Κάστρο Κάρλα στη Μαχαράστρα: Βασικός οδηγός ταξιδιών

Rock-Cut Βουδιστικές Σπηλιές με την μεγαλύτερη και καλύτερα διατηρημένη αίθουσα προσευχής στην Ινδία.

Τα πετρόκτιστα βουδιστικά σπήλαια Karla, που δεν είναι τόσο εκτεταμένα ή περίτεχνα όπως τα σπήλαια Ajanta και Ellora στη Μαχαράστρα, είναι αξιοθαύμαστα επειδή έχουν την μεγαλύτερη και καλύτερα διατηρημένη αίθουσα προσευχής στην Ινδία. Πιστεύεται ότι χρονολογείται από τον 1ο αιώνα π.Χ.

Τοποθεσία

Οι σπηλιές έχουν κοπεί σε βράχο στην πλαγιά του λόφου πάνω από το χωριό Κάρλα στη Μαχαράστρα. Το Karla βρίσκεται λίγο έξω από την έξοδο του δρόμου Mumbai-Pune, κοντά στη Lonavala.

Ο χρόνος ταξιδιού από τη Βομβάη είναι περίπου 2 ώρες και είναι λιγότερο από μιάμιση ώρα από το Pune (σε κανονικές συνθήκες κυκλοφορίας).

Να πάρει εκεί

Αν δεν έχετε δικό σας όχημα, ο κοντινότερος σιδηροδρομικός σταθμός βρίσκεται στο Malavali, 4 χιλιόμετρα μακριά. Είναι προσβάσιμο με τοπικό τρένο από το Pune. Ο μεγαλύτερος σιδηροδρομικός σταθμός Lonavala είναι επίσης κοντά και τα τρένα από τη Βομβάη θα σταματήσουν εκεί. Μπορείτε εύκολα να πάρετε έναν αυτοκινούμενο ριψό στις σπηλιές από το σιδηροδρομικό σταθμό. Διαπραγματεύονται τα τέλη όμως. Αναμείνετε να πληρώσετε τουλάχιστον 100 ρουπίες σε ένα δρόμο από το Malavali. Αν ταξιδεύετε με λεωφορείο, κατεβείτε στη Lonavala.

Εισιτήρια και τέλη εισόδου

Υπάρχει ένα περίπτερο εισιτηρίων στην κορυφή του λόφου, στην είσοδο των σπηλαίων. Το ποσό συμμετοχής είναι 20 ρουπίες για τους Ινδιάνους και 200 ​​ρουπίες για ξένους.

Ιστορία και αρχιτεκτονική

Τα σπήλαια Κάλα ήταν κάποτε βουδιστικό μοναστήρι και αποτελούσαν 16 ανασκαφές / σπηλιές. Οι περισσότερες από τις σπηλιές ανήκουν στην πρώιμη φάση Hinayana του Βουδισμού, εκτός από τρεις από την μεταγενέστερη φάση Mahayana.

Η κύρια σπηλιά είναι η τεράστια αίθουσα προσευχής / συναρμολόγησης, γνωστή ως chaityagriha, που πιστεύεται ότι χρονολογείται από τον 1ο αιώνα π.Χ. Έχει μια υπέροχη οροφή κατασκευασμένη από ξυλόγλυπτο ξύλο τικ, σειρές από κολόνες διακοσμημένες με γλυπτά ανδρών, γυναικών, ελεφάντων και αλόγων και ένα μεγάλο παράθυρο ηλίου στην είσοδο που παραμορφώνει τις ακτίνες φωτός προς τη στούπα στο πίσω μέρος.

Οι άλλες 15 ανασκαφές είναι πολύ μικρότερες μονές ζωντανές και προσευχές, γνωστές ως viharas .

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σπηλιές περιέχουν λίγες αναπαραστάσεις του Βούδα (οι μεγάλες εικόνες του Βούδα παρουσιάστηκαν μόνο κατά τη διάρκεια της μεταγενέστερης φάσης Mahayana της βουδιστικής αρχιτεκτονικής, από τον 5ο αιώνα μ.Χ.). Αντ 'αυτού, οι εξωτερικοί τοίχοι της κύριας αίθουσας είναι κυρίως διακοσμημένοι με γλυπτά ζευγαριών και ελεφάντων. Υπάρχει επίσης ένας πανύψηλος πυλώνας με λιοντάρια στην κορυφή της στην είσοδο, παρόμοια με τη στήλη των λιονταριών που ανέθεσε ο αυτοκράτορας Ashoka στο Sarnath στο Uttar Pradesh για να σηματοδοτήσει το σημείο όπου ο Βούδας έδωσε τον πρώτο του λόγο μετά την φώτιση του. (Μια γραφική παράσταση αυτού υιοθετήθηκε ως το εθνικό έμβλημα της Ινδίας το 1950).

Ταξιδιωτικές συμβουλές

Η πρόσβαση στα σπήλαια Karla απαιτεί μια βόλτα 350 μέτρων από τη βάση του λόφου, ή σχεδόν 200 βήματα από το χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων γύρω από το μισό πάνω από το λόφο. Δεδομένου ότι υπάρχει επίσης ένας ινδουιστικός ναός (ο ναός της Εκβίρας, αφιερωμένος σε μια φυλετική θεά που λατρεύεται από την κοινότητα των ψαράδων Κολής) δίπλα στις σπηλιές, τα σκαλιά είναι γεμάτα με πωλητές που πωλούν θρησκευτικά σκευάσματα, σνακ και ποτά. Υπάρχει επίσης ένα χορτοφαγικό εστιατόριο στο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Η περιοχή είναι πολύ απασχολημένη με τους προσκυνητές που επισκέπτονται το ναό παρά τις σπηλιές.

Δυστυχώς, κατά περιόδους, γίνεται γεμάτο και θορυβώδες, και αυτοί οι άνθρωποι έχουν λίγη εκτίμηση για τις σπηλιές και τη σημασία τους. Αποφύγετε να πάτε εκεί ειδικά τις Κυριακές.

Υπάρχει επίσης ένα άλλο σύνολο σπηλαίων στο Bhaja, 8 χιλιόμετρα νότια της Κάρλας. Είναι παρόμοια στο σχεδιασμό με τα σπήλαια Karla (αν και η Κάρλα έχει το πιο εντυπωσιακό ενιαίο σπήλαιο, η αρχιτεκτονική στο Bhaja είναι καλύτερη) και πολύ πιο ήσυχο. Εάν ενδιαφέρεστε πραγματικά για σπήλαια και βουδιστική αρχιτεκτονική, μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε τις πιο απομακρυσμένες και λιγότερο συχνές σπηλιές Bhedsa που βρίσκονται πιο κοντά στο Kamshet.

Αν επιθυμείτε να μείνετε κοντά σας, η Maharashtra Tourism Development Corporation έχει μια μέση ιδιοκτησία στην Karla στην expressway Mumbai-Pune. Μπορείτε να διαβάσετε τις αναθεωρήσεις του εδώ. Θα βρείτε όμως πιο ελκυστικές επιλογές στη Lonavala.

Φωτογραφίες των σπηλαίων Karla

Δείτε φωτογραφίες των σπηλαίων Karla στο Google+ και στο Facebook.