφέρεται χοιρομέρι).

Παραδόσεις Guy Fawkes

Πολλές από τις παραδόσεις του εορτασμού έχουν αλλάξει με την εποχή. Το σεχταριστικό στοιχείο, ως επί το πλείστον, έχει ξεθωριάσει. Ο "τύπος", ένα είδωλο του Guy Fawkes, εξακολουθεί να ρίχνεται συνήθως στην πυρκαγιά, αλλά μια σκίτσα του 17ου αιώνα ο πάπα είναι σπάνια. Σήμερα άνθρωποι όλων των πειθών βγαίνουν για τη διασκέδαση των τεράστιων δημόσιων πυροτεχνημάτων οθόνες και για την πρωταρχική συγκίνηση να παρακολουθήσουν μια πραγματικά μεγάλη φωτιά.

Μόλις πριν από 20 χρόνια, ομάδες παιδιών, με τα γεμιστά τους "παιδιά", ικετεύοντας για "A Penny for the Guy?" ήταν ένα κοινό θέαμα σε πολλές γωνιές του δρόμου. Οι πένες προορίζονταν να αγοράζουν πυροκροτήματα πυρκαγιάς. Δεδομένου ότι τα παιδιά δεν μπορούν πλέον να αγοράζουν πυροτεχνήματα στα περισσότερα μέρη και οι ιδιωτικές εκδηλώσεις πυροτεχνημάτων είναι, γενικά, μειωμένες, αυτό είναι τώρα σπάνιο.

Οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν για να κολλήσουν λουκάνικα σε μπαστούνια στην φωτιά και ψητά πατάτες πάνω στα κάρβουνα. Σήμερα οι άνθρωποι είναι πιο συνειδητοί για την υγεία και την ασφάλεια, ώστε να πάρει ότι κοντά στις τεράστιες φωτιές εμποδίζεται από εμπόδια στις περισσότερες δημόσιες εκδηλώσεις. Αλλά τα λουκάνικα και οι πατάτες ή τα μπαχαρικά και τα πολτοί παραμένουν ένα δημοφιλές δείπνο του Guy Fawkes και οι κάτοχοι σταφυλιών τους πωλούν στις περισσότερες δημόσιες εκδηλώσεις.

Οι ηχώ του παρελθόντος

Σε τουλάχιστον δύο θέσεις, οι παλιομοδίτικες - και μερικές φορές ενοχλητικές - παραδόσεις του Guy Fawkes επιμένουν:

Άλλα πυροτεχνήματα και φωτιές

Οι περισσότερες κοινότητες έχουν κάποιο είδος δημόσιων πυροτεχνημάτων ή πυρκαγιάς - συνήθως και τα δύο - γύρω στις 5 Νοεμβρίου και παρατείνοντας τα Σαββατοκύριακα πριν και μετά την ημερομηνία αυτή. Αν βρίσκεστε στο Ηνωμένο Βασίλειο εκείνη την εποχή, ρωτήστε έναν ντόπιο για τη νύχτα Bonfire ή αναζητήστε την πορτοκαλί λάμψη στον ουρανό και ακολουθήστε τη μύτη σας με τη μυρωδιά του καπνού και του καρδιτικού. Αυτά είναι μερικά από τα μεγαλύτερα γυαλιά Bonfire Night: