Ο Παραχαϊκός της Chiapas, Μεξικό: Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας

Μέρος της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας

Ο Parachicos αποτελεί ζωτικό μέρος μιας παραδοσιακής ετήσιας γιορτής στην πόλη Chiapa de Corzo στην πολιτεία Chiapas που χρονολογείται από αρκετούς αιώνες. Η γιορτή που γιορτάζεται σήμερα είναι ένας συνδυασμός προγονικών γηγενών παραδόσεων με έθιμα που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της αποικιακής περιόδου. Οι προϊσπανικές ρίζες του φεστιβάλ είναι εμφανείς στις διακοσμήσεις, τα κοστούμια, τα τρόφιμα και τη μουσική, τα οποία είναι όλα δημιουργημένα με παραδοσιακά υλικά.

Ο μύθος του Παραχίκου

Σύμφωνα με τον τοπικό μύθο, κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας, η María de Angulo, μια πλούσια ισπανική γυναίκα, είχε έναν γιο που ήταν άρρωστος και ανίκανος να περπατήσει. Ταξίδεψε στην Chiapa de Corzo, η οποία τότε ήταν γνωστή ως Pueblo de la Real Corona de Chiapa de Indios, με την ελπίδα να βρεθεί μια θεραπεία για το γιο της. Ένας βοτανολόγος της είπε να πάρει το γιο της για μπάνιο κάθε μέρα για εννέα ημέρες στο νερό στο Cumbujuyu, το οποίο έκανε, και ο γιος της επουλώθηκε.

Ο Παραχίκος αντιπροσωπεύει μερικούς από τους ντόπιους της εποχής που θα ντύσουν, θα χορέψουν και θα κάνουν αστείες χειρονομίες για να διασκεδάσουν τον γιο της Μαρίας ντε Αγγούλο κατά τη διάρκεια της ασθένειάς του. Το Parachico ήταν ένας τρελός ή κλόουν, ο σκοπός του οποίου ήταν να κάνει το άρρωστο αγόρι να γελάει. Το όνομα προέρχεται από το ισπανικό " para chico " το οποίο μεταφράζεται σε "για το αγόρι".

Λίγο καιρό μετά τη θεραπεία του αγόριου, η πόλη υπέστη μια πανώλη που κατέστρεψε τις καλλιέργειες, οδηγώντας σε έντονο λιμό.

Όταν η Μαρία ντε Αγγουλού άκουσε για την κατάσταση, επέστρεψε και, με τη βοήθεια των υπηρέτρων της, διέδωσε τρόφιμα και χρήματα στους κατοίκους της πόλης.

Κοστούμια του Παπαρήχου

Οι παραχαϊκοί αναγνωρίζονται από τη φορεσιά που φορούν: μια χειροποίητη ξύλινη μάσκα με ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά, μια κεφαλίδα από φυσικές ίνες και μια έντονα χρωματιστή ραβδωτή ρακέτα πάνω σε σκούρα χρωματιστά παντελόνια και πουκάμισο και ένα κεντημένο σάλι γύρω από τη μέση ως ζώνη , και χρωματιστές κορδέλες κρέμονται από τα ρούχα τους.

Φέρνουν κουδουνίστρες χεριών οι οποίες είναι τοπικά γνωστές ως κινέζικα .

Chiapanecas

Το Chiapaneca είναι το θηλυκό αντίστοιχο του parachico. Υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύει τη Μαρία ντε Αγγουλό, μια πλούσια ευρωπαϊκή γυναίκα. Η παραδοσιακή ενδυμασία της Chiapaneca είναι ένα off-the-ώμο φόρεμα που είναι ως επί το πλείστον μαύρο με χρωματιστές κορδέλες που τρέχουν μέσα από αυτό.

Ένας άλλος χαρακτήρας στο χορό είναι ο « Πατρών » - ο αφεντικός, ο οποίος φορά μια μάσκα με αυστηρή έκφραση. και παίζει φλάουτο. Ένας άλλος συμμετέχων παίζει ένα τύμπανο, ενώ ο Parachicos κουνάει τα chinchines τους.

Fiestas de Enero

Το Fiesta Grande ή το Festas de Enero πραγματοποιούνται κάθε χρόνο για τρεις εβδομάδες τον Ιανουάριο στην πόλη Chiapa de Corzo. Οι αγιογράφοι της πόλης γιορτάζονται κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ που πραγματοποιείται κατά τις ημερομηνίες που σηματοδοτούν τις μέρες των γιορτών τους: ο Κύριος της Εσκιπούλας (15 Ιανουαρίου), ο Άγιος Αντώνιος (17 Ιανουαρίου) και ο Άγιος Σεμπαστιάν (20 Ιανουαρίου). Οι χοροί θεωρούνται κοινόχρηστη προσφορά στους προστάτες αγίους.

Οι πομπές και οι χοροί ξεκινούν το πρωί και ολοκληρώνουν την κατάδυση. Ένας αριθμός διαφορετικών τοποθεσιών επισκέπτονται, συμπεριλαμβανομένων των εκκλησιών και άλλων θρησκευτικών χώρων, καθώς και το δημοτικό νεκροταφείο, καθώς και τα σπίτια των πριόντων - οι οικογένειες που λαμβάνουν την επιμέλεια των θρησκευτικών εικόνων κατά το χρόνο μεταξύ των εορτασμών.

Parachicos ως άυλη κληρονομιά

Ο Παραχαϊκός, καθώς και ο εορτασμός στον οποίο εκτελούν, αναγνωρίστηκαν από την UNESCO ως άυλη κληρονομιά της ανθρωπότητας το 2010. Ο εορτασμός συμπεριλήφθηκε επειδή μεταδίδεται από γενιές, με μικρά παιδιά που εισάγονται στην παράδοση από νεαρή ηλικία.

Δείτε τον πλήρη κατάλογο των πτυχών του μεξικανικού πολιτισμού που έχουν αναγνωριστεί: η άυλη κληρονομιά του Μεξικού .

Εαν πας

Αν έχετε την ευκαιρία να ταξιδέψετε στην Chiapas κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου, κατευθυνθείτε προς την Chiapa de Corzo για να δείτε τον Parachicos για τον εαυτό σας. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το κοντινό φαράγγι Sumidero και το San Cristobal de las Casas.