Προέλευση και Ιστορία του λογότυπου του Pittsburgh Steelers

Steelmark στους Steelers

Οι Pittsburgh Steelers ξεκίνησαν ως Πειρατές Πίτσμπουργκ , που ονομάστηκε από τον αρχικό ιδιοκτήτη της ομάδας, Arthur (Art) Joseph Rooney, Sr., στις 8 Ιουλίου 1933. Το όνομα άλλαξε το 1940 σε μια προσπάθεια δημιουργίας τοπικής υποστήριξης και εμπλοκής. Όταν οι οπαδοί υπέβαλαν προτάσεις, αρκετοί πρότειναν το νικηφόρο όνομα Steelers να αντικατοπτρίζει την κύρια πηγή απασχόλησης της πόλης, κερδίζοντας εισιτήρια εποχής για τις προσπάθειές τους.

Μια νέα ματιά για το Pittsburgh Steelers

Το διάσημο λογότυπο του Pittsburgh Steelers, τριών αστέρων, πήρε λίγο περισσότερο χρόνο ανάπτυξης. Τα λογότυπα του κράνους έγιναν για πρώτη φορά δημοφιλή το 1948, όταν το Λος Άντζελες Rams έγινε η πρώτη ομάδα για να προσθέσει ένα διακριτικό στα ομαδικά κράνη. Ο παίκτης του Rams Fred Gehrke ήταν επίσης καλλιτέχνης και πέρασε όλο τον ελεύθερο χρόνο του που σκηνοθετούσε το διάσημο κέρατα Ram σε 70 δερμάτινα κράνη. Το επόμενο έτος, ο κατασκευαστής του διάσημου πλαστικού κράνους ποδοσφαίρου Riddell, ο οποίος εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σήμερα, συμφώνησε να ψήσει το σχέδιο στο κράνος, προτρέποντας άλλες ομάδες να προσθέσουν σταδιακά δικά τους λογότυπα. Η μοναδική παραχώρηση της Steelers εκείνη τη στιγμή για τη νέα λογοτεχνία ήταν να προσθέσει τους αριθμούς των παικτών και μια μαύρη λωρίδα στα διακριτικά κράνη χρυσού τους.

Το 1962 η Republic Steel του Κλίβελαντ προσέγγισε τους Steelers και πρότεινε να θεωρήσουν το Steelmark, τα διακριτικά που χρησιμοποίησε το Αμερικανικό Ινστιτούτο Σιδήρου και Χάλυβα (AISI) ως λογότυπο κράνος για να τιμήσει την χαλυβουργική κληρονομιά του Πίτσμπουργκ.

Το λογότυπο Steelmark, ένας κύκλος που περιβάλλει τρία υποκυκλοειδή (διαμάντια με εσωτερικά καμπυλωτά άκρα) και η λέξη STEEL, δημιουργήθηκε από την US Steel Corp. (γνωστή ως USX Corp.) για να εκπαιδεύσει τους καταναλωτές για τη σημασία του χάλυβα στην καθημερινή τους ζωή.

Η Steelers άρεσε την ιδέα που παρουσίασε η Republic Steel, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία βρισκόταν στην πόλη του πιό επίμονου αντιπάλου τους, του Cleveland Browns, και με υπερηφάνεια έφερε το νέο λογότυπο στα κράνη τους για την εποχή του 1962.

Αφού προκρίθηκαν εκείνο το έτος για το πρώτο τους παιχνίδι μετά το τέλος, άλλαξαν το χρώμα των κράνη τους από χρυσό σε συμπαγές μαύρο, γεγονός που υπογράμμισε το νέο λογότυπο που αισθάνθηκαν τους έφερε καλή τύχη.

Ο διευθυντής εξοπλισμού της ομάδας, Jack Hart, εφάρμοσε αρχικά το νέο λογότυπο Steelmark μόνο στη δεξιά πλευρά, αβέβαιη πως θα φαινόταν στα στερεά χρυσά κράνη. Ακόμη και όταν αργότερα άλλαξαν το χρώμα του κράνους σε μαύρο χρώμα, η ομάδα αποφάσισε να διατηρήσει μόνιμα το λογότυπο σε μία μόνο πλευρά, ανταποκρινόμενη στο ενδιαφέρον που δημιουργεί η μοναδικότητα του λογοτύπου. Οι Steelers παραμένουν η μοναδική ομάδα του NFL για να αθληθεί το λογότυπό του μόνο στη μία πλευρά του κράνους.

Το λογότυπο Steelers ενσωματώνει την περήφανη παράδοση

Μια τελευταία αλλαγή συνέβη στο λογότυπο το 1963 όταν οι Steelers υπέβαλαν με επιτυχία αίτηση στην AISI για να τους επιτρέψουν να αλλάξουν τη λέξη "Steel" μέσα στο Steelmark σε "Steelers". Οι Steelers αργότερα πρόσθεσαν τους χρυσούς λωρίδες και τους αριθμούς των παικτών και άλλαξαν τις μάσκες του προσώπου από το γκρι σε μαύρο, αλλά αλλιώς το κράνος παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο από το 1963.

Με το ενδιαφέρον που παρήγαγε το να έχει το λογότυπο μόνο στη μία πλευρά των κράνη του και την νεκρή επιτυχία της ομάδας (9-5 μετά από πολλά χρόνια χαμένων εποχών), οι Steelers αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το κράνος μόνιμα.

Το λογότυπο Steelers δεν έχει αλλάξει από τότε που ταιριάζει με μια ποδοσφαιρική ομάδα που εκτιμά την συνέπεια και την παράδοση.

Steelers Nation

Οι Steelers ασχολούνται με τις στολές τους στο Heinz Field στη γειτονιά North Shore του Pittsburg και οι λεγεώνες των πνευματικών οπαδών τους, που ταξιδεύουν από κοντά για να δουν το παιχνίδι, παρουσιάζουν με υπερηφάνεια το μαύρο και το χρυσό.