Βασικός οδηγός για το 2018 Φεστιβάλ Onam στην Κεράλα

Πότε και πώς να γιορτάσουμε το μεγαλύτερο φεστιβάλ της Κεράλα, το Onam

Onam είναι ένα παραδοσιακό φεστιβάλ δέκα ημερών συγκομιδής που σηματοδοτεί την επιστροφή στο σπίτι του μυθικού βασιλιά Mahabali. Είναι ένα φεστιβάλ πλούσιο σε πολιτισμό και κληρονομιά.

Πότε γιορτάζεται το Onam;

Onam γιορτάζεται στις αρχές του μήνα Chingam, τον πρώτο μήνα του Ημερολογίου του Μαλαγιαλάμ (Kollavarsham). Το 2018, η πιο σημαντική ημέρα του Ονάμ (γνωστή ως Thiru Onam) είναι στις 25 Αυγούστου. Τα τελετουργικά ξεκινούν περίπου 10 ημέρες πριν από τον Thiru Onam, στο Atham (15 Αυγούστου).

Υπάρχουν στην πραγματικότητα τέσσερις ημέρες από το Onam. Το πρώτο Onam θα είναι στις 24 Αυγούστου, την ημέρα πριν από τον Thiru Onam, ενώ ο τέταρτος Onam θα είναι στις 27 Αυγούστου. Οι εκδηλώσεις Onam συνεχίζονται αυτές τις μέρες.

Μάθετε πότε είναι το Onam στα επόμενα χρόνια.

Πού είναι το Onam που γιορτάζεται;

Onam γιορτάζεται στην πολιτεία της Κεράλα, στη νότια Ινδία. Είναι το μεγαλύτερο φεστιβάλ του έτους εκεί. Οι πιο εντυπωσιακοί εορτασμοί πραγματοποιούνται στο Kochi, το Trivandrum, το Thrissur και το Kottayam.

Ο Ναός Vamanamoorthy στην Thrikkakara (γνωστός επίσης ως Ναός Thrikkakara), που βρίσκεται περίπου 15 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από το Ernakulam κοντά στο Kochi, συνδέεται ιδιαίτερα με το Φεστιβάλ Onam. Πιστεύεται ότι το φεστιβάλ προέρχεται από αυτό το ναό. Ο ναός είναι αφιερωμένος στον Λόρδο Βαμάνα, την πέμπτη ενσάρκωση του Λόρδου Βισνού. Ο θρύλος λέει ότι η Thrikkakara ήταν η κατοικία του καλού δαίμονα βασιλιά Mahabali, ο οποίος ήταν δημοφιλής και γενναιόδωρη. Η βασιλεία του θεωρήθηκε ως η χρυσή εποχή της Κεράλα.

Ωστόσο, οι θεοί ανησυχούν για τη δύναμη και τη δημοτικότητα του βασιλιά. Ως αποτέλεσμα, ο Λόρδος Vamana λέγεται ότι έστειλε τον βασιλιά Μαχαμπάλι στον υπόκοσμο με το πόδι του και ο ναός βρίσκεται στο σημείο όπου συνέβη αυτό. Ο βασιλιάς ζήτησε να επιστρέψει στην Κεράλα μία φορά το χρόνο, για να εξασφαλίσει ότι ο λαός του ήταν ακόμα ευτυχισμένος, καλά τροφοδοτημένος και ικανοποιημένος.

Ο Λόρδος Βαμάνα παραχώρησε την ευχή αυτή και ο βασιλιάς Μαχαμπάλι έρχεται να επισκεφθεί τον λαό και τη γη του κατά τη διάρκεια του Οναμ.

Η κρατική κυβέρνηση επίσης γιορτάζει την Εβδομάδα Τουρισμού στην Κεράλα κατά τη διάρκεια του Οναμ. Ένα μεγάλο μέρος της κουλτούρας της Κεράλα παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια των εορτασμών.

Πώς γιορτάζεται το Onam;

Οι άνθρωποι διακοσμούν εντυπωσιακά το έδαφος μπροστά από τα σπίτια τους με τα λουλούδια που έχουν τοποθετηθεί σε όμορφα σχέδια (pookalam) για να καλωσορίσουν τον βασιλιά. Το φεστιβάλ γιορτάζεται επίσης με νέα ρούχα, γιορτές σε φύλλα μπανάνας, χορό, αθλήματα, παιχνίδια και αγώνες με βάρκα φιδιών .

Συμμετάσχετε στις εορταστικές εκδηλώσεις σε αυτά τα 6 αξιοθέατα του φεστιβάλ Kerala Onam Festival .

Ποια τελετουργικά εκτελούνται;

Στο Atham, οι άνθρωποι ξεκινούν την ημέρα με ένα πρόωρο λουτρό, εκτελούν προσευχές και αρχίζουν να δημιουργούν τις διακοσμήσεις τους στο πάτωμα μπροστά από τα σπίτια τους. Οι floral διακοσμήσεις ( pookalams ) συνεχίζουν κατά τη διάρκεια των 10 ημερών που οδηγούν στο Onam, και οι διοργανώσεις pookalam οργανώνονται από διάφορους οργανισμούς.

Στον ναό του Θρυκκακάρα, οι γιορτές ξεκινούν από το Ατάμ με ειδική τελετή ανέλκυσης σημαίας και συνεχίζονται για τις 10 ημέρες με πολιτιστικές, μουσικές και χορευτικές παραστάσεις. Ένα αποκορύφωμα είναι η μεγάλη πομπή, pakalpooram , την ημέρα πριν από τον Thiru Onam. Η κύρια θεότητα, η Βαμάνα, μεταφέρεται γύρω από τον ναό σε ένα ελέφαντα, ακολουθούμενη από μια ομάδα από ελεφάντες που έχουν καταληφθεί.

Κάθε μέρα του Ονούμ έχει τη δική του τελετουργική σημασία και οι αρχές του ναού εκτελούν διάφορες τελετές με τη βασική θεότητα και τις άλλες θεότητες που στεγάζονται στο ναό. Το είδωλο του Λόρδου Vamana είναι διακοσμημένο με τη μορφή ενός από τα 10 είδωλα του Λόρδου Vishnu σε κάθε μία από τις 10 ημέρες του φεστιβάλ.

Το φεστιβάλ Athachamayam στην Tripunithura (κοντά στο Ernakulam στο μεγαλύτερο Kochi) ξεκινά επίσης από τον εορτασμό του φεστιβάλ Onam στο Atham. Προφανώς, ο Maharaja του Kochi χρησιμοποιείται για την πορεία από την Τρυπουνήθρα στο ναό Θρυκκάκαρα. Αυτό το σύγχρονο φεστιβάλ ακολουθεί τα βήματά του. Διαθέτει παρέλαση δρόμου με διακοσμημένους ελέφαντες και πλωτήρες, μουσικούς και διάφορες παραδοσιακές μορφές τέχνης της Κεράλα.

Πολλή μαγειρική λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια του Onam, με το επίκεντρο να είναι ένα μεγάλο γλέντι που ονομάζεται Onasadya . Σερβίρεται στην κύρια μέρα του Οναμ (Thiru Onam).

Η κουζίνα είναι πολύπλοκη και ποικίλη. Δοκιμάστε το για τον εαυτό σας σε ένα από τα ποιοτικά ξενοδοχεία στο Trivandrum, τα οποία διαθέτουν ειδικές εκδηλώσεις. Εναλλακτικά, το Onasadya σερβίρεται καθημερινά στο Ναό της Θρυκκάκαρας. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παρευρίσκονται σε αυτή τη γιορτή στην κύρια μέρα του Οναμ.