Ανώτατο εθνικό μνημείο Monas της Τζακάρτα στην Ινδονησία

Όλα για το Μνημείο Ανεξαρτησίας στην Καρδιά της Πρωτεύουσας της Ινδονησίας

Το Εθνικό Μνημείο , ή ο Μόνας (συρρίκνωση του ονόματός του στην Bahasa - Monumen Nasional ), ήταν έργο του πρώτου Προέδρου της Ινδονησίας - Sukarno (οι Ιάβανοι χρησιμοποιούν συχνά μόνο ένα όνομα). Κατά τη διάρκεια της ταραγμένης βασιλείας του, ο Sukarno προσπάθησε να φέρει την Ινδονησία μαζί με απτά σύμβολα εθνότητας. καθώς το τζαμί Istiqlal ήταν η προσπάθειά του να ενώσει μουσουλμάνους Ινδονήσιους, ο Μονας ήταν η προσπάθειά του να δημιουργήσει ένα μόνιμο μνημείο στο ινδονησιακό κίνημα ανεξαρτησίας.

Πάνω στην πλατεία Merdeka (Liberty) στο Gambir της Κεντρικής Τζακάρτα, ο Μονάς είναι ένας εντυπωσιακός μεγέθους μονόλιθος: ύψος περίπου 137 μέτρων, γεμάτος με ένα κατάστρωμα παρατήρησης και μια επιχρυσωμένη φλόγα που φωτίζεται τη νύχτα.

Στη βάση του, ο Μονάς φιλοξενεί μουσείο ινδονησιακής ιστορίας και αίθουσα διαλογισμού που παρουσιάζει ένα αυθεντικό αντίγραφο της δήλωσης της ινδονησιακής ανεξαρτησίας που αναγνώρισε ο Σουκάρνο για τη χειραφέτηση της χώρας από τους Ολλανδούς.

Εάν μόνο για να κατανοήσετε τη θέση της Τζακάρτα στην ιστορία της Ινδονησίας , θα πρέπει να κάνετε τον Μόνες μια ουσιαστική στάση στο δρομολόγιο της Ινδονησίας . Τουλάχιστον, κάντε το πρώτο σε μια κορυφαία λίστα που μπορείτε να κάνετε ενώ βρίσκεστε στην Τζακάρτα .

Ιστορία του Μονά

Ο Πρόεδρος Sukarno ήταν ένας άνθρωπος που ονειρευόταν μεγάλο - με τον Monas, ήθελε ένα μνημείο στον αγώνα για ανεξαρτησία που θα διαρκέσει για τις ηλικίες. Με τη βοήθεια των αρχιτεκτόνων Frederich Silaban (σχεδιαστής του τζαμιού Istiqlal) και της RM

Soedarsono, ο Sukarno οραματίστηκε το πανύψηλο μνημείο ως συμβίωση πολλαπλών ευοίωνων συμβόλων.

Οι Hindu εικόνες είναι παρούσες στο σχεδιασμό του Monas, καθώς η δομή κυπέλλου και πύλης μοιάζει με ένα lingga και yoni.

Οι αριθμοί 8, 17 και 45 χρονολογούνται από τις 17 Αυγούστου 1945, ημερομηνία της διακήρυξης ανεξαρτησίας της Ινδονησίας - οι αριθμοί εκδηλώνονται σε όλα από το ύψος του πύργου (117,7 μέτρα) μέχρι την περιοχή της πλατφόρμας που βρίσκεται ( 45 τετραγωνικά μέτρα), ακόμη και κάτω από τον αριθμό των φτερών σε ένα επιχρυσωμένο γλυπτό Garuda στο Μέγαρο Διαλογισμού (οκτώ φτερά στην ουρά του, 17 φτερά ανά πτέρυγα και 45 φτερά στο λαιμό του)!

Η κατασκευή του Μονά ξεκίνησε το 1961, αλλά ολοκληρώθηκε μόλις το 1975 , εννέα χρόνια μετά την ανατροπή του Σουκάρνο ως Πρόεδρο και πέντε χρόνια μετά το θάνατό του. (Το μνημείο είναι ακόμη γνωστό, με τη γλώσσα στο μάγουλο, ως "τελευταία στύση του Σουκάρνο".)

Δομή του Μονά

Βρίσκεται στη μέση ενός ογδόντα εκταρίου πάρκου, ο ίδιος ο Monas είναι προσβάσιμος στη βόρεια πλευρά της πλατείας Merdeka. Καθώς πλησιάζετε στο μνημείο από το βορρά, θα δείτε ένα υπόγειο διάδρομο που οδηγεί μέχρι τη βάση του μνημείου, όπου εισπράττεται 15.000 δολάρια IDR για πρόσβαση σε όλους τους χώρους. (Διαβάστε για τα χρήματα στην Ινδονησία .)

