Μουσείο προ-ισπανικής τέχνης Anahuacalli

Το μουσείο Museo Diego Rivera Anahuacalli στην πόλη του Μεξικού σχεδιάστηκε από τον καλλιτέχνη Ντιέγκο Ριβέρα για να φιλοξενήσει τη μαζική του συλλογή προ-ισπανικής τέχνης. Το όνομα Anahuacalli σημαίνει "σπίτι που περιβάλλεται από νερό" στο Nahuatl, τη γλώσσα των Αζτέκων.

Σχεδιασμός και συμβολισμός

Ο Rivera και η σύζυγός του Frida Kahlo αγόρασαν τη γη που βρίσκεται το μουσείο τη δεκαετία του 1930 με σκοπό τη δημιουργία ενός αγροκτήματος, αλλά με την πάροδο του χρόνου αποφάσισαν να χτίσουν αυτό το υβριδικό ναό-μουσείο εδώ.

Ο Ριβέρα είχε μια τεράστια συλλογή προ-ισπανικής τέχνης - πάνω από 50.000 κομμάτια τη στιγμή του θανάτου του (περίπου 2000 εκτίθενται στο μουσείο ανά πάσα στιγμή). Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν προβληματισμένος για να δει την αρχαία μεξικανική τέχνη να εγκαταλείπει τη χώρα και ήθελε να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερο και να τη διατηρεί στο Μεξικό και τελικά να την έχει στην οθόνη για να απολαύσει ο κόσμος.

Ο Rivera σχεδίασε το ίδιο το μουσείο, επιδεικνύοντας το ενδιαφέρον του για την αρχιτεκτονική, μια ελάχιστα γνωστή πλευρά του καλλιτέχνη. Εργάστηκε με τον φίλο του Juan O'Gorman, ο οποίος ήταν και ζωγράφος και αρχιτέκτονας. Το κτίριο είναι κατασκευασμένο από τον ηφαιστειακό βράχο που επικρατεί σε αυτή την περιοχή, η οποία είναι επίσης γνωστή ως "El Pedregal" (το βραχώδες μέρος). Ο σχεδιασμός εμπνεύστηκε από την αρχιτεκτονική της αρχαίας Μεσοαμερικής , καθώς και μερικές από τις προσωπικές του πινελιές. Ονομάζει κάπως το στυλ του κτιρίου "Teotihuacano-Maya-Rivera".

Το κτίριο μοιάζει με μια προ-ισπανική πυραμίδα, αλλά με ένα ευρύχωρο εσωτερικό και πολλά δωμάτια.

Το ίδιο το κτίριο είναι γεμάτο συμβολισμό. Το ισόγειο του κτιρίου αντιπροσωπεύει τον υπόκοσμο. Είναι πολύ σκοτεινό και δροσερό και έχει απεικονίσεις των θεών που κυβερνούσαν αυτό το αεροπλάνο. Ο δεύτερος όροφος αντιπροσωπεύει το επίγειο αεροπλάνο και περιέχει αριθμούς που εμπλέκονται σε καθημερινές δραστηριότητες. Ο τρίτος όροφος αντιπροσωπεύει τους ουρανούς.

Από τη βεράντα στον τελευταίο όροφο μπορείτε να απολαύσετε όμορφη θέα στη γύρω περιοχή.

Το μουσείο περιέχει ένα μεγάλο χώρο γεμάτο φως και αρχικά προοριζόταν να λειτουργεί ως στούντιο του Diego Rivera. Σε αυτό το διάστημα, εμφανίζονται τα σχέδια για την τοιχογραφία του Rivera "Man at the Crossroads". Η τοιχογραφία αρχικά υποτίθεται ότι ήταν στο κέντρο της Rockefeller στη Νέα Υόρκη, αλλά καταστράφηκε εξαιτίας ενός επιχειρήματος μεταξύ της Rivera και του Nelson Rockefeller σχετικά με τη συμπερίληψη ενός πορτρέτου του Λένιν στην τοιχογραφία.

Η κατασκευή δεν τελείωσε από τη στιγμή του θανάτου του Rivera το 1957 και ολοκληρώθηκε το 1964 υπό την επίβλεψη της κόρης του O'Gorman και της Ρούτας Ρούτ και έγινε μουσείο. Το μουσείο Anahuacalli μαζί με το Museo Frida Kahlo, γνωστό και ως Blue House, κρατιούνται και οι δύο σε ένα trust που διαχειρίζεται η Banco de Mexico.

Η επιθυμία του Ντιέγκο Ριβέρα ήταν ότι τόσο η τέφρα της συζύγου του όσο και η σύζυγός του θα γευτούν εδώ, αλλά μετά το θάνατό του θάφτηκε στην Ανθρωπότητα της Rotonda de Hombres και η στάχτη της Frida παρέμεινε στο La Casa Azul.

Να πάρει εκεί

Το Μουσείο Anahuacalli βρίσκεται στο San Pablo Tepetlapa, το οποίο βρίσκεται στον νομό Coyoacan στο νότιο τμήμα της πόλης, αλλά όχι πολύ κοντά στο ιστορικό κέντρο του Coyoacan ή στο μουσείο Frida Kahlo.

Τα Σαββατοκύριακα υπάρχει μια υπηρεσία λεωφορείου που ονομάζεται "FridaBus" που προσφέρει μεταφορά μεταξύ των δύο μουσείων. Η είσοδος και στα δύο μουσεία συμπεριλαμβάνεται στο κόστος, 130 pesos για ενήλικες και 65 pesos για παιδιά κάτω των 12 ετών.

Με την αγορά ενός εισιτηρίου είτε στο Anahuacalli είτε στο Museo Frida Kahlo, θα πάρετε επίσης το εισιτήριο στο άλλο μουσείο (απλά κρατήστε το εισιτήριό σας και δείξτε το στο άλλο μουσείο).