Η Γέφυρα των Στεναγμών

Αυτό το ορόσημο είναι επίσης ένα σύμβολο της ιστορίας και του ρομαντισμού

Η Γέφυρα των Στεναγμών, γνωστή ως ιταλική Ponte dei Sospiri, είναι μία από τις πιο γνωστές γέφυρες όχι μόνο στη Βενετία, αλλά στον κόσμο.

Η γέφυρα περνάει από το Rio di Palazzo και συνδέει το παλάτι του Dogi με τους Prigioni, τις φυλακές που χτίστηκαν κατά μήκος του καναλιού στα τέλη του 16ου αιώνα. Αλλά από πού προέρχεται το όνομά του και γιατί αυτή η γέφυρα έγινε σύμβολο του ρομαντισμού στη σύγχρονη εποχή;

Ιστορία και αρχιτεκτονική της γέφυρας των στεναγμών

Ο Antonio Contino σχεδίασε και δημιούργησε τη Γέφυρα των Στεναγμών το 1600. Αν και είναι εξαιρετικά διακοσμητικά, χτισμένα από λευκό ασβεστόλιθο με οθόνες όπως πλέγματα που καλύπτουν δύο μικρά ορθογώνια παράθυρα, η πεζογέφυρα εξυπηρετούσε έναν πολύ πρακτικό σκοπό. Χρησιμοποιήθηκε για να οδηγήσει τους φυλακισμένους από τις αίθουσες εξετάσεων στα κελιά τους στο Prigioni.

Ο θρύλος λέει ότι οι κρατούμενοι που διέσχιζαν τη γέφυρα στο δρόμο τους στα κελί των φυλακών τους ή στον θάλαμο εκτέλεσης θα αναστενευτούν καθώς έπεσαν τις τελευταίες αναλαμπές της Βενετίας μέσα από τα μικροσκοπικά παράθυρα. Η γέφυρα και το αξέχαστο όνομά της έγιναν ιδιαίτερα γνωστά αφού ο Ρομαντικός ποιητής Λόρδος Byron το ανέφερε στο βιβλίο του "Το Προσκύνημα του Χιλντ Χάρολντ" του 1812: "Στάθηκα στη Βενετία, στη Γέφυρα των Στεναγμών, ένα παλάτι και μια φυλακή σε κάθε χέρι".

Θέα από τη γέφυρα των στεναγμών

Ο θρύλος της γέφυρας, ενώ είναι γνωστός, είναι λανθασμένος: Μόλις κάποιος βρεθεί στη Γέφυρα των Στεναγμών, πολύ λίγα από τη Βενετία είναι ορατά από το ένα άκρο στο άλλο.

Είναι πιο πιθανό ότι οι «στεναγμοί» ήταν οι τελευταίες αναπνοές των κρατουμένων στον ελεύθερο κόσμο, επειδή κάποτε στη Dogi υπήρχε ελάχιστη ελπίδα να απελευθερωθούν ποτέ.

Για να προκληθεί περαιτέρω ο θρύλος, οι περισσότεροι ιστορικοί απολογισμοί υποδηλώνουν ότι μόνο οι εγκληματίες χαμηλού επιπέδου κρατήθηκαν στο Prigioni και η γέφυρα δεν χτίστηκε ακόμη μέχρι την εποχή της Αναγέννησης στην Ιταλία, η οποία ήταν πολύ καλή αφού οι ανασκαφές έγιναν πράγμα του παρελθόντος.

Ρομαντική και η γέφυρα των στεναγμών

Η Γέφυρα των Στεναγμών έχει γίνει σύμβολο της αγάπης σε μια πόλη που στάζει με ρομαντισμό.

Η πρόσβαση στη Γέφυρα των Στεναγμών είναι διαθέσιμη μόνο με την κράτηση της περιοδείας Secrets Itinerari Segreti. Μπορείτε επίσης να πάρετε μια πιο προσεκτική ματιά στο εξωτερικό του, λαμβάνοντας μια γόνδολα περιοδεία . Και αν θέλετε να είστε ιδιαίτερα ρομαντικοί, πάρτε την περιοδεία με την αγαπημένη σας.

Λέγεται ότι αν ένα ζευγάρι σε μια γόνδολα φιλώνει καθώς περνούν κάτω από τη γέφυρα κατά το ηλιοβασίλεμα ως κουδούνια των φόρων του Αγίου Μάρκου, η αγάπη τους θα διαρκέσει για πάντα.

Εκτός από τα κίνητρα για πολλές ρομαντικές χειρονομίες, η Bridge of Sighs ενέπνευσε επίσης πολλούς αρχιτέκτονες, όπως ο Αμερικανός Henry Hobson Richardson, γνωστός για το στυλ του "Richardson Romanesque".

Γέφυρα στεναγμών του Πίτσμπουργκ

Όταν άρχισε να σχεδιάζει το Courthouse County Allegheny County στο Πίτσμπουργκ το 1883, ο Richardson δημιούργησε ένα αντίγραφο της Γέφυρας των στεναγμών που συνέδεε το δικαστήριο με την Allegheny County Jail. Κάποια στιγμή οι φυλακισμένοι μεταφέρθηκαν πράγματι σε αυτή τη γέφυρα, αλλά η φυλακή του νομού μεταφέρθηκε σε ένα ξεχωριστό κτίριο το 1995.

Το Πίτσμπουργκ είναι το δεύτερο μόνο στη Βενετία στον αριθμό των γεφυρών εντός των ορίων της πόλης, οπότε είναι το καλύτερο έργο του Richardson (με δική του εκτίμηση) να μιμείται το πιο διάσημο ορόσημο στην ιταλική πόλη.