Αυτή είναι η μακρύτερη οδική σήραγγα στον κόσμο

Εάν κρατήσετε την αναπνοή σας σε αυτή τη σήραγγα, μπορεί να περάσετε έξω

Ήμουν ένας τεράστιος ανεμιστήρας Tiny Toon Adventures πίσω στις αρχές της δεκαετίας του '90. Ένα επεισόδιο που θυμάμαι έντονα συνεπαγόταν την οικογένεια του Hampton Pig να πηγαίνει σε ένα ταξίδι στο Happy World Land - σε αυτή την περίπτωση, όπως συμβαίνει συνήθως στο ταξίδι, το ταξίδι ήταν πιο σημαντικό από τον προορισμό.

Συγκεκριμένα, το γεγονός ότι ο πατέρας του Hampton ήθελε να σώσει τον κλιματισμό ενώ οδηγούσε μέσα από την καυτή έρημο, μια κατάσταση που έγινε ακόμη πιο αγωνιστική όταν η οικογένεια αποφάσισε να ακολουθήσει την δεισιδαιμονία κρατώντας την αναπνοή της μέσα από μια απίστευτα μεγάλη σήραγγα.

Τώρα το φέρνω αυτό όχι γιατί είμαι πάντα συνειδητός για την εξοικονόμηση ενέργειας (κακό, ξέρω) όχι επειδή έχω ένα ιδιαίτερο φόβο για σήραγγες, αλλά επειδή πάντα θυμήθηκα αυτό το συγκεκριμένο επεισόδιο (και αυτό το συγκεκριμένο τμήμα του) όταν περνάω από μια σήραγγα, να υπενθυμίσω στον εαυτό μου ότι δεν έχει σημασία πόσο βαρεμένος βρήκα τον εαυτό μου, θα μπορούσα πάντα να παγιδευμένος σε μια σήραγγα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ποτέ δεν έχω ταξιδέψει ποτέ μέσω της σήραγγας Lærdal της Νορβηγίας, που είναι σήμερα η μακρύτερη σήραγγα στον κόσμο.

Αν το κάνω, σίγουρα δεν θα κρατώ την αναπνοή μου, τις δεισιδαιμονίες ή όχι. Ελπίζω, αν εκτιμάτε τη ζωή σας, ότι ούτε και εσείς. Παρακάτω, θα εξηγήσω τις λεπτομέρειες για το γιατί είναι αυτό.

Πόσο καιρό είναι η σήραγγα Lærdal;

Σε 24 χιλιόμετρα ή σε μήκος πάνω από 15 μίλια, η σήραγγα Lærdal της Νορβηγίας είναι η μακρύτερη σήραγγα στον κόσμο. Υποθέτοντας ότι δεν υπάρχει κυκλοφορία, χρειάζονται περίπου 18 λεπτά για να οδηγήσετε μέσα από τη σήραγγα αν φτάσετε το όριο ταχύτητας 80 χλμ. / Ώρα.

Ιστορία της σήραγγας Lærdal

Η κατασκευή της σήραγγας Lærdal ξεκίνησε το 1995, ως απόκριση στο δύσκολο ταξίδι μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πόλεων της Νορβηγίας - Όσλο και Μπέργκεν - ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το οποίο απαιτεί δόλια οδήγηση στα παγωμένα βουνά κάτω από τα οποία κατασκευάζεται η σήραγγα ή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού που φέρονται από τα διάφορα φιορδ και τις λίμνες της χώρας ήταν απαραίτητα για να γεφυρώσουν πολλά μέρη της απόστασης.

Η σήραγγα άνοιξε το 2000, μετά από πέντε χρόνια κατασκευής και την ανασκαφή 3 εκατομμυρίων κυβικών μαρμάρων βράχου. Το συνολικό κόστος της σήραγγας, το οποίο εξυπηρετεί τώρα περισσότερα από 1.000 αυτοκίνητα την ημέρα, ήταν περίπου 1,1 δισεκατομμύρια Norewgian κορώνα (~ 113 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), το οποίο η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται επί του παρόντος να αντισταθμίσει τα διόδια.

Πώς να ταξιδέψετε μέσω της σήραγγας Lærdal

Εάν ταξιδέψετε με οδικώς στη Νορβηγία, θα πρέπει σίγουρα να ταξιδέψετε ανάμεσα στο Όσλο και το Μπέργκεν (ή αντίστροφα) και η διαδρομή σας θα σας οδηγήσει σίγουρα κατά μήκος του δρόμου E16, ο δρόμος του οποίου απαιτούσε την κατασκευή της σήραγγας Lærdal . Αν φοβάσαι (δεν είσαι σίγουρος πως το έκανες αυτό μέχρι τώρα, για να είμαι ειλικρινής), υπάρχουν μερικά σημεία ενδιαφέροντος που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι καλύτερα.

Η σήραγγα είναι εξαιρετικά ασφαλής. Πρώτα απ 'όλα, το σκοτάδι μέσα στο σπήλαιο της σήραγγας σπάει όχι μόνο από οποιοδήποτε φως, αλλά από πολύχρωμα, φθορισμού φώτα που τα κάνουν να φαίνονται σχεδόν όμορφα, όχι σε αντίθεση με τον καθεδρικό ναό του αλατιού στην Κολομβία.

Δεύτερον, υπάρχει έκτακτης ανάγκης σε κάθε 1,600 πόδια περίπου, και πολλές κάμερες ταχύτητας διασφαλίζουν ότι κανένας οδηγός δεν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια άλλων. Υπάρχουν ακόμη και "ταινίες βουητό" παίρνουν φοβερούς θορύβους όταν αρχίσετε να veer, αποτρέποντας σας από τον ύπνο καθώς οδηγείτε, Θεός απαγορεύει.

Μελλοντικές σήραγγες μακρύτερες από τη σήραγγα Lærdal

Αν και η σήραγγα Lærdal είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη οδική σήραγγα στον κόσμο, δεν είναι η μακρύτερη σήραγγα συνολικά. Τα κορυφαία έξι στη λίστα είναι όλα τα υδραγωγεία νερού (το μεγαλύτερο είναι το υδραγωγείο Delaware των 85 μιλίων στη Νέα Υόρκη), ενώ δεκάδες σήραγγες του μετρό σε όλο τον κόσμο είναι μεγαλύτερες από τη σήραγγα Lærdal.

Παρόλο που το Lærdal θα μπορούσε να παραμείνει για αρκετό καιρό η μεγαλύτερη αποκλειστική σήραγγα οδικής χρήσης, το συνολικό του μήκος θα εκλείψει σύντομα, ακριβώς στην Ευρώπη. Η σήραγγα βάσης Gotthard, της οποίας η οδική σήραγγα είναι πολύ μικρότερη από την Lærdal, θα ανοίξει αργότερα φέτος και θα έχει μήκος πάνω από 57 χιλιόμετρα (35 μίλια), μεγαλύτερη από τη σημερινή κατόχου ρεκόρ σήραγγας, η οποία είναι η σήραγγα Seikan της Ιαπωνίας.