Ο Λευκός Ναός στο Chiang Rai της Ταϊλάνδης

Εισαγωγή και οδηγίες για το διάσημο λευκό ναό του Chiang Rai

Επισήμως γνωστός ως Wat Rong Khun, ο Λευκός Ναός στο Τσιάνγκ Ράι προσελκύει τουρίστες βόρεια από το Τσιάνγκ Μάι από το 1997 για να απολαύσει αυτό που θεωρείται ένα μοναδικό κομμάτι επικού έργου τέχνης. Ο τοπικός καλλιτέχνης, Ajarn Chalermchai Kositpipat, σχεδίασε και έκτισε τον ναό με δικά του κεφάλαια - αρνείται ακόμη και να χρεώσει για είσοδο!

Αν και ο εκπληκτικός ναός απεικονίζει έντονα τα βουδιστικά θέματα, ο εκλεκτικός καλλιτέχνης δεν παίρνει τον εαυτό του πολύ σοβαρά.

Μια εικόνα χαρτόνι σε μέγεθος ζωής του κ. Kositpipat υποδέχεται τους επισκέπτες που στη συνέχεια αντιμετωπίζονται σε έργα τέχνης που περιλαμβάνουν αναφορές σε ήρωες κόμικς-βιβλίων, ταινίες επιστημονικής φαντασίας και άλλα σύγχρονα θέματα.

Σχετικά με το Λευκό Ναό (Wat Rong Khun)

Το λευκό χρώμα επιλέχθηκε για τον Wat Rong Khun επειδή ο καλλιτέχνης αισθάνθηκε ότι ο χρυσός - το συνηθισμένο χρώμα άλλων ναών στην Ταϊλάνδη - "ήταν κατάλληλο για ανθρώπους που λατρεύουν για κακές πράξεις." Η Γέφυρα του Κύκλου της Αναγέννησης οδηγεί στην Πύλη του παραδείσου; δύο άγριοι κηδεμόνες προστατεύουν τον δρόμο. Τα απλωμένα χέρια που φθάνουν προς τα πάνω αντιπροσωπεύουν κοσμικές επιθυμίες όπως η απληστία, η λαγνεία, το αλκοόλ, το κάπνισμα και άλλοι πειρασμοί. Εν ολίγοις, εκείνοι οι άνθρωποι αρνήθηκαν την είσοδο.

Ο Λευκός Ναός υπέστη ζημιά από σεισμό το 2014. ο καλλιτέχνης ισχυριζόταν ότι θα κατεδαφίσει ολόκληρη τη δομή - το έργο της ζωής του - για λόγους ασφαλείας. Μετά από προσεκτική επιθεώρηση, ο ναός θεωρήθηκε ασφαλής για τους επισκέπτες και η αποκατάσταση εξακολουθεί να είναι έργο σε εξέλιξη.

Οι τουρίστες μπορούν να φωτογραφίζουν μόνο το Λευκό Ναό από έξω. το κεντρικό κτίριο, γνωστό ως ubosot , παραμένει εκτός ορίων. Δυστυχώς τώρα απρόσιτη, το ubosot περιέχει τοιχογραφίες που απεικονίζουν χαρακτήρες που κυμαίνονται από τον Χάρι Πότερ και τον Hello Kitty μέχρι τον Michael Jackson και τον Neo από τις ταινίες Matrix !

Επισκεφθείτε το Wat Rong Khun στο Τσιάνγκ Ράι

Τι να δείτε γύρω από το Λευκό Ναό

Ο Λευκός Ναός βρίσκεται σε μια ένωση από όμορφες κατασκευές - ακόμη και το χρυσό κτίριο που στεγάζει τις τουαλέτες είναι περίπλοκα διακοσμημένο! Σίγουρα δεν θα χρειαστεί να ανησυχείτε για τη χρήση των βρώμικων τουαλέτας που βρίσκονται συχνά σε άλλους ναούς.

Ένα ωραίο πηγάδι βρίσκεται στην περιοχή του ναού μαζί με πολλές άλλες παγόδες και καλλιτεχνικές δομές. Ένα εύκολο να χάσετε κτίριο πίσω από το Λευκό Ναό φιλοξενεί τη θρησκευτική τέχνη από τον Chalermchai Kositpipat. Η αίθουσα των λειψάνων είναι ενδιαφέρουσα, και ακόμη και το κατάστημα με είδη δώρων είναι σε λογικές τιμές και αξίζει να το δούμε.

Να είστε επιφυλακτικοί για κρυμμένα θέματα και χαρακτήρες μεταξύ των καταδικασθέντων που δεν είχαν επιτραπεί στον ουρανό από τους δύο κηδεμόνες.

Θα δείτε ένα χέρι με μια κακή στάση, ένα χέρι Wolverine, αλλοδαπών, ειρηνικών σημάτων, όπλων και πολλά άλλα ενδιαφέροντα υπονοούμενα.

