Μουσείο Γεωργίας O'Keeffe, Σάντα Φε - O'Keeffe Studio, Abiquiu

Plus περιηγείστε στο O'Keeffe Home and Studio στο Abiquiu και στο κοντινό Ranch Ghost

Λίγοι καλλιτέχνες του 20ου αιώνα συνδέονται τόσο πολύ με την περιοχή στην οποία δούλευαν παρά ο θρυλικός ζωγράφος Georgia O'Keeffe με το βόρειο κεντρικό Νέο Μεξικό, ιδιαίτερα τα απομονωμένα βράχια και τα κόκκινα φαράγγια γύρω από το χωριό Abiquiu και, βορειότερα, Ghost Ranch - O'Keeffe έζησε και είχε στούντιο και στα δύο μέρη. Ως η κοντινότερη πόλη του Abiquiu και του σπιτιού του καλλιτέχνη μέχρι το τέλος της περίφημης 98χρονης ζωής της (πέθανε το 1986), είναι σκόπιμο το Santa Fe να είναι το site του Μουσείου Georgia O'Keeffe (217 Johnson St., 505 -946-1000) - το μουσείο απέχει λίγα τετράγωνα από την ιστορική πλατεία του Σάντα Φε, μόλις πέντε λεπτά με τα πόδια από το εντυπωσιακό μουσείο τέχνης του Νέου Μεξικού και το παλάτι των Διοικητών .

Το μουσείο O'Keeffe άνοιξε το 1997 μέσα σε ένα νεόκτιστο, αλλά παραδοσιακά σχεδιασμένο, στο κτίριο του τοπικού Pueblo Revival. Πρόκειται για ένα σχετικά συμπαγές μουσείο και χρειάζεται μόνο περίπου μία ώρα έως 90 λεπτά για μια ολοκληρωμένη επίσκεψη, παράγοντας το χρόνο που μπορεί να περάσετε να παρακολουθείτε μία από τις ταινίες που προβάλλονται τακτικά για την O'Keeffe και τη ζωή της. Το μουσείο περιλαμβάνει πάνω από 3.000 έργα της, αλλά μόνο ένας μικρός αριθμός εμφανίζονται ανά πάσα στιγμή. Επιπλέον, μερικά αρκετά έξυπνα και συναρπαστικά περιστρεφόμενα shows, τα οποία συνήθως διαρκούν για δύο έως έξι μήνες, τοποθετούνται σε δύο ή τρεις αίθουσες του μουσείου. Αυτές οι προσωρινές εκθέσεις έχουν συχνά επιδιώξει να τοποθετήσουν το έργο του O'Keeffe στο πλαίσιο του αμερικανικού μοντέρνου κινήματος τέχνης και έχουν επίσης μερικές φορές φωτογραφία από τη ζωή του - ήταν παντρεμένη με τον φωτογράφο Alfred Stieglitz, ο οποίος ήταν περισσότερο από 20 χρόνια ανώτερος και την προηγήθηκε σε ηλικία 82 ετών το 1946.

Σε αυτό το σημείωμα υπήρξε μεγάλη εικασία κατά τη διάρκεια των ετών ως προς το αν ο O'Keeffe ήταν αμφιφυλόφιλος (εδώ είναι μια μεγάλη συζήτηση για το θέμα, σε επιστολή του 1989 προς τους The New York Times, από έναν εκδότη μιας από τις βιογραφίες της). Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η O'Keeffe είχε σεξουαλικές σχέσεις με γυναίκες, αν και ζούσε σε διάφορες εποχές με τη στενή φίλη της Maria Chabot (η οποία ήταν αμφιφυλόφιλη).

Μπορεί να μην γνωρίζουμε ποτέ οριστικά τον τρόπο με τον ακριβή χαρακτήρα του σεξουαλικού προσανατολισμού της O'Keeffe και με πολλούς θαυμαστές της LGBT, αυτό δεν είναι σημαντικό. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο O'Keeffe αψήφησε πολλές συμβάσεις της ημέρας της και τόσο η ζωή όσο και η δουλειά της έχουν εμπνεύσει τις λεγεώνες των οπαδών LGBT.

