Κάστρο Ormond στο Carrick-on-Suir

Ένα όμορφο αρχοντικό Tudor στο Carrick-on-Suir, County Tipperary

Το Κάστρο Ormond, που σήμερα είναι κρυμμένο σε δημόσιο πάρκο στο Carrick-on-Suir, θεωρείται το καλύτερα διατηρημένο αρχοντικό της Ελίζαμπεθ στην Ιρλανδία - στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν πολλά κτίσματα από την περίοδο Tudor ως άθικτα. Ελαφρώς κρυμμένο μακριά από την καθαρή θέα (πρέπει να ξέρετε πού να πάτε, ουσιαστικά, ή να εμπιστευτείτε τα σημεία σηματοδότησης), είναι το κύριο τουριστικό αξιοθέατο στην περιοχή, καθώς και μια σημαντική περιοχή του County Tipperary επίσης.

Μια σύντομη ιστορία του Κάστρου Ormond

Ο Κάστρο Ormond, όπως φαίνεται σήμερα, χτίστηκε από τον Θωμά, τον 10ο κόμη του Όρμοντ, γύρω στο 1560. Ωστόσο, ένα παλαιότερο κτίριο χρησιμοποιήθηκε ως βάση - μπορεί να αναγνωριστεί ακόμη και ο τοίχος των μέσων του 15ου αιώνα, γεμάτος με γωνιακούς πύργους. Αλλά ο Τόμας άλλαξε εντελώς τον χαρακτήρα του κάστρου, χάνοντας τις περισσότερες αμυντικές δομές και δημιουργώντας ένα επιβλητικό οικογενειακό σπίτι. Έτσι, το κάστρο Ormond είναι η μόνη μεγάλη ιεραρχημένη κατοικία της Ιρλανδίας από την περίοδο Tudor που εξακολουθεί να υπάρχει. Το αρχικό κάστρο ιδρύθηκε κάποτε πριν από το 1315, όταν έπεσε στην οικογένεια Butler, αργότερα γνωστή ως Earls of Ormond.

Περίπου 250 χρόνια αργότερα ο Earl Thomas πέρασε μερικά χρόνια (και μια μικρή περιουσία) στο δικαστήριο της εξαδέλφισής του Βασίλισσα Ελισάβετ Ι - ήταν συγγενείς μέσω της μητέρας του, της κεφαλής Anne Boleyn, οικογένειας. Εμπνευσμένος από την "τυπικά αγγλική" ελισαβετιανή αρχιτεκτονική, προχώρησε να προσθέσει ένα επιβλητικό αρχοντικό Tudor στο παλιομοδίτικο και χρηστικό κάστρο Ormond.

Avantgarde τότε - στην πραγματικότητα, το έργο αναισθητοποίησης του Thomas ήταν το πρώτο σωστό αρχοντικό Tudor σε όλη την Ιρλανδία.

Αν και το σπίτι ήταν μια αγαπημένη κατοικία του Τζέιμς Μπάτλερ, του «Μεγάλου Δούκα», τον 17ο αιώνα, η οικογένεια άφησε και εγκατέλειψε το κάστρο του Ορμοντ μετά το θάνατό του (1688). Και ενώ παρέμεινε στην κατοχή των Butlers, επιτράπηκε να αποσυντεθεί και ακόμη και εν μέρει να υποχωρήσει.

Τέλος, το 1947, το Κάστρο Ormond παραδόθηκε στο ιρλανδικό κράτος. Αργότερα άρχισε (μερική) αποκατάσταση.

Κάστρο Ormond Σήμερα

Η επίσκεψη στο Κάστρο Ormond είναι μια εμπειρία δύο σταδίων - μπορείτε να εισέλθετε στο χώρο και την έκθεση, αλλά θα πρέπει να συμμετάσχετε σε μια περιοδεία (διάρκειας περίπου 45 λεπτών) για να δείτε τα δωμάτια του κράτους. Ανάλογα με το ενδιαφέρον που έχετε για την περίοδο Tudor, την αρχιτεκτονική ή το τηλεοπτικό θέαμα "The Tudors" (τμήματα του οποίου στην πραγματικότητα γυρίστηκαν εδώ) μπορείτε να επιλέξετε και να επιλέξετε.

Μια βόλτα στην αυλή και γύρω από το σπίτι θα δώσει μια καλή εντύπωση της αρχιτεκτονικής της Ελισάβετ και θα ανακαλύψετε ενδιαφέρουσες μικρές λεπτομέρειες. Κοιτάξτε για τα παράθυρα oriel της βεράντας στο κέντρο της πρόσοψης και τα πολύχρωμα παράθυρα και στους δύο ορόφους. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα πρέπει να κοιτάξετε τα χελιδόνια που πετούν μέσα από ορισμένες πύλες με τον προσδιορισμό των πιλότων καμικάζι. Να είστε έτοιμοι για σχεδόν ατυχίες.

Η έκθεση των ναύλων είναι πολύ ενδιαφέρουσα, μερικά πολύ ωραία παραδείγματα είναι προς το παρόν. Δυστυχώς σε πολύ χαμηλό φωτισμό για να προστατευτούν από υπερβολική έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία (περιμένετε λίγα λεπτά μέχρι να ξεκινήσει το νυχτερινό όραμά σας). Εδώ το κράτος θα μπορούσε να κάνει περισσότερα ... όταν επισκεφθήκαμε μία από τις υπέροχες φώκιες των κτημάτων που πραγματικά χύθηκε μακριά, για να επιτρέψει την απώλεια τέτοιων θησαυρών φαίνεται να είναι εξαιρετικά απρόσεκτος και σκληρός.

Περισσότερη φροντίδα επενδύεται στα δωμάτια του κράτους, αναμφίβολα το προβάδισμα του κάστρου Ormond με μερικά από τα καλύτερα διακοσμητικά γύψο στην Ιρλανδία. Μια αξιέπαινη εργασία αποκατάστασης έγινε στο Long Gallery στον πρώτο όροφο, όπου η οροφή είχε καταρρεύσει κατά τη διάρκεια των αιώνων παραμέλησης. Μόλις κρεμασμένος με πλούσια (και ζεστά) ταπετσαρίες, αυτό το δωμάτιο φαίνεται τώρα λίγο γυμνό. Αλλά εξακολουθεί να έχει ένα πανέμορφο ασβεστολιθικό τζάκι (χρονολογείται από το 1565). Υπάρχει επίσης γραφικό πορτραίτο της βασίλισσας Ελισάβετ Ι, πλαισιωμένο από αλληγορικές φιγούρες Equity and Justice. Αυτό συμπεριλήφθηκε προς τιμήν του ξαδέλφου του Τόμας Μπάτλερ, της βασίλισσας, και για να προετοιμαστεί για την υποσχόμενη επίσκεψή της (η οποία, παρεμπιπτόντως, δεν έγινε ποτέ).

Κάστρο Ormond - αξίζει μια επίσκεψη;

Σίγουρα ναι, αν βρίσκεστε στην περιοχή και αξίζετε λίγο ταξίδι, αν θέλετε να δείτε σε μεγάλο βαθμό ανέγγιχτη αρχιτεκτονική Tudor.

Μπορεί να μην είναι το πιο εντυπωσιακό κάστρο της Ιρλανδίας , αλλά ήταν μια πρωτοποριακή αρχιτεκτονική της εποχής και είναι σήμερα μοναδικό. Εάν κατευθυνθείτε προς Tipperary για το βράχο του Cashel , φροντίστε να πάρετε και στο Ormond Castle.