Αμέσως μετά την έξοδο από το άλλο άκρο της σήραγγας, οι επισκέπτες θα βρεθούν στην εξωτερική αυλή του μνημείου, όπου τα τείχη φέρουν ανάγλυφα γλυπτά που παρουσιάζουν σημαντικές στιγμές ιστορίας της Ινδονησίας.

Η ιστορία ξεκινά με την αυτοκρατορία Majapahit, η οποία έφθασε στο αποκορύφωμά της τον 14ο αιώνα υπό τον πρωθυπουργό Gajah Mada. Καθώς προχωράτε δεξιόστροφα γύρω από την περίμετρο, οι ιστορικές απεικονίσεις μετακινούνται σε πιο πρόσφατη ιστορία, από τον αποικισμό των Ολλανδών μέχρι την ανακήρυξη ανεξαρτησίας από την αιματηρή μετάβαση από το Sukarno στον διάδοχό του Suharto τη δεκαετία του 1960.

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Στη βορειοανατολική γωνία της βάσης του μνημείου, η είσοδος στο ινστιτούτο εθνικής ιστορίας της Ινδονησίας οδηγεί σε ένα μεγάλο δωμάτιο από μαρμάρινο τοίχο με μια σειρά από διόραμα που δραματοποιούν βασικές στιγμές στην ιστορία της Ινδονησίας.

Καθώς ανεβαίνετε μέσα στο κύπελλο που αποτελεί τη βάση του μνημείου, μπορείτε να εισέλθετε σε μια αίθουσα διαλογισμού που εκθέτει πολλά σύμβολα της ινδονησιακής εθνότητας στα εσωτερικά μαρμάρινα τοιχώματα που αποτελούν τμήμα του άξονα του πύργου.

Ένας χρυσαφένιος χάρτης της Ινδονησίας εκτείνεται σε όλο το βόρειο τοίχο της αίθουσας διαλογισμού, ενώ ένα χρυσό σύνολο θυρών ανοίγει μηχανικά για να αποκαλύψει ένα αντίγραφο της αρχικής διακήρυξης ανεξαρτησίας που αναγνώρισε το Sukarno το 1945, ως στελέχη της πατριωτικής μουσικής και μια καταγραφή του Sukarno ο ίδιος γεμίσει τον αέρα.

Στο νότιο τοίχο υπάρχει ένα επιχρυσωμένο άγαλμα του Garuda Pancasila - ένας αλληγορικός αετός που φέρει σύμβολα για την ιδεολογία "Pancasila" που ιδρύθηκε από το Sukarno.

Η κορυφή του Μονά

Μια μεγάλη πλατφόρμα προβολής στην κορυφή του κυπέλλου του μνημείου προσφέρει ένα καλό πλεονέκτημα σε υψόμετρο 17 μ. Από το οποίο μπορεί κανείς να δει τη γύρω πόλη της Τζακάρτα, αλλά η καλύτερη θέα είναι διαθέσιμη στην πλατφόρμα παρατήρησης στην κορυφή του πύργου, 115 μέτρα πάνω ισόγειο.

Ένας μικρός ανελκυστήρας στη νότια πλευρά παρέχει πρόσβαση στην πλατφόρμα, η οποία μπορεί να φιλοξενήσει περίπου πενήντα άτομα. Η θέα παρεμποδίζεται κάπως από χαλύβδινες ράβδους, αλλά αρκετά κιάλια προβολής επιτρέπουν στους επισκέπτες να επιλέξουν ενδιαφέροντα αξιοθέατα γύρω από την περίμετρο του πάρκου.

Δεν είναι ορατή από την πλατφόρμα προβολής - αλλά είναι πολύ ορατή από το έδαφος - είναι η Φλόγα Ανεξαρτησίας 14,5 τόνων, που καλύπτεται από 50 κιλά χρυσού φύλλου. Η φλόγα φωτίζεται τη νύχτα, επιτρέποντας να δει κανείς το Μόνες από τα μίλια, ακόμη και μετά το σκοτάδι.

Πώς να φτάσετε στο Μονα

Το Monas είναι πιο εύκολα προσβάσιμο με ταξί. Η λεωφόρος TransJakarta φτάνει επίσης στο Μόνα - από τον Jalan Thamrin, το λεωφορείο BLOK M-KOTA περνάει από το μνημείο. Διαβάστε για τις μεταφορές στην Ινδονησία.

Η πλατεία Merdeka είναι ανοιχτή από τις 8πμ έως τις 6μμ. Ο Μονάς και τα εκθέματά του είναι ανοιχτά καθημερινά από τις 8πμ έως τις 3μμ, εκτός από την τελευταία Δευτέρα του κάθε μήνα, όταν είναι κλειστή για συντήρηση.