Επισκεφθείτε την μυστηριώδη πεδιάδα των βάζων στο Λάος

Η πεδιάδα των βάζων στο κεντρικό Λάος είναι ένας από τους πιο μυστηριώδεις και παρεξηγημένους προϊστορικούς τόπους της νοτιοανατολικής Ασίας . Περίπου 90 τοποθεσίες διάσπαρτες κατά μήκος μιλίων από το τροχαίο τοπίο περιέχουν χιλιάδες μεγάλα βάζα από πέτρα, το καθένα ζυγίζει αρκετούς τόνους.

Παρά τις καλύτερες προσπάθειες των αρχαιολόγων, η προέλευση και ο λόγος για την πεδιάδα των βάζων παραμένει ένα μυστήριο.

Η ατμόσφαιρα γύρω από την πεδιάδα των βάζων είναι απόκοσμη και σκοτεινή, συγκρίσιμη με την ίδια αίσθηση που οι άνθρωποι αναφέρουν στο νησί του Πάσχα ή στο Στόουνχεντζ.

Μόνιμη μεταξύ των αινιγματικών βάζων είναι μια επιβλητική υπενθύμιση ότι εμείς, ως ανθρώπινα όντα, δεν έχουμε όλες τις απαντήσεις.

Μόνο ένα τεράστιο βάζο, που βρίσκεται στην περιοχή που βρίσκεται πλησιέστερα στην πόλη και που επισκέπτεται περισσότερο οι τουρίστες, έχει σκαλιστή ανακούφιση από έναν άνθρωπο με τα γόνατα λυγισμένα και τα όπλα που φτάνουν στον ουρανό.

Ιστορία της πεδιάδας των βάζων

Μόνο η πρόσφατη ανακάλυψη ανθρώπινων υπολειμμάτων κοντά στην πεδιάδα των βάζων επέτρεψε στον χώρο να χρονολογηθεί. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι τα βάζα ήταν σκαλισμένα με σιδερένια εργαλεία και τα χρονολογούνται από την Εποχή του Σιδήρου, γύρω στο 500 π.Χ. Τίποτα δεν είναι πραγματικά γνωστό για την κουλτούρα που έσβησε με προσοχή τα πέτρινα βάζα.

Οι θεωρίες σχετικά με τις χρήσεις των βάζων κυμαίνονται ευρέως. η βασική θεωρία είναι ότι τα βάζα κάποτε κράτησαν ανθρώπινα ερείπια, ενώ ο τοπικός μύθος ισχυρίζεται ότι τα βάζα χρησιμοποιήθηκαν για τη ζύμωση του κρασιού του Lao Lao. Μια άλλη θεωρία είναι ότι τα βάζα χρησιμοποιήθηκαν για τη συλλογή όμβριων υδάτων κατά τη διάρκεια της εποχής των μουσώνων .

Το 1930, η γαλλική αρχαιολόγος Madeleine Colan διεξήγαγε έρευνα γύρω από την πεδιάδα των βάζων και ανακάλυψε τα οστά, τα δόντια, τα κεραμικά τεμάχια και τις χάντρες.

Ο πόλεμος και η πολιτική εμπόδισαν την περαιτέρω ανασκαφή γύρω από τα βάζα μέχρι το 1994, όταν ο καθηγητής Eiji Nitta μπόρεσε να διεξαγάγει περισσότερη έρευνα στον τόπο.

Εκατομμύρια αντικείμενα που δεν έχουν εκραγεί από τον πόλεμο του Βιετνάμ παραμένουν κοντά, κάνοντας την ανασκαφή μια αργή και επικίνδυνη διαδικασία. Πολλά από τα βάζα χωρίστηκαν ή χτυπήθηκαν από κύματα διάσεισης που προκλήθηκαν από έντονους βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Επισκεφθείτε την πεδιάδα των βάζων στο Λάος

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο τόπος που συχνάζουν οι τουρίστες είναι αυτός που βρίσκεται πιο κοντά στην πόλη Phonsavan, τη βάση για να δει κανείς τα βάζα. Γνωστή απλά ως "Site 1", αυτή είναι η πρώτη στάση στην πεδιάδα και πρέπει να δείτε για να παρατηρήσετε το μοναδικό διακοσμημένο βάζο που βρέθηκε μέχρι τώρα.

Παρόλο που θα σας παρενοχλήσουν οι οδηγοί και οι εκδρομείς στο Phonsavan, που θα πουλούν εκδρομές, ο μόνος πραγματικός τρόπος να απολαύσετε το Plain of Jars είναι να το κάνετε με τον δικό σας ρυθμό και να χάσετε στις δικές σας σκέψεις. Εξερευνώντας μόνοι σας δεν πρέπει να είναι ένα πρόβλημα, μόνο ένα μικρό περιθώριο των τουριστών τείνουν να κάνουν το ταξίδι έξω για να δείτε τα βάζα.

Μόλις ελαχιστοποιηθεί η απειλή των αντικειμένων που δεν έχουν εκραγεί, το Λάος σκοπεύει να μετατρέψει την πεδιάδα των βάζων σε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, ανοίγοντας τα καταφύγια του τουρισμού.

Σημείωση: Οι πέτρινοι δίσκοι στο έδαφος συχνά μπερδεύονται ως τα καπάκια στα βάζα, αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Το συμπέρασμα ήταν ότι οι δίσκοι είναι στην πραγματικότητα οι ταφικοί δείκτες.

Jar Τοποθεσίες στην πεδιάδα των βάζων

Μόνο επτά από τους 90 τόπους βάρκας έχουν ανακηρυχθεί αρκετά ασφαλείς για τους τουρίστες που επισκέπτονται: Site 1, Site 2, Site 3, Site 16, Site 23, Site 25 και Site 52.

Προσοχή: Το γραφικό, γαλήνιο τοπίο της πεδιάδας των βάζων μπορεί να φαίνεται φιλόξενο, αλλά πριν ξεφύγουμε για να εξερευνήσουμε πρώτα το Λάος είναι η πιο βομβαρδισμένη χώρα στον κόσμο. εκτιμάται ότι το 30% όλων των πυρομαχικών που έχουν πέσει παραμένουν ανεξέλεγκτα και εξακολουθούν να είναι θανατηφόρα. Πάντα να παραμένετε σε επισημασμένα, καλά φθαρμένα μονοπάτια όταν περπατάτε ανάμεσα σε χώρους βάζων.

Ενώ περπατάτε μέσα από την περιοχή, προσέξτε τα εν λόγω αντικείμενα και τα ειδικά αξιοθέατα:

Να πάρει εκεί

Η μικρή πόλη Phonsavan είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Xieng Khouang και είναι η συνήθης βάση για να επισκεφθείτε την πεδιάδα των βάζων.

Με αεροπλάνο: Οι αερογραμμές Lao Airlines πραγματοποιούν αρκετές πτήσεις εβδομαδιαίως από το Vientiane στο αεροδρόμιο Xiang Khouang του Phonsavan (XKH).

Με λεωφορείο: Καθημερινά δρομολόγια λεωφορείων μεταξύ Phonsavan και Vang Vieng (οκτώ ώρες), Luang Prabang (οκτώ ώρες), και Vientiane (έντεκα ώρες).