Αν έχετε το χρόνο - χρειάζεται κάποιος προγραμματισμός - αξίζει σίγουρα το ταξίδι στο O'Keeffe Abiquiu House and Studio, ένα ισπανικό αποικιακό σπίτι 5.000 τετραγωνικών ποδιών σε μια μπλόφα που έχει αποκατασταθεί για να φανεί όπως έκανε όταν το καλλιτέχνης έζησε εδώ στις αρχές της δεκαετίας του '80. Το σπίτι διοικείται από το ίδρυμα Μουσείο Γεωργίας O'Keeffe. Οι εκδρομές κοστίζουν 35 με 60 δολάρια ανά άτομο (ανάλογα με τον χρόνο και τον τύπο της περιήγησης) και οι προκαταβολές είναι απαραίτητες, με εκδρομές που παρέχονται μόνο σε ορισμένες ημέρες από τα μέσα Μαρτίου έως τα τέλη Νοεμβρίου. Μόνο 12 άτομα επιτρέπονται σε κάθε μία από αυτές τις κατευθυνόμενες - και πολύ ενδιαφέρουσες - περιπάτους στο σπίτι του O'Keeffe. Οι περιηγήσεις αναχωρούν με το λεωφορείο από το Abiquiu Inn (ένα υπέροχο μέρος για να μείνετε, παρεμπιπτόντως), οπότε πρέπει να πάτε εκεί από τη Σάντα Φε - χρειάζεται περίπου μια ώρα.

Οι επισκέπτες μερικές φορές συγχέονται από τη σχέση μεταξύ της κατοικίας O'Keeffe στο Abiquiu και του πρώην στούντιο στο Ghost Ranch.

Αυτά είναι δύο ξεχωριστά μέρη, περίπου 15 μίλια μεταξύ τους. O'Keeffe έζησε σε ένα σπίτι που τώρα ανήκει στο Μουσείο Georgia O'Keeffe αλλά δεν ήταν ανοιχτό για τους πολίτες κατά τα πρώτα της χρόνια στο Νέο Μεξικό, τη δεκαετία του 1930 και συνέχισε να διαιρεί το χρόνο της ανάμεσα στο Ghost Ranch και το σπίτι Abiquiu μέχρι το 1984 , όταν μετακόμισε στο Σάντα Φε. Παρόλο που δεν μπορείτε να επισκεφθείτε το σπίτι του Ghost Ranch, μπορείτε να κάνετε περιηγήσεις στο γύρω τοπίο στο Ghost Ranch Conference Center (US 84, 40 μίλια βόρεια της Espanola μεταξύ μαρκαδόρων 224 και 225, 877-804-4678) ανήκε σε αυτό το αγροτεμάχιο αξίας 21.000 δρχ., το οποίο εμφανίζεται τόσο εμφανώς στους πίνακες του O'Keeffe. Στο Ghost Ranch, μπορείτε να κάνετε κράτηση για μια ποικιλία περιηγήσεων και δραστηριοτήτων, από βόλτες με ποδήλατο και πεζοπορίες με οδηγό σε περιηγήσεις σε εκείνες τις περιοχές που αποκαλύπτουν την ιδιοκτησία που χρησιμοποιείται σε διάσημες ταινίες για αρχαιολογικές και παλαιοντολογικές εκδρομές.

Εάν σχεδιάζετε να περιηγηθείτε στο στούντιο Abiquiu και επισκεφθείτε το Ghost Ranch, κάντε ξανά όλες τις κρατήσεις και εξετάζοντας τη διανυκτέρευση στο Abiquiu ή κοντά στο Abiquiu, είτε στο προαναφερόμενο Abiquiu Inn είτε στο gay-friendly spa Ojo Caliente Mineral Springs Resort. Δυστυχώς, το γοητευτικό και αρκετά μαγευτικό πανδοχείο Rancho de San Juan έκλεισε και μετατράπηκε σε condos.