Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ευρώ στην Αγγλία και σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο;

Ως επισκέπτης που ταξιδεύει μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ηπειρωτικής Ευρώπης, μπορείτε να αναρωτηθείτε αν πρέπει να συνεχίσετε να αλλάζετε το νόμισμά σας κάθε φορά που περνάτε από τη Ζώνη του Ευρώ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μπορείτε να ξοδέψετε τα ευρώ σας στο Λονδίνο και αλλού στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μια απλή, ευθεία ερώτηση, αλλά η απάντηση είναι λίγο πιο περίπλοκη από αυτό. Δεν είναι και όχι και - εκπληκτικά - ναι ... και επίσης ίσως. Το πιο σημαντικό, είναι καλή ιδέα να προσπαθήσετε να δαπανήσετε ευρώ και στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Μετά το Brexit

Σε λιγότερο από ένα χρόνο, το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Πολλά πράγματα θα αλλάξουν, αλλά οι ερωτήσεις για το νόμισμα θα παραμείνουν σχεδόν τα ίδια για τους επισκέπτες. Αυτό συμβαίνει επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο δεν υιοθέτησε ποτέ το ευρώ ως νόμισμά του και το χειριζόταν πάντα ως ξένο νόμισμα, ακριβώς όπως τα δολάρια. Τα καταστήματα λιανικής πώλησης που έχουν εγκαταστάσεις για την αποδοχή ευρώ, το κάνουν μόνο ως υπηρεσία ευγένειας για τους πολλούς ξένους τουρίστες που τους επισκέπτονται. Έτσι, μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, η κατάσταση όσον αφορά τη δαπάνη ευρώ στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αλλάξει. Αυτό που μπορεί να αλλάξει, ωστόσο, τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα, είναι η αστάθεια των συναλλαγματικών ισοτιμιών μεταξύ της λίρας στερλίνας και του ευρώ. Πριν προσπαθήσετε να χρησιμοποιήσετε τα ευρώ σας σε ένα από τα καταστήματα του Ηνωμένου Βασιλείου που τα δέχεται, ελέγξτε τη συναλλαγματική ισοτιμία (ένα από αυτά τα εργαλεία θα σας βοηθήσει) για να δείτε εάν κάποια άλλη μέθοδος αλλαγής τους μπορεί να είναι καλύτερη.

Πρώτα η απάντηση "Όχι δεν μπορείτε"

Το επίσημο νόμισμα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι η λίρα στερλίνα.

Τα καταστήματα και οι πάροχοι υπηρεσιών, κατά κανόνα, παίρνουν μόνο την στερλίνα. Εάν χρησιμοποιείτε πιστωτική κάρτα , ανεξάρτητα από το νόμισμα στο οποίο πληρώνετε τους λογαριασμούς σας, η κάρτα θα χρεωθεί με στερλίνες και ο τελικός λογαριασμός της πιστωτικής σας κάρτας θα αντανακλά τις συναλλαγματικές διαφορές και τις αμοιβές που η τράπεζα έκδοσης εισπράττει σε συνάλλαγμα.

Και τώρα για το "Ναι, ίσως"

Μερικά από τα μεγαλύτερα πολυκαταστήματα του Ηνωμένου Βασιλείου, ειδικά τα καταστήματα του Λονδίνου που αποτελούν τουριστικά αξιοθέατα, θα πάρουν ευρώ και κάποια άλλα ξένα νομίσματα (δολάρια ΗΠΑ, γιεν Ιαπωνίας). Η Selfridges (όλοι οι κλάδοι) και οι Harrods θα πάρουν και τις δύο στερλίνες, ευρώ και δολάρια ΗΠΑ στα κανονικά τους ταμειακές μηχανές. Η Selfridges λαμβάνει επίσης καναδικά δολάρια, ελβετικά φράγκα και ιαπωνικό γιεν. Η Marks και η Spencer δεν παίρνουν ξένα νομίσματα στα ταμειακά μητρώα αλλά, όπως και άλλα καταστήματα δημοφιλή με τους επισκέπτες, έχουν γραφείο αλλαγής (κυριολεκτικά ξένων τραπεζών όπου μπορείτε εύκολα να αλλάξετε χρήματα) - στα περισσότερα από τα μεγαλύτερα καταστήματα της.

Και για αυτό "ίσως"

Εάν σκέφτεστε να ξοδέψετε ευρώ στην Αγγλία ή αλλού στο Ηνωμένο Βασίλειο, να έχετε υπόψη σας ότι:

Η καλύτερη στρατηγική για τα ευρώ και άλλα ξένα νομίσματα . . .

. . Αλλάξτε το όταν φτάσετε στο σπίτι. Κάθε φορά που αλλάζετε χρήματα, χάνετε κάποια χρηματική αξία στην ανταλλαγή. Εάν επισκέπτεστε το Ηνωμένο Βασίλειο ως μια τελευταία στάση προτού πάτε στο σπίτι σας ή αν η επίσκεψή σας είναι μέρος περιήγησης σε αρκετές χώρες, είναι δελεαστικό να αλλάξετε τα κεφάλαιά σας στο νόμισμα της χώρας στην οποία τυχαίνει να βρίσκεστε. Μην το κάνετε. Αντι αυτου:

  1. Αγοράστε το ελάχιστο ποσό νομίσματος που νομίζετε ότι θα χρειαστεί να περάσετε. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε την πιστωτική ή χρεωστική σας κάρτα για να αγοράσετε κάτι παραπάνω από το να έχετε παραμείνει φορτία ξένου νομίσματος.
  2. Θυμηθείτε να χρησιμοποιήσετε τα νομίσματά σας - είναι σχεδόν αδύνατο να αλλάξετε μεταξύ νομισμάτων.
  3. Κρατήστε το νόμισμα που απομένει μέχρι να φτάσετε στο σπίτι σας. Καταργήστε τα ευρώ σας , τα ελβετικά φράγκα, τη δανική κορώνα, τα ουγγρικά φιορίνια σε ασφαλές μέρος και τα αλλάξτε όλα αμέσως στο δικό σας εθνικό νόμισμα όταν φτάσετε στο σπίτι σας. Εάν δεν το κάνετε, χάνετε αξία με κάθε ανταλλαγή.

Προσοχή στους απατεώνες

Σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, οι αντιπρόσωποι που σας αναγνώρισαν ως "ξένο" ενδέχεται να προσπαθήσουν να σας πουλήσουν νόμισμα σε αντάλλαγμα για δολάρια ή ευρώ. Εάν έχετε ταξιδέψει στη Μέση Ανατολή, μέρη της Ανατολικής Ευρώπης και της Αφρικής, ίσως έχετε ήδη αντιμετωπίσει αυτό.

Αυτή η πρακτική είναι σχεδόν άγνωστη στο Ηνωμένο Βασίλειο, οπότε, αν σας προσεγγίσει, μην μπείτε στον πειρασμό. Να είστε στη φρουρά σας, επειδή πιθανότατα είστε πυρετωμένοι. Το πρόσωπο που σας προσφέρει το ανταλλακτικό μπορεί να προσπαθεί να σας περάσει πλαστά χρήματα ή μπορεί απλά να σας αποσπάσει την προσοχή, ενώ οι φίλοι του πορτοφολιού / πορτοφολιού σας φεύγουν να εργαστούν.