Γάμοι ομοφυλοφίλων στη Γεωργία

Η Γεωργία αμφισβήτησε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που νομιμοποιεί τον γάμο του ιδίου φύλου

Οι γάμοι του ιδίου φύλου έχουν αναγνωριστεί νόμιμα στη Γεωργία από το 2015, λόγω της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου ότι όλες οι απαγορεύσεις του γάμου του ιδίου φύλου ήταν αντισυνταγματικές. Τότε, όλες οι επαρχίες της Γεωργίας μπορούσαν να εκδώσουν άδειες γάμου σε ζευγάρια του ιδίου φύλου.

Αλλά η ιστορικά συντηρητική Γεωργία, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το αν η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου παρεμβαίνει στο δικαίωμα του κράτους να κυβερνά τους πολίτες του, ενώ οι θρησκευτικές ομάδες αντιτίθενται έντονα στο γράμμα του νόμου.

Η Γεωργία ήταν ένας από τους πιο αγχωμένους αντιπάλους των συνδικάτων του ιδίου φύλου, ενώ μόνο λίγοι δήμοι αναγνώριζαν γάμους ομοφυλοφίλων πριν από την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου του 2015.

Ιστορία του ίδιου σεξουαλικού γάμου στη Γεωργία

Πριν από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ιουνίου 2015 στην υπόθεση Obergefell εναντίον Hodges, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ομοφυλοφίλων, συμπεριλαμβανομένων των εγχώριων συνεταιρισμών, δεν επιτρέπονται στις περισσότερες περιοχές της Γεωργίας. Το 2004, περίπου το 75% των ψηφοφόρων υποστήριξε τη Συνταγματική τροπολογία 1 της Γεωργίας, η οποία απαγόρευε τους γάμους ομοφυλοφίλων:

"Αυτό το κράτος θα αναγνωρίσει ως γάμο μόνο την ένωση ανδρών και γυναικών. Οι γάμοι μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου απαγορεύονται σε αυτό το κράτος".

Η τροποποίηση αμφισβητήθηκε και καταδικάστηκε στο δικαστήριο το 2006, αλλά το ανώτατο δικαστήριο ακυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Γεωργίας. Ορίστηκε ως κρατικός νόμος μέχρι το 2015.

Μετά την απόφαση του Obgerfell, ο γενικός εισαγγελέας της Γεωργίας Σαμ Ολένς ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να επιτρέψει την απαγόρευση της Γεωργίας στις ενώσεις του ιδίου φύλου να παραμείνουν άθικτες.

Η Γεωργία ήταν μία από τις 15 πολιτείες που πρότεινε παρόμοιες εκκλήσεις στον Obgerfell. Τα κράτη υποστήριξαν ότι η 14η τροποποίηση πρέπει να επιτρέπει σε κάθε κράτος να αποφασίσει πώς να ορίσει τον γάμο για τους πολίτες του.

Η έφεση ήταν ανεπιτυχής. το δικαστήριο αποφάσισε ότι ο Ολένς και ο κυβερνήτης Nathan Deal ανακοίνωσαν ότι η Γεωργία θα συμμορφωθεί με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

"Η κατάσταση της Γεωργίας υπόκειται στους νόμους των Ηνωμένων Πολιτειών και θα τις ακολουθήσουμε", δήλωσε ο Deal τότε.

Προώθηση στη Γεωργία ενάντια στον ίδιο γάμο σεξ

Η Emma Foulkes και η Petrina Bloodworth έγιναν το πρώτο ζευγάρι του ίδιου φύλου παντρεμένο στη Γεωργία στις 26 Ιουνίου 2015.

Ωστόσο, η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν έχει αμφισβητηθεί στη Γεωργία. Το 2016, η Gov. Deal άσκησε βέτο στο λεγόμενο νομοσχέδιο «θρησκευτικής ελευθερίας» του Bill 757, γνωστό στους υποστηρικτές του ως νόμο για την ελεύθερη άσκηση.

Το House Bill του 757 της Γεωργίας προσπάθησε να προσφέρει προστασία σε «οργανώσεις πίστης» και επέτρεψε σε τέτοιες ομάδες να αρνούνται τις υπηρεσίες για τα ζευγάρια του ίδιου φύλου με βάση θρησκευτικές αντιρρήσεις. Ο νόμος θα επέτρεπε στους εργοδότες να πυροβολούν εργαζομένους που δεν ευθυγραμμίζονται με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις ή πρακτικές μιας εταιρείας.

Όμως, ο Deal, ένας Ρεπουμπλικανός, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο ήταν αναθερματικό για την εικόνα της Γεωργίας ως "ζεστό, φιλικό και αγαπητό λαό". Όταν έβαλε βέτο στο νομοσχέδιο, ο Deal δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Οι άνθρωποι μας δουλεύουν δίπλα δίπλα στο χρώμα του δέρματός μας ή τη θρησκεία που προσυπογράφουμε» εργαζόμαστε για να κάνουμε τη ζωή καλύτερη για τις οικογένειές μας και τις κοινότητές μας. χαρακτήρα της Γεωργίας, σκοπεύω να κάνω το ρόλο μου για να το κρατήσω έτσι ".

Συνεχιζόμενη αντίσταση στο γάμο του ίδιου φύλου στη Γεωργία

Το βέτο του Deal στο House Bill 757 του έδωσε την εχθρότητα πολλών στο δικό του κόμμα.

Αρκετοί πιθανοί Ρεπουμπλικανοί αμφισβητίες υπέγραψαν δέσμευση για τη θέσπιση κάποιου είδους νόμου «θρησκευτικής ελευθερίας» αν πέτυχαν τη διαμάχη ως Γεωργία κυβερνήτης.