Ο σχεδιασμός και ο συμβολισμός του οικόσημου της Νότιας Αφρικής

Σχεδιασμένο να είναι το υψηλότερο οπτικό σύμβολο του κράτους, το εθνικό έμβλημα της Νότιας Αφρικής εμφανίζεται στα διαβατήρια των πολιτών και στα πιστοποιητικά γέννησης, γάμου και θανάτου. Είναι κοσμεί τις πρεσβείες και τα προξενεία στο εξωτερικό, και αποτελεί μέρος της Μεγάλης Σφραγίδας που χρησιμοποιείται για να σημάνει την έγκριση του προέδρου της Νότιας Αφρικής. Είναι ένα έμβλημα όλων όσων είναι η χώρα και αντιπροσωπεύει. και σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε τον πλούσιο συμβολισμό πίσω από τα πολλά διαφορετικά στοιχεία του Εδιμβούργου.

Ένα νέο σχέδιο για μια νέα Νότια Αφρική

Το Εθνόσημο της Νότιας Αφρικής δεν έχει πάντα κοίταξε τον τρόπο που κάνει σήμερα. Μετά την πτώση του απαρτχάιντ το 1994, η νέα δημοκρατική κυβέρνηση άλλαξε πολλά πράγματα - συμπεριλαμβανομένου του εθνικού ύμνου της Νότιας Αφρικής και της εθνικής σημαίας. Το 1999, η κυβέρνηση ξεκίνησε την αναζήτηση ενός νέου Εμβλήματος, του οποίου ο συμβολισμός θα αντανακλούσε τις δημοκρατικές πολιτικές και τη φυλετικά ανεκτική φύση της νέας Νότιας Αφρικής. Όπως και ο ύμνος και η σημαία, έπρεπε επίσης να εκπροσωπεί τους διαφορετικούς πολιτισμούς του έθνους.

Το Τμήμα Τεχνών, Πολιτισμού, Επιστήμης και Τεχνολογίας κάλεσε τους πολίτες για τις ιδέες τους σχετικά με το σχεδιασμό του νέου οικόσημου. Αυτές οι ιδέες συνδυάστηκαν σε μια ενιαία σύνοψη, μετά την οποία η ομπρέλα οργάνωση Design South Africa ζήτησε από τους 10 κορυφαίους σχεδιαστές της χώρας να παρουσιάσουν ένα σκίτσο που θα φέρει το καλύτερο από αυτά τα δημόσια εγκεκριμένα στοιχεία μαζί.

Το νικητήριο σχέδιο ανήκε στον Iaan Bekker και εισήχθη από τον πρόεδρο Thabo Mbeki στην Ημέρα της Ελευθερίας 2000.

Το έμβλημα έχει πολλά στοιχεία οργανωμένα σε δύο οβάλ ομάδες, το ένα πάνω στο άλλο. Μαζί οι δύο οβάλ δημιουργούν ένα σύμβολο του άπειρου.

Το κατώτερο ή το οβάλ βάσης

Στη βάση του Εδιμβούργου είναι το σύνθημα :! Ke e: / xarra // ke γραμμένο στη γλώσσα του Khoisan του / Xam.

Όταν μεταφράζεται στα αγγλικά, η φράση σημαίνει "Διάφοροι άνθρωποι ενώνονται". Από τις δύο πλευρές του motto, τα ζευγάρια των ελεφάντων παλατιών συμβολίζουν τη σοφία, τη δύναμη, τη μετριοπάθεια και την αιωνιότητα, τα οποία είναι χαρακτηριστικά που συνδέονται με τον ισχυρό αφρικανικό ελέφαντα . Οι κόλποι περικλείουν δύο αυτιά σιταριού, τα οποία χρησιμεύουν ως παραδοσιακό έμβλημα γονιμότητας και αντιπροσωπεύουν την εξέλιξη των δυνατοτήτων της χώρας καθώς και την τροφή του λαού της.

Στο κέντρο του ιδρύματος οβάλ είναι μια χρυσή ασπίδα, που προορίζεται να συμβολίζει την πνευματική άμυνα. Στην ασπίδα απεικονίζονται δύο αριθμοί Khoisan. Τα Khoisan είναι οι παλαιότεροι κάτοικοι της Νότιας Αφρικής και ένα σύμβολο της πλούσιας κληρονομιάς της χώρας. Τα στοιχεία για την ασπίδα βασίζονται στο πάνελ Linton (ένα παγκοσμίου φήμης κομμάτι της τέχνης βράχου που στεγάζεται τώρα στο Μουσείο της Νότιας Αφρικής στο Κέιπ Τάουν) και αντιμετωπίζουν το ένα το άλλο με χαιρετισμό και ενότητα. Τα αριθμητικά στοιχεία προορίζονται επίσης να υπενθυμίσουν τη συλλογική αίσθηση ότι ανήκουν στην εθνική ταυτότητα.

Πάνω από την ασπίδα, ένα σταυροειδές δόρυ και ένα knobkierie (ένα παραδοσιακό ραβδί μάχης) χωρίζουν το κάτω ωοειδές από το ανώτερο οβάλ. Αντιπροσωπεύουν την υπεράσπιση και την εξουσία, αλλά απεικονίζονται για να συμβολίζουν την ειρήνη και το τέλος της σύγκρουσης στη Νότιο Αφρική.

Το ανώτερο ή το ωοειδές ωοειδές

Στο κέντρο του ανώτερου οβάλ είναι το Εθνικό Λουλούδι της Νότιας Αφρικής , ο βασιλιάς Πρωτέα. Αποτελείται από αλληλοσυνδεόμενα διαμάντια, τα οποία με τη σειρά τους προορίζονται να μιμηθούν τα πρότυπα που βρέθηκαν στις παραδοσιακές τέχνες, γιορτάζοντας έτσι τη νοτιοαφρικανική δημιουργικότητα. Η ίδια η πρωτεΐνη αντιπροσωπεύει τη φυσική ομορφιά της Νότιας Αφρικής και την κυριολεκτική ανθοφορία της χώρας μετά από χρόνια καταπίεσης. Επίσης σχηματίζει το στήθος του πουλιού γραμματέα, του οποίου το κεφάλι και τα φτερά απλώνουν πάνω του.

Γνωστός για τα τρώνε φίδια και για τη χάρη του κατά την πτήση, το γραμματικό πουλί στο Παλτό του Όπλου λειτουργεί ως αγγελιοφόρος των ουρανών, προστατεύοντας συγχρόνως το έθνος από τους εχθρούς του. Έχει θεμελιώδεις συνειρμούς, από το λαμπερό χρυσό χρώμα έως την ανοδική εξάπλωση των φτερών της, που συμβολίζουν την προστασία και την ανύψωση σε ίσο βαθμό.

Μεταξύ των φτερών του, ο ανερχόμενος ήλιος αντιπροσωπεύει τη ζωή, τη γνώση και την αυγή μιας νέας εποχής.

Όταν θεωρούνται ως δύο τμήματα ενός συνόλου, το πουλί του ανώτερου οβάλ φαίνεται να εκκολάπτεται από την ασπίδα του κάτω ωοειδούς. Με αυτόν τον τρόπο, το έμβλημα των όπλων επιτυγχάνει το σκοπό του για να τιμήσει τη γέννηση ενός ολοκαίνουριου έθνους.

Αυτό το άρθρο ενημερώθηκε και ξαναγράφηκε εν μέρει από την Jessica Macdonald στις 13 Δεκεμβρίου 2016.