Η απάνθρωπη απάτη Gem Ινδία: Τι πρέπει να ξέρετε

Αυτή η απάτη είναι ευρέως διαδεδομένη στο Jaipur και Agra, και τώρα επίσης στη Γκόα

Η περίφημη απάτη πολύτιμων λίθων στην Ινδία είναι δυστυχώς μια από τις πιο συνηθισμένες απάτες στην Ινδία (καθώς και σε άλλα μέρη της Ασίας, όπως η Ταϊλάνδη). Η απάτη είναι ευρέως διαδεδομένη στο Τζαϊπούρ και το Άγρα. Υπάρχουν επίσης αναφορές για την εμφάνιση του στο Rishikesh . Τώρα, έχει γίνει διαδεδομένη και στη Γκόα.

Αυτό που είναι ιδιαίτερα συγκλονιστικό είναι πόσο εύκολα οι τουρίστες πέφτουν για αυτή την απάτη - ακόμα και τα πιο μορφωμένα και ευφυή.

Ποια είναι η Scam Gam;

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές της έξυπνης και περίτεχνης απάτης πολύτιμων λίθων, που έχουν δημιουργηθεί για να είναι όσο πιο πειστικές γίνεται.

Ωστόσο, η ουσία της απάτης αφορά κάποιον που έχει μια "επιχείρηση κοσμημάτων-εξαγωγών" και θέλει να εξοικονομήσει χρήματα για τους εξαγωγικούς δασμούς από την Ινδία. Ζητούν από τον τουρίστα να χρησιμοποιήσει το αφορολόγητο επίδομά του και να στείλει τα πετράδια για αυτούς. Και, φυσικά, λένε στον τουρίστα ότι θα πληρώνονται γενναιόδωρα σε αντάλλαγμα για αυτό. Ο τουρίστας δεν χρειάζεται να ξοδέψει καθόλου χρήματα, γεγονός που το καθιστά ελκυστικό και νόμιμο. Επιπλέον, πολλοί τουρίστες αισθάνονται υποχρεωμένοι να βοηθήσουν τον φιλικό ινδικό επιχειρηματία που χρειάζεται πραγματικά τη βοήθειά τους (και έχει βγεί από το δρόμο του για να είναι ευγενικοί σε αυτούς).

Ένα πραγματικό παράδειγμα της απάτης Gem στη Γκόα

Ακολουθεί ένα παράδειγμα της απάτης στο gem σε δράση. Αυτό είναι ένα πραγματικό περιστατικό, το οποίο συνέβη σε μια ευρωπαϊκή γυναίκα. Ενώ στις διακοπές στη Γκόα, η γυναίκα προσεγγίσθηκε από μια ινδική επιχειρηματία που της ζήτησε να «αγοράσει» κοσμήματα από αυτόν και να την τοποθετήσει στην Αυστραλία, ώστε να μπορέσει να εξοικονομήσει φόρο εξαγωγής από την Ινδία.

Της είπε ότι δεν έπρεπε να πληρώσει για τα αντικείμενα - απλά να τα ταχυδρομήσει στην Αυστραλία, να τα μαζέψει εκεί (ταξίδευε στην Αυστραλία) και να τα δώσει στις επαφές του. Τους προσέφερε τα 24.000 ευρώ σε αντάλλαγμα.

Πώς μπορεί να πάει στραβά;

Αυτό είναι όπου η απάτη περιλαμβάνει μια ενδιαφέρουσα συστροφή. Ο επιχειρηματίας είπε στην γυναίκα ότι πιθανότατα θα έλαβε κλήση από το Τμήμα Τελωνείων της Ινδίας.

Ο τελωνειακός υπάλληλος θα την ρωτούσε πώς πληρώνει για τα αντικείμενα, αλλά θα ήταν ικανοποιημένος αν μπορούσε να αποδείξει ότι το όριο πιστωτικής κάρτας του ήταν επαρκές.

Σίγουρα, έλαβε μια κλήση από το "Τμήμα Τελωνείων" την ημέρα που δημοσίευσε το κόσμημα. Ωστόσο, ο "αξιωματικός" την κατηγόρησε ότι κλέβει το κόσμημα και απείλησε να τη συλλάβει αν δεν μπορούσε να δείξει αποδεικτικά στοιχεία πληρωμής. Όταν είπε στον Ινδό επιχειρηματία για αυτό, επιβεβαίωσε ότι ήταν πράγματι σε μεγάλο πρόβλημα και έπρεπε να κάνει την πληρωμή για να αποφύγει οποιαδήποτε περαιτέρω προβλήματα. Στη συνέχεια θα επιστρέψει τα χρήματα στο λογαριασμό της, αφού έστειλε το κόσμημα στην επαφή του στην Αυστραλία.

Έτσι, μετέφερε 40.000 ευρώ από τον τραπεζικό της λογαριασμό για το κόσμημα και κατέβαλε επιπλέον 8.400 ευρώ με την πιστωτική της κάρτα για "ασφάλιση του αγροτεμαχίου".

Περιττό να πούμε ότι το κόσμημα (και η συνομιλία με τον τελωνειακό υπάλληλο) ήταν πλαστό και δεν είδε ξανά τα χρήματά της. Μπορείτε να διαβάσετε την υπόλοιπη ιστορία εδώ. Αυτό που ήταν πραγματικά εκπληκτικό ήταν το ποσό των χρημάτων που έχασε η γυναίκα (σχεδόν 50.000 ευρώ, που ισοδυναμεί με σχεδόν $ 65.000) και το γεγονός ότι ήταν έξυπνος επαγγελματίας που είδε όλες τις κόκκινες σημαίες αλλά έπεσε ακόμα για την απάτη.

