Νάπολη, το ανατριχιαστικό νεκροταφείο Fontanelle της Ιταλίας

Μια πληγή και μία πόλη χτισμένη σε ασβεστόλιθο ισοδυναμεί με ένα ανατριχιαστικό νεκροταφείο

Στα μέσα του 17ου αιώνα, ένα ξέσπασμα της Bubonic Plague εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλο το Βασίλειο της Νάπολης, τώρα μέρος της σύγχρονης χώρας της Ιταλίας. Ο ρυθμός θανάτου υπερέβη το ρυθμό με τον οποίο οι εκκλησίες μπορούσαν να προετοιμάσουν ταφικά οικόπεδα, ωστόσο, που ανάγκασε τους κηδεμόνες να κάνουν τρομερή δράση - δηλαδή, μεταφέροντας τα παλιά υπολείμματα σε μια σπηλιά για να δώσουν περιθώρια στους νέους νεκρούς.

Σκεφτείτε ότι είναι ανατριχιαστικό; Ποτέ δεν θα μαντέψετε τι συνέβη με τα οστά μετά από την ανάμειξή τους σε μια τοποθεσία που σήμερα είναι γνωστή ως Κοιμητήριο Fontanelle, η οποία εκτιμάται σήμερα ότι έχει πάνω από οκτώ εκατομμύρια από αυτά.

Υπόδειξη: Θα μπορείτε να δείτε την απάντηση σε αυτή την ερώτηση με τα μάτια σας.

Το Νεκρό Νεκροταφείο της Νάπολης

Προτού μπορώ να σας πω τι συνέβη με τα οστά στο Νεκροταφείο της Fontanelle, πρέπει να σας εξηγήσω λίγο περισσότερο την ιστορία - η διακλάδωση των "παλαιών οστών" μετά τη συντριπτική έκρηξη της μολύνσεως ήταν μόνο η αρχή των μακάβριων αποδράσεων εδώ.

Βεβαίως, μερικές δεκαετίες αργότερα, μια περίοδο μεγάλων πλημμυρών στη Νάπολη είχε ως αποτέλεσμα τα οστά από το νεκροταφείο να απομακρύνονται από τη σπηλιά. Μόλις τα νερά υποχώρησαν και τα οστά αποκαταστάθηκαν τελικά, ήταν σε ακόμη πιο ματωμένο και απρόσεκτο τρόπο από πριν. Αυτό οδήγησε τους Γάλλους, που είχαν ξεπεράσει την πόλη από τις αρχές του 19ου αιώνα, για να χαρακτηρίσουν το Νεκροταφείο Fontanelle ως το επίσημο τελικό σημείο ανάπαυσης του άπορου πληθυσμού της Νάπολης.

Μια ανατριχιαστική λατρεία της αφοσίωσης

Αν και όλα αυτά δεν ήταν αρκετά κακά, μια νέα επιδημία έπληξε τη Νάπολη στα μέσα του 19ου αιώνα (αυτή τη φορά, ήταν χολέρα), η οποία οδήγησε σε ακόμα πιο ανώνυμα πτώματα να ξεκουραστούν στο νεκροταφείο Fontanelle.

Περίπου την ίδια εποχή, η ύπαρξη του νεκροταφείου άρχισε να εξέρχεται γύρω από τη Νάπολη, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της πόλης να αρχίσουν να το βλέπουν για τον εαυτό τους - πολλοί έγιναν συμπαθητικοί προς τα οστά.

Άλλοι ήταν απόλυτα αφοσιωμένοι, υποστηρίζοντας ότι από τη στιγμή που οι νεκροί στο χωριό Fontanelle ζούσαν σε μεγάλο βαθμό με ζωή αορατότητας και ένδειας, έπρεπε να φροντιστούν με το θάνατο, μια τάση που με την πάροδο του χρόνου είχε ως αποτέλεσμα το σχηματισμό «λαών αφοσίωσης» προς τα οστά .

Αυτά έγιναν ολοένα και πιο πανταχού παρόντα μέχρι το 1969, όταν ο καρδινάλιος της Νάπολης τους απαγόρευσε λόγω της θυσίας τους και έκλεισε το νεκροταφείο.

Πώς να επισκεφθείτε το νεκροταφείο Fontanelle

Τα καλά νέα είναι ότι το Κοιμητήριο Fontanelle έχει ανοίξει εκ νέου, αν και ως ιστορικός χώρος, παρά ως νεκροταφείο σε ενεργό χρήση. Με αυτό που είπατε, δεν πρέπει να συγκλονίζεστε όταν περπατάτε μέσα στη σπηλιά και βλέπετε περισσότερα κρανία από αυτά που μπορείτε να υπολογίζετε, για να μην πείτε τίποτα για τα άλλα τυχαία οστά που σπρώχνονται. Το Νεκροταφείο Fontanelle σίγουρα διαφωνεί με το πιο περίεργο υπαίθριο μουσείο του κόσμου, αν δεν υπάρχει τίποτε άλλο.

Για να επισκεφθείτε το Κοιμητήριο Fontanelle, το οποίο είναι ελεύθερο να μπείτε από τον Ιούλιο του 2014, πάρτε τη Γραμμή 1 του μετρό της Νάπολης στο σταθμό "Materdei", ακολουθήστε τις πινακίδες που δείχνουν προς το Cimitero delle Fontanelle . Εναλλακτικά, χαλαρώστε μια καμπίνα στο "Cimitero delle Fontanelle". Το νεκροταφείο είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 10 π.μ. έως τις 5 μ.μ. και δεν χρειάζεστε ούτε ραντεβού ούτε εισιτήριο για επίσκεψη, αν και αν επισκεφθείτε το χειμώνα, θα πρέπει να το φορέσετε θερμά, αφού το μουσείο είναι τεχνικά σε εξωτερικούς χώρους.