Οδηγός για Île de Gorée, Σενεγάλη

Το Île de Gorée (γνωστό και ως νησί Goree) είναι ένα μικρό νησί που βρίσκεται λίγο έξω από την ακτή του Ντακάρ, της ευρύτερης πρωτεύουσας της Σενεγάλης. Έχει μια περίπλοκη αποικιακή ιστορία και κάποτε ήταν μια σημαντική στάση στις εμπορικές οδούς του Ατλαντικού από την Αφρική προς την Ευρώπη και την Αμερική. Ειδικότερα, το Île de Gorée έχει κερδίσει τη φήμη του ως την πρώτη θέση στη Σενεγάλη για όσους επιθυμούν να μάθουν περισσότερα για τη φρίκη του εμπορίου δουλείας.

Η ιστορία του Île de Gorée

Παρά την εγγύτητά της με την ενδοχώρα της Σενεγάλης, το Île de Gorée έμεινε ακατοίκητο μέχρι την άφιξη των Ευρωπαίων αποικιοκρατών λόγω έλλειψης γλυκού νερού. Στα μέσα του 15ου αιώνα, οι Πορτογάλοι άποικοι αποίκισαν το νησί. Μετά από αυτό, άλλαξε τα χέρια τακτικά - ανήκαν σε διαφορετικούς χρόνους στους Ολλανδούς, τους Βρετανούς και τους Γάλλους. Από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα, θεωρείται ότι το Île de Gorée ήταν ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα σκλάβων στην αφρικανική ήπειρο.

Île de Gorée Σήμερα

Η φρίκη του παρελθόντος του νησιού έχει ξεθωριάσει, αφήνοντας πίσω τους ήσυχους αποικιακούς δρόμους γεμάτους με τα εντυπωσιακά, παστέλ-ζωγραφισμένα σπίτια των παλαιών εμπόρων σκλάβων. Η ιστορική αρχιτεκτονική του νησιού και ο ρόλος του στην ενίσχυση της κατανόησης μιας από τις πιο επαίσχυντες περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας έχουν μαζί του αναγνωριστεί ως παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO.

Η κληρονομιά εκείνων που έχασαν την ελευθερία τους (και συχνά τη ζωή τους) ως αποτέλεσμα του εμπορίου των δουλεμάτων, ζει στη σκοτεινή ατμόσφαιρα του νησιού και στα μνημεία και τα μουσεία του.

Ως εκ τούτου, Île de Gorée έχει γίνει ένας σημαντικός προορισμός για όσους ενδιαφέρονται για την ιστορία του εμπορίου σκλάβων. Συγκεκριμένα, ένα κτίριο γνωστό ως Maison des Esclaves ή House of the Slaves, είναι τώρα ένας τόπος προσκυνήματος για τους απογόνους εκτοπισμένων Αφρικανών που επιθυμούν να προβληματιστούν για τα βάσανα των προγόνων τους.

Maison des Esclaves

Το Maison des Esclaves εγκαινιάστηκε ως μνημείο και μουσείο αφιερωμένο στα θύματα του εμπορίου σκλάβων το 1962. Ο επιμελητής του μουσείου Boubacar Joseph Ndiaye ισχυρίστηκε ότι το αρχικό σπίτι χρησιμοποιήθηκε ως σταθμός συγκράτησης για δούλους κατά την πορεία τους προς την Αμερική. Ήταν η τελευταία ματιά της Αφρικής για περισσότερα από ένα εκατομμύριο άνδρες, γυναίκες και παιδιά καταδικάστηκαν σε μια ζωή δουλείας.

Λόγω των ισχυρισμών του Ndiaye, το μουσείο επισκέφθηκε πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες, όπως ο Νέλσον Μαντέλα και ο Μπαράκ Ομπάμα. Ωστόσο, αρκετοί μελετητές αμφισβητούν τον ρόλο του σπιτιού στο εμπόριο των δουλεών του νησιού. Το σπίτι χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα, οπότε το εμπόριο των σενεγάλεων σκλάβων είχε ήδη υποχωρήσει. Τα φιστίκια και το ελεφαντόδοντο ανέλαβαν τελικά τις μεγαλύτερες εξαγωγές της χώρας.

Ανεξάρτητα από την πραγματική ιστορία του ιστοτόπου, παραμένει το σύμβολο μιας πολύ πραγματικής ανθρώπινης τραγωδίας - και ένα σημείο εστίασης για όσους επιθυμούν να εκφράσουν τη θλίψη τους. Οι επισκέπτες μπορούν να ξεναγηθούν στα κελί του σπιτιού και να κοιτάξουν μέσα από την πύλη που αναφέρεται ακόμα ως "Πόρτα χωρίς επιστροφή".

Άλλα αξιοθέατα Île de Gorée

Το Île de Gorée είναι ένα καταφύγιο ηρεμίας σε σύγκριση με τους θορυβώδεις δρόμους του κοντινού Ντακάρ.

Δεν υπάρχουν αυτοκίνητα στο νησί. Αντίθετα, τα στενά σοκάκια διερευνώνται καλύτερα με τα πόδια. Η εκλεκτική ιστορία του νησιού είναι εμφανής στα πολλά διαφορετικά στυλ της αποικιακής της αρχιτεκτονικής, ενώ το Ιστορικό Μουσείο IFAN (που βρίσκεται στο βόρειο άκρο του νησιού) δίνει μια γενική εικόνα της περιφερειακής ιστορίας που χρονολογείται από τον 5ο αιώνα.

Η όμορφα αναστηλωμένη εκκλησία του Αγίου Charles Borromeo χτίστηκε το 1830, ενώ το τζαμί θεωρείται από τα παλαιότερα της χώρας. Το μέλλον του Île de Gorée εκπροσωπείται από μια εκρηκτική καλλιτεχνική σκηνή της Σενεγάλης. Μπορείτε να αγοράσετε το έργο των τοπικών καλλιτεχνών σε οποιαδήποτε από τις πολύχρωμες αγορές του νησιού, ενώ η περιοχή κοντά στην προβλήτα γεμίζει με αυθεντικά εστιατόρια γνωστά για τα φρέσκα θαλασσινά τους.

Να φτάσετε εκεί και να μείνετε

Τακτικά δρομολόγια πλοίων αναχωρούν για Île de Gorée από το λιμάνι του Ντακάρ, από τις 6:15 και τελειώνοντας στις 10:30 μ.μ. (με αργότερα τις Παρασκευές και τα Σάββατα).

Για ένα πλήρες πρόγραμμα, δείτε αυτή την ιστοσελίδα. Το πλοίο διαρκεί 20 λεπτά και αν θέλετε μπορείτε να κλείσετε μια ξενάγηση με νησιά από τις αποβάθρες του Ντακάρ. Εάν σχεδιάζετε να κάνετε μια παρατεταμένη διαμονή, υπάρχουν αρκετοί οικονομικά ξενώνες στο Île de Gorée. Τα συνιστώμενα ξενοδοχεία περιλαμβάνουν το Villa Castel και το Maison Augustin Ly. Ωστόσο, η εγγύτητα του νησιού με το Ντακάρ σημαίνει ότι πολλοί επισκέπτες επιλέγουν να μείνουν στην πρωτεύουσα και να κάνουν μια ημερήσια εκδρομή εκεί.

Αυτό το άρθρο ενημερώθηκε και ξαναγράφηκε εν μέρει από τη Jessica Macdonald.