Ο τελευταίος οδηγός για την επιλογή του σωστού Safari για εσάς

Η Αφρική είναι μια τεράστια ήπειρος και οι δυνατότητες εξερεύνησης είναι ατελείωτες. Από τις αποστολές γορίλλας-πεζοπορίας στην Ουγκάντα ​​έως τις μεγάλες κινήσεις του παιχνιδιού Big Five στην Τανζανία, οι εμπειρίες των σαφάρι είναι εξίσου διαφορετικές. Υπάρχουν πολλά βήματα που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά τον προγραμματισμό του αφρικανικού σαφάρι σας - συμπεριλαμβανομένης της επιλογής του τι θέλετε να δείτε, του τρόπου με τον οποίο θέλετε να ταξιδέψετε και του ποσού που είστε διατεθειμένοι να δαπανήσετε. Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις διαφορετικές επιλογές σαφάρι που προσφέρονται, έτσι ώστε να μπορείτε να αποφασίσετε ποια ταιριάζει καλύτερα στις προσωπικές προτιμήσεις σας.

Βήμα 1: Αποφασίστε τι θέλετε να δείτε

Το πρώτο βήμα για να βρείτε τις τέλειες διακοπές σαφάρι είναι να σκεφτείτε προσεκτικά τι θέλετε να δείτε. Αυτό θα υπαγορεύσει όταν ταξιδεύετε, αλλά και όπου ταξιδεύετε - τελικά, είναι απίθανο να δείτε ελέφαντα και ρινόκερο εάν επιλέγετε ένα σαφάρι καμήλας στην έρημο της Σαχάρας. Ομοίως, ορισμένα ζώα προτιμούν έναν πολύ εξειδικευμένο τύπο οικοτόπου και μπορούν να βρεθούν μόνο σε μια χούφτα διαφορετικών χωρών. Αυτό ισχύει για τον γορίλα βουνό που απειλείται με εξαφάνιση, ο οποίος ζει αποκλειστικά στα δάση της Ουγκάντας, της Ρουάντα και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

Για πολλούς επισκέπτες που ταξιδεύουν για πρώτη φορά σε σαφάρι, η επιλογή των Big Five αποτελεί προτεραιότητα. Ο όρος αυτός αναφέρεται στα πιο εικονικά μεγάλα θηλαστικά της Νότιας και Ανατολικής Αφρικής - συμπεριλαμβανομένων των λιονταριών, λεοπάρδαλων, βουβάλων, ρινόκερου και ελέφαντα. Μόνο μερικά αποθέματα θηραμάτων διαθέτουν επαρκή χώρο και το σωστό μείγμα οικοτόπων για τα πέντε είδη που συνυπάρχουν αρμονικά.

Για τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας, σκεφτείτε την κράτηση του σαφάρι σας στο Εθνικό Αποθεματικό Maasai Mara στην Κένυα. Εθνικό Πάρκο Kruger στη Νότια Αφρική. ή το εθνικό πάρκο Serengeti στην Τανζανία.

Εάν παρακολουθείτε δράστες σε δράση είναι στην κορυφή της λίστας σας κουβά προσπαθήστε Kgalagadi Transfrontier Park, η οποία εκτείνεται στα σύνορα μεταξύ της Νότιας Αφρικής και της Μποτσουάνα.

Η ετήσια Μεγάλη Μετανάστευση της Ανατολικής Αφρικής είναι ένα άλλο καλό στοίχημα, καθώς τα τεράστια κοπάδια της μετανάστευσης του wildebeest και της ζέβρας αναπόφευκτα προσελκύουν ένα πάνθεο από πεινασμένα λιοντάρια, λεοπαρδάλεις, τσίτα και υένα. Το Εθνικό Πάρκο Etosha της Ναμίμπια είναι ένα από τα καλύτερα μέρη του κόσμου για να εντοπίσει τον μαύρο ρινόκερο που απειλείται με εξαφάνιση. ενώ το Εθνικό Πάρκο Chobe της Μποτσουάνα και το Εθνικό Πάρκο Hwange της Ζιμπάμπουε φημίζονται για τις τεράστιες κοπάδια των ελεφάντων.

Σημείωση: Αν ενδιαφέρεστε περισσότερο για τα πτηνά παρά για τα θηλαστικά, δείτε αυτό τον κατάλογο των καλύτερων σημείων πτηνών της Νότιας Αφρικής .

Βήμα 2: Αποφασίστε για τον τρόπο μεταφοράς σας

Ο πιο παραδοσιακός τρόπος μεταφοράς σαφάρι είναι φυσικά ένα τζιπ 4x4 ανοιχτής όψης. Ωστόσο, αν ψάχνετε για έναν πιο μοναδικό τρόπο προσέγγισης, αυτό μπορεί να γίνει ένας παράγοντας για την επιλογή του προορισμού σας. Τα σαφάρι με τα πόδια είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να βρεθείτε κοντά στην έρημο, δίνοντάς σας την ευκαιρία να βυθιστείτε πραγματικά στα αξιοθέατα, τους ήχους και τις μυρωδιές του αφρικανικού βουνού. Το Εθνικό Πάρκο South Luangwa της Ζάμπια είναι γνωστό ως μία από τις καλύτερες επιλογές για τα σαφάρι με τα πόδια στη Νότιο Αφρική.

Οι σαφάρι νερού (συνήθως πραγματοποιούνται σε ένα μικρό σκάφος ή μερικές φορές ακόμη και σε κανό) είναι μια άλλη αξέχαστη επιλογή και μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα καλή επιλογή για όσους ενδιαφέρονται για τα πουλιά.

Κατά τη διάρκεια της ξηρής περιόδου, τα πουλιά και τα ζώα όλων των περιγραφών συρρέουν στην πλησιέστερη πηγή νερού, δίνοντάς σας καθίσματα κοντά στο ριγκ για τη δράση. Για τα σαφάρι του ποταμού, θεωρήστε το Caprivi Strip της Ναμίμπια ή τον ποταμό Chobe στην Μποτσουάνα. Το Δέλτα του Οκαβάνγκο (επίσης στη Μποτσουάνα) προσφέρει ευκαιρίες για σαφάρι σκαφών αναψυχής, ενώ η λίμνη Kariba στη Ζιμπάμπουε ειδικεύεται σε σαφάρι σπιτιού.

Ορισμένα αποθέματα θηραμάτων σας δίνουν επίσης την ευκαιρία να εξερευνήσετε το άλογο ή ακόμα και στο πίσω μέρος ενός ελέφαντα. Για κάτι διαφορετικό, κατευθυνθείτε προς τη Βόρεια Αφρική για ένα σαφάρι καμήλας σε μια ξηρή χώρα, όπως το Μαρόκο ή η Τυνησία. Παρόλο που δεν μπορείτε να δείτε τον ίδιο όγκο άγριας ζωής στην έρημο της Σαχάρας, τα μαγικά τοπία του αμμόλοφου της περιοχής και ο αρχαίος πολιτισμός των Βερμπάρων, αντί να τα αντισταθμίσετε. Εάν έχετε χρήματα για να κάψετε (ή αν κερδίζετε για μια ειδική επέτειο ή γιορτή γενεθλίων), ένα ζεστό αερόστατο μπαλόνι είναι μια από τις πιο αξέχαστες επιλογές όλων.

Το Serengeti είναι ιδιαίτερα διάσημο για βόλτες με αερόστατο.

Βήμα 3: Αποφασίστε για το επιθυμητό επίπεδο ανεξαρτησίας

Η τελική απόφαση που πρέπει να κάνετε είναι εάν θέλετε να ταξιδέψετε ως μέρος μιας ομάδας, ως μέρος μιας ιδιωτικής περιήγησης ή με δική σας. Υπάρχουν οφέλη και μειονεκτήματα σε κάθε επιλογή και είναι σημαντικό να αποφασίσετε ποια είναι η πιο κατάλληλη για την προσωπικότητά σας.

Ομαδικές εκδρομές περιλαμβάνουν μια προγραμματισμένη διαδρομή με καθορισμένες δραστηριότητες που κατανέμονται σε κάθε ημέρα του ταξιδιού σας. Θα μοιραστείτε τις διακοπές σας με ξένους - κάτι που μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να συναντήσετε νέους ανθρώπους ή να δείτε ότι έχετε κολλήσει με ανθρώπους που δεν σας αρέσουν ιδιαίτερα. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι οι κοινές τιμές αερίου και οι ομαδικές εκπτώσεις για τη διαμονή και τις δραστηριότητες βοηθούν στη μείωση του τελικού κόστους του ταξιδιού σας. Ένα άλλο είναι η ευκολία του ταξιδιού με έναν οδηγό, ο οποίος θα οργανώσει αμοιβές πάρκο, διαμονή, φαγητό και διαδρομές για σας.

Τα ιδιωτικά ταξίδια με ξεναγό μπορούν να είναι μια καλή επιλογή για όσους θέλουν να αφήσουν το έργο της τακτοποίησης κρατήσεων κ.λπ. σε έναν οργανισμό, ενώ παράλληλα επωφελούνται από την εμπειρία ενός ενημερωμένου οδηγού στον θάμνο. Θα έχετε την ελευθερία να προσαρμόσετε το δρομολόγιό σας για να ταιριάξετε τα συγκεκριμένα ενδιαφέροντά σας. και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τη δυναμική της ομάδας. Το μειονέκτημα είναι το κόστος - τα ιδιωτικά καθοδηγούμενα σαφάρι είναι η πιο ακριβή επιλογή όλων.

Στο άλλο άκρο του φάσματος, τα σαφάρι με αυτοκατευθυντική κίνηση προσφέρουν πλήρη ανεξαρτησία για ένα κλάσμα του κόστους. Θα μπορείτε να πάτε όπου θέλετε, όταν θέλετε. Ωστόσο, ορισμένα πάρκα ενδέχεται να μην επιτρέπουν περιηγήσεις με αυτοδίδακτους. και θα πρέπει να είστε απόλυτα αυτάρκοι όταν πρόκειται να κάνετε κράτηση διαμονής, να οργανώσετε τα τρόφιμά σας και το φυσικό αέριο και να επιλέξετε τις διαδρομές σας. Η Νότια Αφρική, η Ναμίμπια και η Μποτσουάνα είναι οι καλύτεροι προορισμοί για σαφάρι αυτο-κίνησης .