Βιογραφία του Αγίου Ροζού της Λίμα

Η ζωή του πρώτου αγίου της Αμερικής

Η Isabel Flores de Oliva γεννήθηκε στη Λίμα του Περού στις 20 Απριλίου 1586. Οι γονείς της - ένας ισπανός harquebusier (ένας τύπος ιππικού με καραβάνι) και ένας γηγενής limeña (κάτοικος της Λίμα) - απολάμβαναν αξιοπρεπή κοινωνική θέση αλλά δεν διέθετε χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Η Isabel, ένα από τα τουλάχιστον 11 παιδιά (13 σύμφωνα με την Αρχιεπισκοπή της Λίμα), έγινε σύντομα γνωστή στην οικογένεια και τους φίλους της, όπως η Rosa. Σε μια από τις πρώτες θαυματουργές στιγμές της ζωής της, η μητέρα της είδε ένα τριαντάφυλλο να ανθίζει στο πρόσωπο του ύπνου, από την οποία μέρα ήταν γνωστή ως Rosa (Rose).

Το Rose αργότερα έγινε λυπημένος και ανησυχούν για την φαινομενική ματαιοδοξία του νέου ονόματός της, αλλά έμαθε να δεχτεί το τριαντάφυλλο ως τριαντάφυλλο στην ψυχή της και όχι ως σύμβολο εξωτερικής ομορφιάς μόνο.

Πένα και ο όμορφος Άγιος Τριαντάφυλλος της Λίμα

Σύντομα έγινε φανερό ότι το Rose δεν ήταν συνηθισμένο παιδί. Σύμφωνα με τον διάσημο ιερέα της Αγγλο-Ρωμαιοκαθολικής και αγιογράφος Αλμπάν Μπάτλερ (1710 - 1773), «Από την νηπιακή ηλικία της, η υπομονή της στο πόνο και η αγάπη της για την εξολόθρευση ήταν εξαιρετική και, ενώ ήταν παιδί, δεν έτρωγε φρούτα. εβδομάδα, επιτρέποντας στον εαυτό τους μόνο ψωμί και νερό, και σε άλλες μέρες, παίρνοντας μόνο βρώσιμα βότανα και παλμούς ".

Καθώς εξελίχθηκε σε μια νέα γυναίκα, η Rose ανησυχούσε ολοένα και περισσότερο από τη δική της φυσική εμφάνιση και την προσοχή που έλαβε από δυνητικούς ανδρικούς μύστες. Ήταν, κατά τα άλλα, μια νεαρή γυναίκα με ιδιαίτερη ομορφιά, αλλά έμεινε αναξιοπαθούντα από τη βλάβη, τον πειρασμό και τον πόνο που η εμφάνισή της θα μπορούσε να προκαλέσει σε άλλους.

Ο Ρόζ έκοψε τα μαλλιά της για να μειώσει την ελκυστικότητά της, παρά τις αντιρρήσεις της οικογένειάς της. Η μητέρα της ήταν ιδιαίτερα απογοητευμένη. ήθελε να δει την κόρη της παντρεμένη, πολύ πιθανόν ως μέσο εξασφάλισης μιας συμφέρουσας ένωσης με μια πλουσιότερη οικογένεια.

Ωστόσο, ο Rose δεν επρόκειτο να υποχωρήσει.

Άρχισε να αποπροσανατολίζει το πρόσωπό της με πιπέρι και λουτρό, και απέφυγε ακόμη περισσότερο την προσοχή των ανδρών. Αποδίδοντας τη ζωή της στο Θεό, επικεντρώθηκε εξ ολοκλήρου στις θρησκευτικές της σπουδές, στην ενασχόληση με το μυστήριο και την προσευχή. Ταυτόχρονα, πήγε σε μεγάλο βαθμό για να στηρίξει την αγωνιώδη οικογένειά της, την εκτέλεση οικιακών καθηκόντων και την πώληση λουλουδιών που καλλιέργησε τον εαυτό της.

