Γύρω από τη Τζαμάικα στις δημόσιες συγκοινωνίες

Η Τζαμάικα είναι η μεγαλύτερη αγγλόφωνη χώρα στην Καραϊβική και μαζί με τις υπέροχες παραλίες και τα σπουδαία θέρετρα της, η γλώσσα και η ευκολία του ταξιδιού στο νησί είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους έχει γίνει ένας τόσο δημοφιλής προορισμός. Πολλοί άνθρωποι που θα επισκεφθούν την Τζαμάικα θα χαρούν να χαλαρώσουν στο θέρετρο τους και να περιπλανηθούν με τα πόδια στην κοντινή πόλη, χωρίς να θέλουν να φτάσουν πολύ μακριά από την παραλία ή τα υπέροχα εστιατόρια του νησιού.

Ωστόσο, για εκείνους που έχουν την ανάγκη να προσπαθήσουν να εξερευνήσουν λίγο περισσότερο από αυτό το όμορφο και ποικίλο νησί, το δίκτυο δημόσιων μεταφορών στην Τζαμάικα είναι πολύ προσιτό και έχει δρομολόγια που συνδέουν τις πόλεις, τις πόλεις και τα χωριά εκεί.

Το δίκτυο λεωφορείων στη Τζαμάικα

Ο συνηθέστερος και βολικότερος τρόπος για να εξερευνήσετε τη Τζαμάικα στις δημόσιες συγκοινωνίες είναι να χρησιμοποιήσετε το εκτεταμένο δίκτυο λεωφορείων στη χώρα και αυτό αποτελείται από ένα σχετικά μικρό αριθμό υπεραστικών λεωφορείων και πολλά μικρότερα λεωφορεία που εξυπηρετούν τοπικές διαδρομές. Το πιο δημοφιλές από τα σημαντικότερα δρομολόγια λεωφορείων είναι το Knutsford Express, μια διαδρομή που εξυπηρετεί πολλούς από τους κύριους προορισμούς στο νησί, με το Kingston στον Ocho Rios να διαρκεί περίπου τρεις ώρες και η σύνδεση από Kingston προς Montego Bay να διαρκεί πέντε ώρες. Αυτά τα λεωφορεία είναι αρκετά μεγάλα και κλιματιζόμενα, κάνοντας το ταξίδι λίγο πιο άνετο.

Τα δρομολόγια λεωφορείων στη χώρα είναι φθηνά και συνήθως θα δείτε τις στάσεις των λεωφορείων στις περισσότερες οδικές διασταυρώσεις, αλλά καθώς είναι τόσο φθηνές, μπορείτε να περιμένετε τα περισσότερα λεωφορεία να είναι αρκετά γεμάτα, ειδικά γύρω από την ώρα αιχμής.

Εάν αγωνίζεστε να βρείτε τη στάση του λεωφορείου, τα περισσότερα λεωφορεία θα σταματήσουν επίσης αν το χαιρετήσετε από το δρόμο και μπορείτε επίσης να ζητήσετε από τους ντόπιους που συνήθως θα είναι ευτυχείς να σας κατευθύνουν προς την πλησιέστερη στάση.

Ταξιδιωτικά ταξί και μικρά λεωφορεία

Ενώ τα λεωφορεία αποτελούν την πλειοψηφία των επιλογών μαζικής μεταφοράς, μια άλλη επιλογή που συνήθως θα είναι λίγο πιο ακριβή, αλλά και πολύ πιο άνετη θα είναι να πάρετε ένα από τα ταξί και τα μικρά λεωφορεία.

Εκείνοι με κόκκινες πινακίδες που ξεκινούν PPV έχουν άδεια δημόσιας συγκοινωνίας, ενώ εκείνοι με τα αρχικά JUTA είναι μόνο για τους τουρίστες και αυτές συνήθως καλύπτουν μικρότερες διαδρομές σε κοντινές πόλεις. Οι περισσότερες πόλεις θα έχουν πολλές από αυτές τις διαδρομές που λειτουργούν από σταθμό στο κέντρο και αντίθετα από τα λεωφορεία που προσπαθούν να τρέξουν σε ένα χρονοδιάγραμμα, αυτά τα ταξί και τα μικρά λεωφορεία θα τρέξουν μόνο αφού έχουν αρκετά άτομα που ταξιδεύουν.

Συστήματα Μετρό στις Τζαμάικες πόλεις

Η μεγαλύτερη πόλη της Τζαμάικα από κάποια απόσταση είναι το Kingston και είναι επίσης η πόλη που διαθέτει το πιο σύγχρονο και ανεπτυγμένο σύστημα μετρό στη χώρα. Υπάρχουν πολλά λεωφορεία, πολλά από τα οποία διαθέτουν κλιματισμό, ενώ οι τιμές για αυτά τα λεωφορεία είναι επίσης πολύ ανταγωνιστικές. Θα βρείτε επίσης μια σειρά ταξί ταξί που συνδέουν διάφορα μέρη της πόλης και προσφέρουν λίγο περισσότερη άνεση για το ταξίδι σας. Η μόνη άλλη πόλη της χώρας με κάθε είδους σύστημα μετρό είναι ο Montego Bay , με τρία δρομολόγια δημοτικών λεωφορείων που συνδέουν διάφορα προάστια και περιοχές με το κέντρο της πόλης.

Υπηρεσίες πορθμείων στη Τζαμάικα

Υπάρχει μια μικρή διαδρομή με φέρι στη Τζαμάικα, η οποία δεν είναι πραγματικά τόσο αποδοτική όσο και φθηνή όπως το ταξίδι με λεωφορείο, αλλά το ταξίδι με τη θάλασσα είναι λίγο πιο γραφικό και μπορεί επίσης να είναι πιο ευχάριστο.

Το πλοίο εξυπηρετεί γενικά τους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα και συνδέει τα θέρετρα του Ocho Rios, του Montego Bay και του Negril.

Υπάρχουν τρένα στη Τζαμάικα;

Υπάρχει στην πραγματικότητα ένα σιδηροδρομικό δίκτυο άνω των εκατό μιλίων στίβου στην Τζαμάικα, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες σημειώθηκε σημαντική επιδείνωση της κατάστασης του στίβου και μόλις χρησιμοποιούνται πάνω από πενήντα χιλιόμετρα από αυτήν την πίστα. Αυτό χρησιμοποιείται κυρίως για τη μεταφορά βωξίτη και η τελευταία υπηρεσία μεταφοράς επιβατών που εκτελείται το 2012, παρόλο που γίνονται τακτικές συζητήσεις για την επανέναρξη των δρομολογίων στις σιδηροδρομικές γραμμές της χώρας. Από το 2016, εξακολουθούν να υπάρχουν σχέδια και συζητήσεις στην κυβέρνηση για την επανεισαγωγή των υπηρεσιών μεταφοράς επιβατών, αλλά δεν έχουν υπάρξει συγκεκριμένες ανακοινώσεις σχετικά με αυτό μέχρι τώρα.