Οι νόμοι περί καπνίσματος στην Ατλάντα

Το κάπνισμα σε μπαρ και εστιατόρια

Τα τελευταία 10 χρόνια, η Γεωργία και η πόλη της Ατλάντα έχουν κινηθεί προς μια νομοθεσία που εξασφαλίζει περιβάλλον χωρίς καπνό. Επί του παρόντος, υπάρχουν ισχύοντες νόμοι που περιορίζουν τον καπνό τσιγάρου σε εστιατόρια καθώς και σε άλλους κλειστούς δημόσιους χώρους. Αυτοί οι νόμοι ψηφίστηκαν στο νομοσχέδιο 90 της Γερουσίας, γνωστό ως Georgia Smokefree Air Act του 2005. Το νομοσχέδιο αποσκοπούσε στη μείωση της έκθεσης στον παθητικό καπνό απαγορεύοντας το κάπνισμα στους περισσότερους δημόσιους χώρους, όπως: κρατικά κτίρια, εστιατόρια / μπαρ που εξυπηρετούν ή απασχολούν άτομα κάτω των 20 ετών 18, θέσεις εργασίας, αμφιθέατρα, αίθουσες διδασκαλίας και ιατρικές εγκαταστάσεις.

Τα μπαρ στην Ατλάντα εξακολουθούν να επιτρέπουν το κάπνισμα. Οι εγκαταστάσεις πρέπει να επιλέξουν να περιορίσουν τον τύπο επιτρεπόμενων προσώπων εάν θέλουν να καπνίζουν στο εστιατόριο τους. Τα εστιατόρια που επιτρέπουν το κάπνισμα πρέπει να ελέγχουν τα αναγνωριστικά στοιχεία και να επιτρέπουν μόνο προστάτες ηλικίας τουλάχιστον 18 ετών. Για παράδειγμα, το δημοφιλές εστιατόριο Little Five Points The Vortex περιορίζει την ηλικία των προστάτιδων τους όλη την ημέρα, κάθε μέρα. Ορισμένα μπαρ που λειτουργούν ως εστιατόρια κατά τη διάρκεια της ημέρας φούστα γύρω από αυτό λέγοντας ότι το κάπνισμα επιτρέπεται μόνο μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα (συνήθως στις 10 μ.μ.), οπότε και αρχίζουν να αναγνωρίζουν τους προστάτες. Αυτό είναι κάπως προβληματικό δεδομένου ότι ο καπνός μπορεί να παραμείνει στο μπαρ και ότι οι ράβδοι δεν μπορούν να επιβάλουν αυστηρά την απαίτηση ηλικίας 18 ετών για τους ανήλικους που είναι ήδη παρόντες στην εγκατάσταση πριν από τον χρόνο αποκοπής.

Άλλοι δήμοι γύρω από το μετρό Ατλάντα έχουν θεσπίσει τους δικούς τους νόμους τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα, οι κομητείες Dekalb, Norcross, Alpharetta, Duluth, Kennesaw, Marietta και Roswell ψήφισαν πρόσφατα την απαγόρευση του καπνίσματος στα δημόσια πάρκα.

Ο Dekalb επέβαλε επίσης περιορισμούς κατά του καπνίσματος σε μπαρ, αλλά οι προσπάθειες δεν είχαν αρκετή υποστήριξη για να κάνουν την ψηφοφορία. Στο Decatur, όλα τα εστιατόρια πρέπει να είναι απαλλαγμένα από καπνό (που δεν επιτρέπουν την εξαίρεση 18+), ενώ οι υπαίθριες τραπεζαρίες πρέπει επίσης να είναι απαλλαγμένες από τον καπνό.

Το κρατικό πανεπιστήμιο της Γεωργίας ψήφισε νέα διατάγματα το 2012 που απαγορεύουν το κάπνισμα στην πανεπιστημιούπολη καθώς και σε οχήματα που ανήκουν σε πανεπιστήμια.

Δεδομένου ότι βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, τα σύνορα της πανεπιστημιούπολης δεν είναι άμεσα σαφή, αλλά η απαγόρευση περιλαμβάνει ακτίνα 25 ποδιών από κάθε είσοδο κτιρίου.

Αλλού στη Γεωργία

Η Αθήνα, που φιλοξενεί το Πανεπιστήμιο της Γεωργίας, είναι μια από τις πιο προοδευτικές πόλεις της Γεωργίας όσον αφορά την απαγόρευση του καπνίσματος. Στην Αθήνα, το κάπνισμα δεν επιτρέπεται σε μπαρ ή εστιατόρια. Το Πανεπιστήμιο της Γεωργίας έχει επίσης απαγορεύσει το κάπνισμα σε ορισμένες περιοχές της πανεπιστημιούπολης και εργάζεται για την απαγόρευση σε όλη την πανεπιστημιούπολη.

Άλλες πόλεις που δεν επιτρέπουν το κάπνισμα σε εστιατόρια και μπαρ περιλαμβάνουν: