Ιστορία του Παρθενώνα του Νάσβιλ και της εκατονταετούς έκθεσης του Τενεσί

Εξερευνώντας τον Παρθενώνα του Νάσβιλ και την εκατονταετή έκθεση του Τενεσί

Το 1796 το Τενεσί έγινε το 16ο κράτος της Ένωσης. Το όνομα του Τενεσί προέρχεται από το όνομα Cherokee Tanasai, το οποίο ήταν ένα χωριό στην περιοχή.

Με τις πρώτες αφίξεις μη-ινδών εποίκων, όπως ο Timothy Demontbruen, ο James Robertson και το κόμμα Donelson, στις αρχές της δεκαετίας του '90, ο Τενεσίς γρήγορα μείωσε τους δεσμούς ως γνωστό ως το δυτικό τμήμα της Βόρειας Καρολίνας, και αργότερα το κράτος Franklin, και ζήτησαν την είσοδο στην Ένωση.



Μέσα στον επόμενο αιώνα, το Τενεσί βρέθηκε μετασχηματισμένο από ένα εμπορικό κέντρο, το οποίο συχνάζουν οι Mountain Men διερευνώντας τις συναλλαγές γούνας από τον ποταμό Μισισιπή στις περιοχές του Άνω Ιλλινόις. σε ένα ακμάζον εκπαιδευτικό και εμπορικό κέντρο.

Στον εκπαιδευτικό του 1840, ο Philip Lindsay σκέφτηκε ότι το Nashville πρέπει να ενθαρρύνει τα ιδανικά της κλασικής ελληνικής εκπαίδευσης, όπως η Φιλοσοφία και τα Λατινικά και να είναι γνωστή ως η Αθήνα της Δύσης. Ενώ αυτό το ψευδώνυμο δεν πήρε ποτέ το χέρι, δεκαετίες αργότερα το Νάσβιλ θα έδινε παρόμοιο ψευδώνυμο. Η Αθήνα του Νότου , που θα γίνει συνώνυμη με το Νάσβιλ μέχρι να φτάσει ο τίτλος της Music City, με την αυγή του Grand Ole Opry στη δεκαετία του '30. Αν κοιτάξετε στις κίτρινες σελίδες του Nashville, θα βρείτε ακόμα πολλές εταιρείες με το όνομα της Αθήνας στον τίτλο τους.

Το 1895 το Τενεσί αναζητούσε έναν τρόπο για να τιμήσει την 100χρονη επέτειό του και αποφάσισε να διοργανώσει εκατονταετή έκθεση στην πρωτεύουσα του Νάσβιλ και στη συνέχεια να οικοδομήσει ένα ακριβές αντίγραφο του Παρθενώνα της αρχαίας Ελλάδας και έτσι ο Παρθενώνας, Μεγάλη Έκθεση, ήταν το πρώτο κτίριο που ανεγέρθηκε.



Φωτογραφική συλλογή του Παρθενώνα του Νάσβιλ

Ακολούθησε η κατασκευή άλλων 36 κτιρίων, με το θέμα του Παρθενώνα. Ορισμένα από αυτά ήταν το κτίριο Commerce, Memphis Shelby Co. Tennessee Pyramid, το κτίριο Γυναικών και το κτίριο Negro, το οποίο παρείχε ένα λόγο ομιλίας για τέτοιους αρχιτέκτονες όπως ο Booker T. Washington.

Με τους χρονικούς περιορισμούς που έπρεπε να συμπληρώσουν τους λόγους έκθεσης μέχρι το 1896, όλα τα κτίρια κατασκευάστηκαν χρησιμοποιώντας υλικά που θα επιβιώσουν μόνο κατά τη διάρκεια της έκθεσης.



Λόγω της γραφειοκρατικής γραφειοκρατίας και των προεδρικών εκλογών του 1896, η Μεγάλη Χρονική Έκθεση δεν εμφανίστηκε παρά το 1897, ένα χρόνο μετά τον εορτασμό της κρατικής κυριαρχίας. Ακόμα και με το καθυστερημένο άνοιγμα, το Centennial Celebration ήταν μια τεράστια επιτυχία, με πάνω από 1,8 εκατομμύρια επισκέπτες για μια περίοδο 6 μηνών.

Εντός δύο χρόνων από το πέρας της εκατονταετηρίδας, όλα τα κτίρια είχαν σπάσει, με εξαίρεση τα τρία, το Παρθενώνα, το κτίριο της Αλαμπάμα και το κτίριο των Ιπποτών της Πυθίας, το οποίο αργότερα απομακρύνθηκε και έγινε ιδιωτική κατοικία στο Franklin Tennessee . Όταν ήρθε η ώρα να απομακρυνθεί ο Παρθενώνας, υπήρξε μια τέτοια επανάσταση στο Νάσβιλ, ότι η κατεδάφιση σταμάτησε.

Το αντίγραφο του Παρθενώνα που χτίστηκε με προσωρινά υλικά διήρκεσε 23 χρόνια. Το 1920, λόγω της δημοτικότητας της δομής, η πόλη του Νάσβιλ, τα επόμενα 11 χρόνια αντικατέστησε το γύψο, το ξύλο και το κτίριο από τούβλα χρησιμοποιώντας μόνιμα υλικά, και αυτή η έκδοση εξακολουθεί να είναι σήμερα.



Φωτογραφική συλλογή του Παρθενώνα του Νάσβιλ

Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν μπορείτε να δείτε το μεγαλείο αυτού που έμοιαζε ο Παρθενώνας κατά την ακμή του.

Στην Ελλάδα ο αρχικός Παρθενώνας κάθεται σαν μια σκηνική ομοιότητα με το παρελθόν της, αφού καταστράφηκε από μια έκρηξη το 1687 μ.Χ. και επιβίωσαν κάπως τα ίχνη του πολέμου, της γραφειοκρατίας και της τυραννίας.

Το Νάσβιλ, με το πλήρες αντίγραφο του, μπορεί να σας δείξει την αληθινή ομορφιά της τεράστιας δομής που έχτισαν οι Έλληνες, για να τιμήσει τη Θεά Αθηνά.



Ο Παρθενώνας στο Νάσβιλ είναι το μόνο αντίγραφο πλήρους μεγέθους που υπάρχει. Οι τεράστιες πόρτες εισόδου Bronze των 7 τόνων στην ανατολική και τη δυτική πλευρά είναι οι μεγαλύτερες του είδους τους στον κόσμο. Τα ανάγλυφα του αέριου δημιουργήθηκαν από τις άμεσες εκτυπώσεις των πρωτοτύπων, που στεγάζονται στο Βρετανικό Μουσείο Τέχνης.

Χάρη σε μια επιτροπή με τον καλλιτέχνη / γλύπτη Nashville Allen LeQuire το 1990, ο Παρθενώνας φιλοξενεί επίσης το μεγαλύτερο εσωτερικό άγαλμα στο δυτικό ημισφαίριο.

Φωτογραφική συλλογή του Παρθενώνα του Νάσβιλ

Το αληθινό κεντρικό κομμάτι του Παρθενώνα του Νάσβιλ είναι το άγαλμα ύψους 41 ποδιών 10 ίντσας με ψηλό χρυσό φύλλο της Θεάς Αθηνάς. Ο Alan LeQuire πρέπει να επαινεθεί ως ένας από τους πρεμιέρες γλύπτες του κόσμου για την ενθουσιώδη αναψυχή του.

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Περικλή, η αρχική Αθηνά Παρθένιος που δημιουργήθηκε από τον Φειδία κατά τα έτη 449 έως 432 π.Χ., κατασκευάστηκε από πλάκες χρυσού και ελεφαντόδοντου, προσαρτημένες σε ένα πλαίσιο που αποτελείται από ξύλο, μέταλλο, πηλό και γύψο.

Τα ρούχα και το οπλισμό της Αθηνάς αποτελούσαν χρυσό και το πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια ήταν από το Ivory. Τα μάτια της κατασκευάστηκαν από πολύτιμα κοσμήματα.

Όταν ο Χριστιανισμός σάρωσε τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία το έτος 500 μ.Χ., πολλοί από τους πρώην ειδωλολατρικούς ναούς εκκενώθηκαν ως Χριστιανικές εκκλησίες. Αυτό περιελάμβανε και τον Παρθενώνα. Μέχρι αυτή τη φορά το μεγάλο γλυπτό της Αθηνάς από τον Φειδία είχε εξαφανιστεί.

Ως υποσημείωση, ενώ έψαχνα για αυτό το άρθρο, έμαθα ότι ο Φειδίας είχε δημιουργήσει ένα τεράστιο άγαλμα του Δία, αλλά και μια μικρότερη, νωρίτερη χάλκινη και ελεφαντόδοντη έκδοση ενός αγάλματος της Αθηνάς, που ονομάζεται Αθηνά Προμάχος.

Η Ελλάδα είχε μείνει στα ερείπια το έτος 480BC από τους Πέρσες. Όλα τα κτίρια και τα αγάλματα που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του χτύπου του Περικλή 40 χρόνια αργότερα, ήταν μεγαλυτέρου μεγέθους αναψυχές προηγούμενων κατασκευών, συμπεριλαμβανομένου του Αθηναίου Παρθένου.

Δεν νομίζω ότι κάποιος ξέρει πραγματικά τι συνέβη με την Αθηνά Παρθενώνα, αλλά υπάρχουν γραπτά αρχεία της Αθηνάς Προμάχου και κάποιες αναφορές, που ο Αθηνάς Παρθενός μεταφέρθηκε από την Βυζαντινή Αυτοκρατορία στην Κωνσταντινούπολη τον 5ο αιώνα μ.Χ.

Το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της Κωνσταντινούπολης παραθέτει μόνο ένα χάλκινο και ελεφαντόδοντο άγαλμα (Αθηνά Προμάχος). Όσο υπήρχαν και τα δύο αγάλματα, παραμένει το γεγονός ότι όλα τα αγάλματα και τα πολλά από τα κτίρια της Κωνσταντινούπολης καταστράφηκαν ολοσχερώς από έναν δημόσιο όχλο το 1203Δ.Χ.

Το κύριο πράγμα που με χτύπησε κατά τη διάρκεια της έρευνάς μου ήταν. Ο αρχαιολόγος ανακάλυψε ένα μικρό εργαστήριο του Φειδία, στη θέση όπου δημιουργήθηκε το άγαλμα του Δία.

Στον πυθμένα ενός λάκκου ανακάλυψαν ένα φλιτζάνι τσαγιού, στο οποίο είχε χαραγμένο το όνομα του Φειδία.

Μου φάνηκε ότι ο Φειδίας ήταν ίσως ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών και το μόνο που έχει ακόμα ο κόσμος που δημιούργησε είναι ....... Το Κύπελλο Τσαγιού.

Φωτογραφική συλλογή του Παρθενώνα του Νάσβιλ