Σχετικά με τον καλλιτέχνη

Ο Λευκός ναός στο Τσιάνγκ Ράι είναι το μεγαλοπρεπές έργο του φημισμένου καλλιτέχνη Chalermchai Kositpipat, το ίδιο λαμπρό μυαλό πίσω από το Μαύρο Σπίτι και τον πολύχρωμο πύργο ρολογιού στο κέντρο του Chiang Rai. Κατασκεύασε το Λευκό Ναό με τη βοήθεια περισσότερων από 60 οπαδών, με προσωπικό κόστος πάνω από 1,2 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Το Kositpipat είναι απίστευτα αφοσιωμένο στο έργο του και κάποτε παρήγαγε πάνω από 200 έργα ζωγραφικής το χρόνο. Σε μια συνέντευξη, δήλωσε ότι ξεκινά κάθε μέρα στις 2 το πρωί με διαλογισμό.

Ο περίφημος πύργος ρολογιού του Τσιάνγκ Ράι ολοκληρώθηκε για μια περίοδο τριών ετών και, όπως και με όλα τα έργα του καλλιτέχνη, αυτό έγινε με δικά του έξοδα από αγάπη για την επαρχία του σπιτιού.

Οι προβολές φωτός είναι στις 7 μ.μ., 8 μ.μ., και 9 μ.μ. το βράδυ.

Το εκλεκτικό έργο του Kositpipat κυμαίνεται από όμορφα κομμάτια θρησκευτικών έργων τέχνης έως ιδιόρρυθμα κομμάτια kitsch με ισχυρά μηνύματα όπως ο George W. Bush και ο Οσάμα Μπιν Λάντεν που οδηγούν ένα πυρηνικό βλήμα μέσα από το διάστημα μαζί. Ακόμη και ο βασιλιάς Bhumibol Adulyadej ήταν ένας από τους πελάτες της Kositpipat!

Οδηγίες για το Λευκό Ναό στο Τσιάνγκ Ράι

Ο Λευκός Ναός είναι λίγο περισσότερο από έξι μίλια (περίπου 13 χιλιόμετρα) νότια της πόλης στη διασταύρωση της εθνικής οδού 1 και 1208.

Η πιο χαλαρή επιλογή για να φτάσετε στο Λευκό Ναό είναι να κάνετε μια περιήγηση στα αξιοθέατα (διαθέσιμη από τους περισσότερους ξενώνες και ξενοδοχεία) που περιλαμβάνει το Λευκό Ναό, το Μαύρο Σπίτι και άλλα αξιοθέατα. Διαφορετικά, μπορείτε να νοικιάσετε ένα σκούτερ και να οδηγήσετε τον εαυτό σας . απλά μπείτε στη λεωφόρο και κατευθυνθείτε νότια - δεν μπορείτε να χάσετε το λαμπρό λευκό ναό στα δεξιά σας. Η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο 1 μεταξύ Τσιάνγκ Μάι και Τσιάνγκ Ράι μπορεί να είναι γρήγορη και έντονη. μείνετε στην αριστερή πλευρά και οδηγείτε προσεκτικά!

Μια άλλη εύκολη επιλογή για να φτάσετε στο Λευκό Ναό είναι να πάρετε ένα νότιο δημόσιο λεωφορείο από το σταθμό των λεωφορείων στην πόλη. Πείτε στον οδηγό ότι θέλετε να σταματήσετε στο Wat Rong Khun. Για να επιστρέψετε, θα πρέπει να νοικιάσετε ένα tuk-tuk ή μια σημαία κάτω από ένα λεωφορείο προς βορρά.

Μετά το Λευκό Ναό

Η λογική συνέχεια της επίσκεψης στο Λευκό Ναό είναι να οδηγηθείτε 20 χιλιόμετρα βόρεια στον αυτοκινητόδρομο 1 για να δείτε τον ομόλογό του: το Μαύρο Σπίτι - γνωστό τοπικά ως Dam Baan. Ενώ ο Λευκός ναός αντιπροσωπεύει τον ουρανό, το Μαύρο Σπίτι - αναφερόμενο λανθασμένα ως "Μαύρος Ναός" - αντιπροσωπεύει την κόλαση. Το Μαύρο Σπίτι είναι πολύ πιο δύσκολο να βρεθεί. Βγείτε βόρεια στην εθνική οδό 1 και αναζητήστε μια μικρή περιστροφή στην αριστερή πλευρά. Ακολουθήστε τις πινακίδες ή ζητήστε το φράγμα Baan.

Μια επίσκεψη στο Λευκό Ναό μπορεί επίσης να συνδυαστεί με μια πεζοπορία στον εκπληκτικό καταρράκτη Khun Kon 70 μέτρων στο εθνικό πάρκο. Ακολουθήστε αριστερά στο 1208 όταν βγαίνετε από το Λευκό Ναό, έπειτα ένας άλλος αριστερός στο 1211 όταν τελειώνει ο δρόμος. Ακολουθήστε τις πινακίδες προς τις πτώσεις. Σταματήστε να επιστρέφετε στην πόλη στο Singha Park για μια γρήγορη φωτογραφία με το γιγαντιαίο χρυσό λιοντάρι.