Ημέρα γιορτής του San Gennaro

Ένα κορυφαίο φεστιβάλ στη Νάπολη της Ιταλίας

Η Ημέρα των Γιορτών του San Gennaro είναι το σημαντικότερο θρησκευτικό φεστιβάλ στη Νάπολη της Ιταλίας. Ο Σαν Γκενάρο, ο επίσκοπος του Μπενεβέντο και μάρτυρας, ο οποίος διώχθηκε ως Χριστιανός και τελικά αποκεφαλίστηκε το 305 μ.Χ., είναι ο προστάτης της Νάπολης και ο γοτθικός καθεδρικός ναός του 13ου αιώνα είναι αφιερωμένος σε αυτόν. Μέσα στον καθεδρικό ναό ή το δούο, το Παρεκκλήσι του Θησαυρού του San Gennaro είναι διακοσμημένο με μπαρόκ τοιχογραφίες και άλλα έργα τέχνης, αλλά το σημαντικότερο είναι τα λείψανα του αγίου, συμπεριλαμβανομένων δύο σφραγισμένων φιαλών του πήλινου αίματος του που στεγάζεται σε μια ασημένια λειψανοθήκη.

Σύμφωνα με το μύθο, ένα μέρος του αίματος του συλλέχθηκε από μια γυναίκα που τον πήγε στη Νάπολη, όπου υγροποιήθηκε 8 ημέρες αργότερα.

Το πρωί της 19ης Σεπτεμβρίου, ημέρα γιορτής του San Gennaro, χιλιάδες άνθρωποι γεμίζουν τον καθεδρικό ναό της Νάπολης και την πλατεία Piazza del Duomo, την πλατεία μπροστά της, ελπίζοντας να δει το αίμα του αγίου υγροποιημένο σε αυτό που είναι γνωστό ως το θαύμα του San Gennaro . Σε μια πανηγυρική θρησκευτική τελετή, ο καρδινάλιος αφαιρεί τα φιαλίδια αίματος από το παρεκκλήσι όπου φυλάσσονται και μεταφέρονται σε μια πομπή, μαζί με μια προτομή του San Gennaro, στον ψηλό βωμό του καθεδρικού ναού. Το πλήθος παρακολουθεί με άγχος για να δει αν το αίμα υγροποιείται με θαυματουργό τρόπο, πιστεύεται ότι είναι ένα σημάδι ότι ο Σαν Γκενάρο ευλόγησε την πόλη (ή ένα κακό όνομά αν δεν το κάνει). Αν υγροποιηθεί, η εκκλησία κουδουνίζει το δαχτυλίδι και ο Καρδινάλιος παίρνει το υγροποιημένο αίμα μέσω του καθεδρικού ναού και έξω στην πλατεία έτσι ο καθένας μπορεί να το δει. Στη συνέχεια επιστρέφει τη λειψανοθήκη στο βωμό όπου τα φιαλίδια παραμένουν στην οθόνη για 8 ημέρες.

Όπως συμβαίνει με πολλά ιταλικά φεστιβάλ, υπάρχει κάτι περισσότερο από το κύριο γεγονός. Η τελετή ακολουθείται από μια θρησκευτική πομπή στους δρόμους του ιστορικού κέντρου, όπου και οι δρόμοι και τα καταστήματα είναι κλειστά. Στο δρόμο πωλούνται παιχνίδια, μπιχλιμπίδια, τρόφιμα και καραμέλες. Οι εορταστικές εκδηλώσεις συνεχίζονται για οκτώ ημέρες έως ότου η λειψανοθήκη επιστρέψει στη θέση της.

Το θαύμα του αίματος του San Gennaro εκτελείται επίσης στις 16 Δεκεμβρίου και το Σάββατο πριν από την πρώτη Κυριακή του Μαΐου, καθώς και σε ειδικές περιόδους του χρόνου για την αποτροπή καταστροφών, όπως η έκρηξη του Βεζούβιου ή για την επίσκεψη αξιωματούχων.

Ένα Φεστιβάλ του San Gennaro πραγματοποιείται επίσης τον Σεπτέμβριο σε πολλές ιταλικές κοινότητες εκτός Ιταλίας, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης και του Λος Άντζελες στις ΗΠΑ. Διαβάστε περισσότερα γι 'αυτό στα ιταλικά αμερικανικά φεστιβάλ .