Τριαντάφυλλο και Τρίτη Τάξη Δομινικανών

Το 1602, στην ηλικία των 16 ετών, επετράπη στον Ρόου να εισέλθει στο μοναστήρι της Τρίτης Τάξης των Δομινικανών στη Λίμα. Πήρε έναν όρκο της διαρκούς αποχής και αφιέρωσε περαιτέρω τη ζωή της σε άλλους. Άνοιξε μια κλινική που προσφέρει ιατρικές υπηρεσίες στους φτωχούς. Συνέχισε με την σκληρή νηστεία της, τελικά αρνούμενος τον εαυτό της με το κρέας και επιβίνοντας μόνο στα πιο βασικά τρόφιμα. Οι καθημερινοί πεινασμοί και οι ακρωτηριασμοί της συνέχισαν και φόρεσε ένα αγκάθι πάνω από το πέπλο της.

Σύμφωνα με τον Αλμπαν Μπάτλερ, η απόλυτη αφοσίωσή της στην αυτοψία και τα βάσανα την οδήγησε να ζητήσει από τον Θεό περισσότερες δοκιμασίες. Συχνά θα προσεύχετο: "Κύριε, αυξήστε τα βάσανα μου και με αυτά αυξήστε την αγάπη σας στην καρδιά μου." Παρά την ακραία φύση αυτών των δοκιμασιών, η Rose βρήκε τόσο τον χρόνο όσο και τη δύναμη για φιλανθρωπικά έργα, τους φτωχότερους και πιο καταπιεσμένους από το γηγενή πληθυσμό του Περού.

Ο Θάνατος του Αγίου Ρόζα της Λίμας, Πρώτος Άγιος της Αμερικής

Η Rose υπέκυψε στη ζωή της για κακουχίες στις 24 Αυγούστου 1617. Ήταν 31 όταν πέθανε. Η ελίτ της Λίμα, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών και πολιτικών ηγετών, ήρθε στην κηδεία της.

Ο Πάπας Κλήμης X κανόνισε το Ρόζεν το 1671, μετά από το οποίο ήταν γνωστό ως Santa Rosa de Lima ή Άγιος Ρόζος της Λίμα. Ο Άγιος Ρότζος ήταν ο πρώτος καθολικός που απονέμεται στην Αμερική - ο πρώτος που ανακηρύχθηκε άγιος.

Ο Άγιος Τριαντάφυλλος της Λίμας έχει γίνει ο πολιούχος της, μεταξύ άλλων, της πόλης της Λίμα, του Περού, της Λατινικής Αμερικής και των Φιλιππίνων. Είναι επίσης ο πολιούχος των κηπουρών και των ανθοκόπων. Η γιορτή της γιορτάζεται στις 23 Αυγούστου σε μεγάλο μέρος του κόσμου, ενώ στη Λατινική Αμερική η γιορτή πέφτει στις 30 Αυγούστου ( εθνική εορτή στο Περού , γνωστή ως Día de Santa Rosa de Lima).

Το Saint Rose διαθέτει επίσης το πεντάνιο τραπεζογραμμάτιο 200 nuevo sol , το υψηλότερο νόμισμα του Περουβιανού νομίσματος .

Τα λείψανα του Saint Rose βρίσκονται στο μοναστήρι του Santo Domingo, που βρίσκεται στη γωνία του Jirón Camaná και του Jirón Conde de Superunda στο ιστορικό κέντρο της Λίμα (ένα τετράγωνο από την Plaza de Armas της Λίμα ).

Βιβλιογραφικές αναφορές:

Αλμπάν Μπάτλερ - Η Ζωή των Πατέρων, των Μαρτύρων και άλλων Κύριων Αγίων, John Murphy, 1815.
Σύστημα Βιβλιοθηκών UNMSM - Santa Rosa και Βιβλιογραφία Peruanista
Arzobispado de Lima (www.arzobispadodelima.org) - Σάντα Ρόζα ντε Λίμα Βιογραφία