Τι έγινε μετά?

Μετά την επιστροφή στη Γκόα, η γυναίκα ήταν ευτυχώς σε θέση να πάρει τα περισσότερα από τα χρήματά της πίσω μετά από παράπονα στην αστυνομία. Αν κάποιος έχει πέσει θύμα αυτής της απάτης, θα πρέπει να μιλήσει με έναν αστυνομικό στο Panjim που έχει τουλάχιστον μια κατάταξη 2 αστέρων (δεν υπάρχουν πολλοί τέτοιοι αξιωματικοί και όλοι θα έπρεπε να έχουν ακούσει για την υπόθεση). Η αστυνομία της Γκόα έχει επίσης έναν ιστότοπο με στοιχεία επικοινωνίας σχετικά με αυτήν.

Προσοχή σε οποιονδήποτε προσπαθεί να σας συναντήσει οπουδήποτε στην Ινδία

Μια άλλη ξένη γυναίκα που ταξίδευε μόνη στην Ινδία είχε αυτή την εμπειρία με έναν απατεώνα, ο οποίος έθεσε ως έναν άλλο ταξιδιώτη και την φίλησε σε Rishikesh.

Αυτή λέει:

"Μερικοί άνθρωποι προσπάθησαν να με εξαπατήσουν ακριβώς όπως αναλυτικά στο άρθρο σας, αλλά τον αρχικό 'befriender' που συναντήθηκα ενώ βρισκόμουν στο Rishikesh, και έθεσε ως συντροφικός ταξιδιώτης. Ήταν ένας Ινδός τύπος, προφανώς από το Mumbai αρχικά, αλλά μου είπε ζούσε στην Ταϊλάνδη για τα τελευταία 5 χρόνια και βρισκόταν στην Ινδία για ένα μήνα για να δει περισσότερα από τη δική του χώρα. Ταξίδευα μια παρόμοια διαδρομή και πήραμε μαζί συμφωνήσαμε να ταξιδέψουμε μαζί, κάτι που ήμασταν εδώ και περίπου μια εβδομάδα Ήταν ένας συντροφικός ταξιδιώτης, έτσι δεν ήμουν ύποπτος και τον θεωρούσα φίλο μέχρι το τέλος της εβδομάδας μαζί.

Κατά την άφιξή του στο Τζαϊπούρ έπρεπε να πάει και να συναντήσει τον προϊστάμενό του, ο οποίος έβαλε την απάτη σε μένα (δεν με ενδιέφερε και απέρριψε την προσφορά να πάρω πετράδια στην Αυστραλία, τον επόμενο προορισμό μου). Εντούτοις, με ενδιέφερε ο φόρος κατά την εξαγωγή 200%, οπότε εγώ Googled και βρήκα το άρθρο σας.

Νομίζω ότι η απάτη είναι όλο και πιο εξελιγμένη, καθώς θέτει ως συντροφικός ταξιδιώτης αλλάζει το παιχνίδι απλά να γνωρίζει ότι προσεγγίζεται από τους ντόπιους. Σε καμία περίπτωση δεν νομίζω ότι ήταν απάτη και τον εμπιστεύτηκα σιωπηρά ως «φίλος μου» που θα μπορούσε να με έκανε πιο ευαίσθητο στην προσφορά του ».

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι οι οδηγοί auto rickshaw είναι γνωστό ότι συνεργάζονται με τους scammers στολίδι, φέρνοντας τους τουρίστες σε αυτούς. Απορρίψτε με ευγένεια τις προσκλήσεις για να πάτε για μια μπύρα ή για δείπνο μετά την περιήγηση στα αξιοθέατα.

Μην αισθάνεστε ένοχοι επειδή δεν είστε φιλικοί

Δεδομένου ότι είστε ξένος στην Ινδία, είναι εύκολο να πέσετε στην παγίδα της αίσθησης υποχρεωμένη να είναι φιλική και ευγενική στους ντόπιους. Εξάλλου, βρίσκεστε στη χώρα τους. Ωστόσο, οι απατεώνες γνωρίζουν αυτό και θα το χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους.

Ακόμα ένα άλλο παράδειγμα της απάτης πολύτιμων λίθων, όπου συνέβη αυτό, αναφέρεται εδώ. Η ξένη γυναικεία τουρίστα προσεγγίσθηκε από δύο νεαρούς Ινδούς, ενώ ήταν μόνη της σε μια αγορά της Γκόα. Συνέχισαν μια συνομιλία μαζί της και στη συνέχεια τη ρώτησαν για ποιο λόγο οι Ευρωπαίοι ήταν απολύτως αντιμέτωποι με τους Ινδούς στην Ινδία. Όχι μόνο αυτό το έκανε να αισθάνεται άσχημα, ήταν αποφασισμένος να τους δείξει ότι δεν είναι όλοι οι δυτικοί έτσι. Παρά τα κουδούνια συναγερμού που κουδουνίζουν στο κεφάλι της για την απάτη, αγόρασε ακόμα τους πολύτιμους λίθους επειδή δεν ήθελε να αφήσει τα παιδιά κάτω και να τα απογοητεύσει.

Το μάθημα εδώ είναι ότι παρόλο που ίσως θελήσετε να βοηθήσετε τους ανθρώπους στην Ινδία, είναι καλύτερο να αποφύγετε όποιον σας προσεγγίζει - ειδικά με επιχειρηματικές συμφωνίες που φαίνονται πολύ καλές για να είναι αληθινές.