Νότια Αμερική Dia del Trabajador

Εάν ταξιδεύετε στη Νότια Αμερική την πρώτη μέρα του Μαΐου, μπορείτε να περιμένετε να βρείτε τις τράπεζες, τα κυβερνητικά γραφεία, τα καταστήματα, τα ταχυδρομεία και τις επιχειρήσεις κλειστά για την ημέρα, καθώς οι άνθρωποι γιορτάζουν την Día Internacional Del Trabajo με παρελάσεις, διαδηλώσεις και άλλα σύμβολα αλληλεγγύη με τον εργαζόμενο.

στα αγγλικά αυτό είναι γνωστό ως Ημέρα του Εργαζομένου και είναι ένα από τα πιο σημαντικά για τον εργατικό πληθυσμό της Νότιας Αμερικής, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στην κοινωνία.

Αν και ορισμένες χώρες την ονομάζουν Ημέρα Εργασίας, έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία για την εργατική τάξη και τα εργατικά συνδικάτα στη Νότια Αμερική.

Ιστορία

Η Βενεζουέλα γιόρτασε την Día Internacional del Trabajo για πρώτη φορά την 1η Μαΐου 1936. Η Ημέρα του Εργαζομένου, η οποία είναι επίσης γνωστή ως η Πρωτομαγιά, είχε ήδη εδραιωθεί στην Ευρώπη. Δεν ήρθε πολύ καιρό πριν αυτή τη μέρα να περάσει σύντομα στις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Παρόλο που η ημέρα άλλαξε στις 24 Ιουλίου από το 1938-1945, άλλαξε πίσω για να γιορτάσει την εκδήλωση την ίδια ημέρα με τις ευρωπαϊκές και άλλες χώρες της Νότιας Αμερικής.

Οι κομμουνιστικές και σοσιαλιστικές χώρες αγκάλιασαν την Ημέρα του Εργαζομένου και με την πάροδο του χρόνου η Πρωτομαγιά συνδέθηκε με αυτά τα πολιτικά συστήματα σε πολλές μη αγγλόφωνες χώρες.

"Στο Παρίσι, το 1889, η Διεθνής Ένωση Εργαζομένων Ανθρώπων (Πρώτη Διεθνής) κήρυξε την 1η Μαΐου διεθνή αργία στην εργατική τάξη για τον εορτασμό των μαρτύρων του Haymarket.

Η κόκκινη σημαία έγινε το σύμβολο του αίματος των μαρτύρων εργατικής τάξης στη μάχη τους για τα δικαιώματα των εργαζομένων ».

Ποιοι ήταν οι μάρτυρες του Haymarket; Όλοι τους αγνοούνται στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίοι μετακόμισαν τις εορταστικές εκδηλώσεις εργασίας της Πρωτομαγιάς μέχρι τον Σεπτέμβριο. Η πρώτη Δευτέρα του Σεπτέμβρη είναι τώρα η εορτή της Ημέρας Εργασίας, αλλά έχει πολύ λίγη σχέση με τον λόγο των διακοπών του εργαζόμενου.

Πολύ πριν την Πρωτομαγιά, η Ημέρα των Εργατών, που γεννήθηκε στον αγώνα για την οκταώρου μέρα ήρθε να γίνει, η πρώτη Μαΐου ήταν μια παραδοσιακή μέρα γιορτής, γιορτάζοντας την άνοιξη, τη γονιμότητα, τον ρομαντισμό και πολλά άλλα.

Η παγανιστική προέλευση της Πρωτομαγιάς ζητάει «γιατί το Εργατικό Κίνημα επέλεξε την Πρωτομαγιά ως Διεθνή Ημέρα Εργασίας; Είναι περισσότερο ότι η Πρωτομαγιά επέλεξε το Εργατικό Κίνημα.» Αντίθετα με το Πάσχα , το Σκύλο ή τα Χριστούγεννα, η Πρωτομαγιά είναι το ένα φεστιβάλ του έτους για το οποίο δεν είναι σημαντική εκκλησιαστική υπηρεσία.

Εξαιτίας αυτού, υπήρξε πάντα ένα ισχυρό κοσμικό φεστιβάλ, ιδιαίτερα μεταξύ των εργαζομένων οι οποίοι κατά τους προηγούμενους αιώνες θα έπαιρναν την ημέρα για να το γιορτάσουν ως διακοπές, συχνά κρυφά χωρίς την υποστήριξη του εργοδότη τους. Ήταν ένα δημοφιλές έθιμο, με την ορθή έννοια της λέξης - ημέρα των λαών - έτσι φυσικά αναγνωριζόταν με τα Εργατικά και Σοσιαλιστικά κινήματα και από τον εικοστό αιώνα ήταν σταθερά ριζωμένο ως μέρος του σοσιαλιστικού ημερολογίου ".

Dia del Trabajador σε διάφορες χώρες

Στην Αργεντινή οι φίλοι και η οικογένεια συναντιούνται για ένα asado.

Στη Βραζιλία, είναι κοινό οι ελάχιστοι μισθοί και οι μισθοί να προσαρμόζονται σε αυτές τις δημόσιες αργίες.

Στη Χιλή και στην Κολομβία, υπάρχουν πολλές συναθροίσεις, πολλά συνδικάτα την χρησιμοποιούν ως ευκαιρία για να συζητήσουν θέματα εργασίας.

Στον Ισημερινό, την Παραγουάη και το Περού καλείται Ημέρα Εργασίας.

Στην Ουρουγουάη, υπάρχει μια πλατεία που ονομάζεται Πλατεία Πρώτης Ημέρας του Μάη όπου διεξάγονται τα μεγαλύτερα γεγονότα.

Τώρα λοιπόν ξέρετε γιατί τα πάντα κλείνουν την 1η Μαΐου. Είναι καλή ιδέα να κάνετε οποιαδήποτε ψώνια και τραπεζικές συναλλαγές λίγες μέρες νωρίτερα, αντί να περιμένετε μέχρι την προηγούμενη μέρα σαν τόσους άλλους ανθρώπους, καθώς θα είναι γεμάτο και απογοητευτικό. Ανάλογα με το ποιο είναι το οικονομικό και πολιτικό κλίμα στην πόλη που γιορτάζετε τα γεγονότα μπορεί να είναι μια γιορτή ή περισσότερη διαμαρτυρία που είναι κάτι που θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο. Ρωτήστε τον θυρωρό σας εάν είναι ασφαλές να βγείτε έξω ή είναι καλύτερο να κάνετε μια μέρα ξεκούρασης στο ξενοδοχείο.

Buen viage! Boa Viagem!

Ενημερώθηκε στις 6 Αυγούστου 2016 από την Ayngelina Brogan