Εισαγωγή στο Εβραϊκό Πασχαλινό Φεστιβάλ

Το φεστιβάλ του Πάσχα είναι ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στο εβραϊκό ημερολόγιο και ενώ η χώρα του Ισραήλ θα βλέπει συχνά τα μεγαλύτερα γεγονότα για να σηματοδοτήσει το φεστιβάλ επειδή υπάρχει ένας εβραϊκός πληθυσμός που θα βρεθεί σε όλο τον κόσμο, το Πάσχα γιορτάζεται παγκοσμίως. Το όνομα του ίδιου του φεστιβάλ προέρχεται από τη δέκατη πανούκλα που έπληξε τους Αιγυπτίους στην εβραϊκή Βίβλο, όταν πέθαναν οι πρώτοι γιοι κάθε σπιτιού, εκτός από εκείνους των οποίων οι πόρτες ήταν σημαδεμένες με το αίμα ενός αρνιού, για τους οποίους η τιμωρία ήταν πέρασε.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές παραδόσεις που συνδέονται τώρα με το φεστιβάλ και είναι μια περίοδος μεγάλης σημασίας για τον εβραϊκό λαό.

Γιατί γιορτάζεται το φεστιβάλ;

Η καταγωγή του φεστιβάλ είναι ότι σηματοδοτεί τα γεγονότα που συζητήθηκαν στο βιβλίο της Εξόδου, όπου ο Μωυσής οδήγησε τους Ισραηλίτες μακριά από τη δουλεία τους στην Αίγυπτο. Προκειμένου να απελευθερωθούν οι Ισραηλίτες από το ζυγό των αιγυπτιακών ιδιοκτητών τους, λέγεται ότι έχουν αποσταλεί δέκα πληγές για να συγκρατήσουν τον αιγυπτιακό λαό, με τον τελευταίο να είναι ο θάνατος του πρώτου γεννημένου, οπότε ο Φαραώ τελικά απελευθέρωσε αυτούς τους ανθρώπους από τη δουλεία τους . Μία από τις ιστορίες είναι ότι οι Ισραηλίτες εγκατέλειψαν την Αίγυπτο τόσο γρήγορα ώστε το ψωμί εκείνης της ημέρας δεν είχε χρόνο να αυξηθεί, γι 'αυτό δεν καταναλώνεται καλαμπόκι κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ.

Πότε γίνεται το Πάσχα;

Το Πάσχα είναι ένα φεστιβάλ που συνήθως πέφτει στην Άνοιξη, αλλά όπως αυτό αποφασίζεται από το εβραϊκό ημερολόγιο και όχι από το Γρηγοριανό ημερολόγιο, σημαίνει ότι αυτό μπορεί να ποικίλει και συνήθως θα είναι είτε τον Μάρτιο είτε τον Απρίλιο.

Στο ίδιο το Ισραήλ, το Πάσχα είναι ένα επταήμερο φεστιβάλ, με τις πρώτες και τις τελευταίες μέρες να γίνονται επίσημες αργίες, αν και υπάρχουν και άλλοι τομείς της εβραϊκής πίστης που γιορτάζουν αυτό ως οκταήμερο γεγονός. Στο εβραϊκό ημερολόγιο ξεκινά τη δέκατη πέμπτη μέρα της Νισάν.

Η απομάκρυνση του Chametz κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ

Ο Χάμετς είναι η εβραϊκή λέξη για τη διόγκωση και ενώ προετοιμάζεται για το φεστιβάλ του Πάσχα, όλα τα μαγειρεμένα αγαθά και η διόγκωση, που ορίζονται ως πέντε είδη κόκκων που μπορεί να οδηγήσουν σε ζύμωση, αφαιρούνται από το σπίτι. Ενώ ο θρησκευτικός νόμος επιτρέπει να παραμείνουν μικρά ποσά, τα περισσότερα σπίτια θα καθαριστούν καλά και οι πάγκοι εργασίας θα σκουπιστούν για να εξασφαλίσουν ότι θα παραμείνει όσο το δυνατόν λιγότερο. Πολλοί άνθρωποι θα βάλουν επίσης τα σκεύη ή τα σκεύη που έρχονται σε επαφή με αυτούς τους κόκκους τακτικά μακριά για τη διάρκεια του Πάσχα.

Παραδοσιακό φαγητό και ποτό κατά τη διάρκεια του Πάσχα

Το πιο εικονικό φαγητό όλων των κατά τη διάρκεια του Πάσχα είναι το άζυμο ψωμί, γνωστό ως matzo, και αυτό μπορεί να μαλακώσει σε γάλα ή νερό ή ακόμα και να μαγειρευτεί σε ένα σούβλι για ένα οικογενειακό γεύμα. Κάποιες οικογένειες θα απολαύσουν κοτόπουλο ή αρνί με πράσινα ανοιξιάτικα λαχανικά, όπως μπιζέλια και αγκινάρες, ενώ το Charoset είναι ένα άλλο πιάτο που παρασκευάζεται με ανάμειξη φρέσκων ή αποξηραμένων φρούτων με καρύδια, μέλι, μπαχαρικά και κρασί. Λόγω της σημασίας του matzo κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ του Πάσχα, πολλοί άνθρωποι θα το αποφύγουν κατά τη διάρκεια του μήνα πριν από το ίδιο το Πάσχα.

Άλλες Παραδόσεις του Πάσχα

Ένα από τα σημαντικότερα μέρη του φεστιβάλ είναι η θυσία και ιστορικά εκείνοι που είχαν οικογένειες αρκετά μεγάλες για να καταναλώσουν ένα αρνί θα θυσιάσουν το αρνί αυτό το απόγευμα και στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσουν το αρνί για το γεύμα το βράδυ.

Οι πρώτες και τελευταίες ημέρες του φεστιβάλ είναι δημόσιες αργίες στο Ισραήλ και είναι παραδοσιακό ότι οι άνθρωποι δεν θα δουλέψουν κατά τη διάρκεια αυτών των δύο ημερών και πολλοί άνθρωποι θα περάσουν πολλές από αυτές τις μέρες σε προσευχή ή με την οικογένεια και τους φίλους που σηματοδοτούν το φεστιβάλ.