Γιορτάστε το ασιατικό σεληνιακό νέο έτος στο Μανχάταν

Παρέλαση, φεστιβάλ και εορταστικά δείπνα

Παρόλο που είναι πάντα τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο, και όχι συνήθως την ίδια μέρα κάθε χρόνο, το κινεζικό νέο έτος είναι ο εορτασμός του σεληνιακού και ηλιακού ετήσιου κύκλου. Αυτή η ημερομηνία γιορτάζεται από σχεδόν όλους τους πολιτισμούς της Ανατολικής Ασίας την ίδια μέρα και, ως εκ τούτου, ονομάζεται πιο κατάλληλα το Ασιατικό Σεληνιακό Νέο Έτος. Κάθε σεληνιακό έτος γιορτάζει ένα από τα 12 ζώα του κινεζικού ημερολογίου .

Εκδηλώσεις του Μανχάταν γιορτάζουν το σεληνιακό νέο έτος

Οι εορτασμοί της σεληνιακής Πρωτοχρονιάς είναι μεγάλα γυαλιά πυροτεχνημάτων, χορευτές λιονταριών, ακροβάτες και πολεμικοί καλλιτέχνες.

Τα δυνατά κτυπήματα των πυροτεχνημάτων είναι συμβολικά για τον καθαρισμό της γης και την υποδοχή της άνοιξης και για έναν νέο κύκλο ανάπτυξης.

Η Νέα Υόρκη φιλοξενεί την υψηλότερη συγκέντρωση κινεζικών στο δυτικό ημισφαίριο. Μόνο στην Chinatown του Μανχάταν, υπολογίζεται πληθυσμός 150.000 ατόμων σε δύο τετραγωνικά μίλια. Η Chinatown είναι μια από τις 12 κινεζικές συνοικίες της Νέας Υόρκης, η οποία έχει έναν από τους παλαιότερους κινεζικούς εθνοτικούς θύλακες στις ΗΠΑ

Άλλες χώρες που γιορτάζουν το Σεληνιακό Νέο Έτος ταυτόχρονα με την κινεζική κοινότητα είναι οι κορεάτικες, ιαπωνικές, βιετναμέζικες, μογγολικές, θιβετιανές κοινότητες και πόλεις με τεράστιες ασιατικές κοινότητες.

Τελετή και πολιτιστικό φεστιβάλ

Η τελετή και το πολιτιστικό φεστιβάλ Firecracker πραγματοποιούνται στην Chinatown του Μανχάταν στο Πάρκο Roosevelt ανάμεσα στους δρόμους Grand και Hester. Η εκρηκτική πυροδότηση, η οποία αντλεί τους τοπικούς πολιτικούς και ηγέτες της κοινότητας, αποκρύπτει τα κακά πνεύματα.

Μια μεγάλη σκηνή διαθέτει όλες τις ημέρες πολιτιστικές παραστάσεις από παραδοσιακούς και σύγχρονους ασιατικούς-αμερικανικούς τραγουδιστές και χορευτές. Επιπλέον, μια δωδεκάδα χορού λιοντάρι, δράκος και unicorn χορεύουν στρατεύματα μέσα από τους κεντρικούς δρόμους της Chinatown, όπως οι Mott Street, Bowery, East Broadway, Bayard Street, Elizabeth Street και Pell Street.

Ετήσια Παρέλαση και Φεστιβάλ Νέων Έργων της Chinatown

Που πραγματοποιήθηκε σε μια διαφορετική μέρα από την τελετή και το πολιτιστικό φεστιβάλ Firecracker, η ετήσια πανοπλία της σεληνιακής νέας χρονιάς της Chinatown ξεκινάει στους δρόμους Mott and Hester, στους ανέμους σε όλο το Chinatown κάτω από το Mott, κατά μήκος της East Broadway, επάνω στην οδό Eldridge στην οδό Forsyth. Το θέαμα χαρακτηρίζεται από περίτεχνα πλωτά, πομπώδη συγκροτήματα, χορούς λιονταριών και δράκων, ασιατικούς μουσικούς, μάγους, ακροβάτες και πομπές από τοπικούς οργανισμούς. Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι αναμένεται να πορευτούν στην παρέλαση. Η παρέλαση τελειώνει συνήθως στις 3 μ.μ., οπότε στο Πάρκο Roosevelt θα πραγματοποιηθεί ένα υπαίθριο πολιτιστικό φεστιβάλ με περισσότερες παραστάσεις μουσικών, χορευτών και πολεμικών καλλιτεχνών.

Κινέζικη Πρωτοχρονιάτικη Γιορτή από το Ινστιτούτο της Κίνας

Το Ινστιτούτο της Κίνας είναι ένας δικοινοτικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός στο Μανχάταν που προωθεί την εκτίμηση της κινεζικής κληρονομιάς και παρέχει το ιστορικό πλαίσιο για την κατανόηση της σύγχρονης Κίνας. Κάθε χρόνο, η οργάνωση φιλοξενεί ετήσια γιορτή δείπνου προς τιμήν της σεληνιακής Πρωτοχρονιάς. Τα έσοδα από την εκδήλωση ωφελούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα του οργανισμού.

Σεληνιακό συμβολισμό του Νέου Έτους

Τα περιφερειακά έθιμα και οι παραδόσεις σχετικά με τον εορτασμό του κινεζικού νέου έτους ποικίλλουν σημαντικά.

Συχνά, το βράδυ που προηγείται της κινεζικής Πρωτοχρονιάς είναι μια ευκαιρία για τις κινεζικές οικογένειες να συγκεντρωθούν για το ετήσιο δείπνο επανένταξης. Είναι επίσης παραδοσιακό για κάθε οικογένεια να καθαρίσει καλά το σπίτι, προκειμένου να σκουπίσει κάθε κακή τύχη και να κάνει δρόμο για την εισερχόμενη καλή τύχη. Τα παράθυρα και οι πόρτες είναι διακοσμημένα με κόκκινα διακοσμητικά χαρτιά που επιθυμούν καλή τύχη, ευτυχία, πλούτο και μακροζωία.